Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
"Οι άριστοι", η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Οι άριστοι", η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο

Για τη Ν.Δ. το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα δεν ήταν ποτέ ζήτημα, αλλά πρόβλημα. Και μάλιστα ένα πρόβλημα που συνήθως το περιγράφει με τον όρο "λαθρομετανάστευση" -όρο που ο Αντ. Σαμαράς επαιρόταν ως πρωθυπουργός ότι επέβαλε σε επίπεδο Ε.Ε. Για χρόνια ολόκληρα στον δημόσιο λόγο απουσίαζε πλήρως η λέξη πρόσφυγας! Χαρακτηριστικό της κατάστασης ήταν ότι, όταν άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Συρία γύρω στο 2012-2013 -σε πολύ μικρούς αριθμούς ακόμα-, όσοι άτυχοι εξ αυτών έπεφταν σε κάποια επιχείρηση του "Ξένιου Δία", κατέληγαν να κρατούνται σε Α.Τ. ή στην Αμυγδαλέζα στα κέντρα κράτησης.

Και χρειάστηκε πολύς αγώνας από δικηγόρους και οργανώσεις για να πεισθούν τότε ότι δεν μπορεί να γίνει απέλαση σε εμπόλεμη χώρα και τελικά να μην κρατούνται οι Σύροι και να φτάσει η αστυνομία να εκδίδει ένα χαρτί εξάμηνης αναβολής απέλασης με δυνατότητα ανανέωσης -φυσικά καμία αναγνώριση του αυτονόητου: ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόσφυγες!

Η πραγματικότητα όμως του 2019 είναι ότι στην Ελλάδα βρισκεται πια ένας προσφυγικός πληθυσμός που φτάνει περί τις 70.000 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων μπορεί να συμπληρώνουν και τρία χρόνια στη χώρα με πάνω από 13.000 προσφυγόπουλα στα σχολεία σε ΔΥΕΠ ή στις κανονικές τάξεις και 15.000 - 17.000 αιτούντες άσυλο να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Ευτυχώς όμως ο "άριστος" Κ. Μητσοτάκης έχει τη λύση, όπως φαίνεται στις προχθεσινές δηλώσεις του στη Σάμο. Η αποσυμφόρηση αυτή «πρέπει να γίνει προς τη σωστή γεωγραφική κατεύθυνση, προς την Τουρκία δηλαδή, και όχι προς την ηπειρωτική Ελλάδα» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι: «Για να γίνει αυτό, είναι επιβεβλημένο να αλλάξουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, οι οποίες σήμερα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα και σε όσους δεν χορηγείται άσυλο πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας».

Και αναρωτιέται κανείς αν είναι πλήρης η άγνοια της πραγματικότητας ή η πλήρης περιφρόνηση των κανόνων διεθνούς δικαίου που διέπουν την εξαιρετικά ευαίσθητη διαδικασία απόδοσης ασύλου. Με τη δήλωση αυτή δηλαδή προαναγγέλλει προσχηματικές διαδικασίες ασύλου σε συνδυασμό με fast-track επιστροφές στην Τουρκία; Μα κανένας "άριστος" δεν έχει μελετήσει νομικά ή έστω αυτή την συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, από την οποία εξαιρούνται οι ευάλωτες περιπτώσεις αιτούντων άσυλο, όπως οικογένειες με μικρά παιδιά, θύματα βασανιστηρίων; Γιατί αυτοί μόνο, αγαπητέ Κ. Μητσοτάκη, μπορούν να φύγουν από τα νησιά και να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα, έτσι γίνεται η αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα.

Κατά τα άλλα στο πρόγραμμα της Ν.Δ. -υπό την ενότητα "Φύλαξη Συνόρων - Μεταναστευτικό"- η άγνοια ή η προχειρότητα είναι πρόδηλη, αφού προαναγγέλλει τα κλειστά κέντρα πρώτης υποδοχής - φιλοξενίας, δηλαδή να υποθέσουμε ότι θα καταργηθούν τα υπάρχοντα hotspots που επέβαλε ουσιαστικά η Ε.Ε., από τα οποία, όπως λέει, θα εξαιρούνται οι οικογένειες με παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα. Δηλαδή θα εξαιρείται η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο. Φυσικά δεν μας λέει πού θα πηγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι, που κατά τα άλλα μέσα σε έξι εβδομάδες ή θα επιστρέφονται ή θα αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

Καμία κουβέντα για ένταξή τους ή τι θα γίνει με τους ήδη χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ενώ προαναγγέλλουν τη δημιουργία "ειδικών τάξεων υποδοχής στα σχολεία ώστε να ενσωματώνονται ομαλά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τα παιδιά όσων παραμείνουν στη χώρα μας ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μέχρι να καταστεί εφικτή η επιστροφή τους". Πρόκειται δηλαδή για άλλες τάξεις από τις υπάρχουσες ΔΥΕΠ (;) και πώς ακριβώς υπολογίζουν ότι θα επιστρέψουν στις χώρες τους δεδομένου του ότι, από τη στιγμή που αναγνωριστεί κάποιος ως πρόσφυγας, είναι αποκλειστικά δική του επιλογή εάν ποτέ θα επιστρέψει στη χώρα του. Ούτε τη Σύμβαση της Γενεύης δεν έχουν διαβάσει οι "άριστοι" τελικά.

Στο πρόγραμμα δε δεν υπάρχει ούτε μισή κουβέντα για τους μετανάστες -χιλιάδες ανθρώπους που ζουν νόμιμα στη χώρα μας- ενώ δεν παραλείπεται η αναφορά στην εντατικοποίηση ελέγχων για νομιμοποιητικά έγγραφα, δηλαδή έναν ακόμα "Ξένιο Δία" ή σε περιπολίες στα σύνορα.

Όσο για τους κοινοτικούς πόρους και την καλύτερη διαχείριση κονδυλίων, πρέπει να θυμηθείτε να καταθέσετε action plan, όχι όπως το 2014 που... ξεχάστηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL