Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Yπουργείο Παιδείας / Yπουργείο Παιδείας: Ανεύθυνα παιχνίδια με τα μηχανογραφικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Yπουργείο Παιδείας / Yπουργείο Παιδείας: Ανεύθυνα παιχνίδια με τα μηχανογραφικά

Ούτε μια εβδομάδα δεν έχει περάσει από την ανάληψη των καθηκόντων της και η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει έρθει αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αιχμή η διήμερη παράταση των μηχανογραφικών και η αναστάτωση που έχει προκληθεί προκειμένου να εξεταστεί το καθεστώς των νέων τμημάτων, η κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα, που οδηγεί σε έκτακτη συνεδρίαση της συγκλήτου τη Δευτέρα, αλλά και η προτίμηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και όχι με την ομοσπονδία των δασκάλων.

Αναμένονται επίσης οι αντιδράσεις για το ζήτημα των μόνιμων διορισμών, καθώς η νέα ηγεσία δεσμεύθηκε μόνο για τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.

Αναστάτωση με τα μηχανογραφικά

Η αγωνία των φετινών υποψηφίων φαίνεται ότι δεν τελείωσε με τη λήξη των Πανελλαδικών εξετάσεων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να δώσει παράταση δύο ημερών στην προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών, με τους υποψηφίους να μαθαίνουν στο «παρά πέντε» ότι η παράταση δίνεται για να εξεταστούν οι «οποιεσδήποτε αδυναμίες σχετικά με τη λειτουργία των νέων τμημάτων, είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε υποδομές».

Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Παιδείας και μια μέρα μετά τις επαφές με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και μέλη της ΠΟΣΔΕΠ.

Εντύπωση προκαλεί η κίνηση του υπουργείου καθώς η έναρξη της λειτουργίας των νέων ακαδημαϊκών τμημάτων έχει οριστεί με απόφαση των συγκλήτων των ιδρυμάτων και σε καμία περίπτωση δεν αφορά απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Πολλώ δε μάλλον όταν η ίδρυση των τμημάτων αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Όσα τμήματα ήταν σε θέση να λειτουργήσουν από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά εντάχθηκαν στο μηχανογραφικό, ενώ τα υπόλοιπα προβλέπεται να λειτουργήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Αντιδράσεις για την κατάργηση της Νομικής Σχολής

Έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου την ερχόμενη Δευτέρα συγκαλεί η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στον απόηχο των ανακοινώσεων για την κατάργηση της Νομικής Σχολής και την ακύρωση της απόφασης Γαβρόγλου για τη σύσταση της επιτροπής που θα μελετούσε τα προγράμματα σπουδών.

Η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι “δεν είναι θέμα Πάτρας. Θα μπορούσε η νέα Νομική να έχει εγκριθεί οπουδήποτε. Είναι θέμα τέταρτης Νομικής. Η χώρα μας έχει χιλιάδες άνεργους δικηγόρους και ένα βασικό μέλημα της κυβέρνησής μας είναι να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ, αφενός Εκπαίδευσης και αφετέρου πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας” δήλωσε.

Άμεση ήταν η απάντηση της Βενετσάνας Κυριαζοπούλου. «Σε περίπτωση που δεν χρειαζόμαστε άλλη Νομική στη χώρα, διερωτώμαι γιατί φεύγουν χιλιάδες παιδιά για την Κύπρο κάθε χρόνο. Υπάρχουν σκέψεις στο υπ. Παιδείας για ίδρυση ιδιωτικής Νομικής; Επίσης ως γιατρός έχω να πω τα εξής: Έχουμε πραγματικά άνεργους γιατρούς. Μήπως θα μπορούσε να πει κανείς να κλείσουμε και μία Ιατρική Σχολή;» διερωτάται σε επιστολή της η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για μια απόφαση που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας από το 2000.

Την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάργησης της Νομικής Σχολής είχε εκφράσει λίγες ημέρες νωρίτερα και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σημειώνοντας πως η ίδρυση της σχολής αποτελεί «μια ιστορική κατάκτηση για την πόλη και για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Μια κατάκτηση που ήρθε ως αποτέλεσμα πολύχρονων, επίμονων και συστηματικών διεκδικήσεων». Μάλιστα προειδοποίησε πως μια ενδεχόμενη απόφαση για κατάργηση της Νομικής θα βρει απέναντι τους φορείς της πόλης, της Περιφέρειας και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Στις ελληνικές καλένδες οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί στη γενική εκπαίδευση

Στις ελληνικές καλένδες οδηγούνται οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί στη Γενική Εκπαίδευση, καθώς η υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε μόνο για την υλοποίηση των 4.500 μόνιμων προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή. Είπε επίσης ότι η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε επικοινωνία με το ΑΣΕΠ ώστε να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο αναμένουμε τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία εδώ και δέκα χρόνια περιμένει την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών.

Ποδαρικό με Πατούλη για τη δίχρονη προσχολική αγωγή

Ποδαρικό με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη έκαναν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη για το θέμα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής στους εναπομείναντες δήμους της χώρας, παρά το γεγονός ότι ήδη η ομοσπονδία των δασκάλων είχε αιτηθεί συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείο για τα τρέχοντα ζητήματα.

Τελικά η συνάντηση με τη ΔΟΕ ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα. Πάντως, τόσο η Νίκη Κεραμέως όσο και ο Γιώργος Πατούλης έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός δομής», ενώ γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν τα κατά τόπους προβλήματα σε κτηριακές υποδομές, όπου αυτά υπάρχουν.

Αλ. Τσίπρας: Εμείς φτιάχνουμε δημόσια τμήματα, η Ν.Δ. τα κλείνει για να ανοίξει ιδιωτικά

Βαθιά υποκρισία με το επιχείρημα της δήθεν παραμονής των νέων στη χώρα καταλογίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση. «Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η Ν.Δ. με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο νομό με πρωταγωνιστικό ρόλο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας» τόνισε σκωπτικά ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως η «κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η Ν.Δ. τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL