Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων σε εργαζόμενους: / Ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων σε εργαζόμενους:: Αμοιβή 500 ευρώ, αλλά τα μισά θα επιστρέφονται στο χέρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων σε εργαζόμενους: / Ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων σε εργαζόμενους:: Αμοιβή 500 ευρώ, αλλά τα μισά θα επιστρέφονται στο χέρι

«Η αμοιβή σου θα είναι 500 ευρώ (ή η νόμιμη που προβλέπει η νομοθεσία), αλλά τα μισά θα μας τα επιστρέφεις στο χέρι, γιατί εδώ είμαστε ιδιωτικός τομέας και δεν υπάρχει παραπάνω. Η σύμβασή σου μέχρι τον Ιούνιο, ωράριο μέχρι τις 4-5 το απόγευμα (και βλέπουμε). Φυσικά οι δράσεις μας δεν δηλώνονται, τα 500 ευρώ είναι για οχτάωρο. Θα κάνεις και συνοδεία σχολικού λεωφορείου. Α, επίσης θα κάνεις και φύλαξη μέχρι τέλη Ιουλίου χωρίς να πληρώνεσαι. Κι αν σου αρέσει, γιατί υπάρχουν εκατοντάδες κοριτσάκια εκεί έξω που θα σκότωναν για ένα μισθό».

Αυτές τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας προσπαθούν να επιβάλουν ορισμένοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, κυρίως νηπιαγωγείων, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, η οποία έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες σωρεία τηλεφωνημάτων από δεκάδες εκπαιδευτικούς με πανομοιότυπες καταγγελίες. Πρόκειται για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας σε απογευματινές δράσεις, προτάσεις για παράνομες συμβάσεις χωρίς νόμιμο διοριστήριο και με χαμηλότερες αποδοχές, μη καταβολή αποζημιώσεων απόλυσης, παράνομες προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών και μη καταβληθείσες αποδοχές.

Μαύρη τρύπα ανομίας

«Οι καταγγελίες που λάβαμε επιβεβαιώνουν όσα κατά καιρούς έχουμε καταγγείλει. Όσα μας ανέφεραν δεκάδες συνάδελφοι που σήμερα πήγαν να αναλάβουν υπηρεσία σε διάφορες νηπιακές μονάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα ήταν σχεδόν πανομοιότυπα. Σαν να υπάρχει μια κοινή γραμμή που τηρούν απαρέγκλιτα οι -μικροί κυρίως- ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων της γειτονιάς που ποντάρουν στο ότι οι έλεγχοι των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ή του ΣΕΠΕ σπάνια φτάνουν στην πόρτα τους και πατούν στο φόβο και στην άγνοια των νέων σε ηλικία νηπιαγωγών» αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, υπενθυμίζοντας πως στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία «ανθίζει» η μαύρη εργασία. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ένας στους 2,5 εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία δεν έχει δηλωθεί στο myschool.

Η Ομοσπονδία πάντως παρατηρεί ότι η κατάσταση δείχνει φέτος να επιδεινώνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και καλεί τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να «κάνει πράξη τη δέσμευσή της για πάταξη των παρανομιών, ώστε οι εκπαιδευτικοί απερίσπαστοι από άλλους παράγοντες να αφοσιωθούν στο λειτούργημά τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL