Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η σταθερότητα του κομματικού συστήματος βοήθησε τις δημοσκοπήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η σταθερότητα του κομματικού συστήματος βοήθησε τις δημοσκοπήσεις

Συνέπεια στα ευρήματα και σταθερό πολιτικό κλίμα είναι τα στοιχεία που βοηθούν δημοσκοπήσεις και exit polls να δώσουν μια καλή εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος. Και την τελευταία Κυριακή στις ευρωεκλογές επιβεβαιώθηκαν, μετά από πολλές αποτυχημένες εκτιμήσεις.

Η «Α» μίλησε με έναν από τους κορυφαίους ερευνητές κοινής γνώμης ("δημοσκόπους" κατά το κοινώς λεγόμενο), τον οποίο ρώτησε γιατί έσπασε το σερί των αποτυχιών. Ποιοι ήταν οι παράγοντες αυτή τη φορά που ευνόησαν τις επιτυχείς εκτιμήσεις. Νέα εργαλεία; Νέα μεθοδολογία; Σταθεροποίηση του κομματικού συστήματος;

Κατ’ αρχάς οι άνθρωποι των δημοσκοπήσεων δεν παραδέχονται επ’ ουδενί ότι τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις αποτυγχάνουν. Επιμένουν ότι πιάνουν τις τάσεις και εν μέρει το αποτέλεσμα, με δύο εξαιρέσεις: Το δημοψήφισμα, το οποίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο ούτως ή άλλως, πολύ περισσότερο καθώς η τάση ήταν κυμαινόμενη, και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Όπως λένε, με τα ίδια στοιχεία υπήρχε διαφορετική ερμηνεία, καθώς όσοι λάμβαναν υπόψη και τις προεκλογικές έρευνες έβλεπαν "ντέρμπι", ενώ όσοι διάβαζαν μόνο τα στοιχεία έβλεπαν καθαρό αποτέλεσμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρεις ήταν οι λόγοι που οι δημοσκοπήσεις είχαν αξιόπιστο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές:

1. Το κλίμα ήταν ήρεμο, η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν σταθεροποιημένη γύρω στις 8 μονάδες για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους. Και αυτό δεν άλλαζε. Υπήρχε σταθερότητα στα αποτελέσματα επαναλαμβανόμενων ερευνών, οι τάσεις επαληθεύονταν και ενισχύονταν.

2. Δεν υπήρξαν ανατροπές της τελευταίας στιγμής. Όπως επί παραδείγματι η επιβολή των capital control, λίγο πριν από το δημοψήφισμα, που μείωσε το Όχι σε 50-50.

3. Η δεξαμενή των αναποφάσιστων μοιράστηκε ισομερώς σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

Συνεπώς τα δημοσκοπικά εργαλεία δεν χρειάζονται αναθεώρηση; Δουλεύουν σωστά; Όπως απαντάει στην «Α» ο ερευνητής γνώμης, «σε σταθερή περίοδο δουλεύουν ακόμη, αν δεν υπάρχει σταθερότητα μπορεί να τιναχθούν στον αέρα».

«Η σταθεροποίηση του κομματικού συστήματος διευκολύνει τις δημοσκοπήσεις. Οι μετρήσεις και οι εκτιμήσεις γίνονται πιο εύκολες. Ξέρω τι να περιμένω. Όταν υπάρχουν αλλαγές στο κομματικό σύστημα, όπως το 2015, όλα είναι κινούμενη άμμος».

Και τι μπορεί να γίνει όταν υπάρχουν ανακατατάξεις; «Χρειάζονται καλές έρευνες, συστηματικές, για μεγάλα διαστήματα και με μεγάλο δείγμα. Και μέσω διαφορετικών πηγών: μέσω Διαδικτύου, μέσω τηλεφώνου και face to face».

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL