Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Νέος Παγκόσμιος Χάρτης Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος Παγκόσμιος Χάρτης Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

Αναθεωρήθηκε, εγκρίθηκε και πρόκειται να ψηφιστεί ο νέος Παγκόσμιος Χάρτης Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, 65 χρόνια μετά την αρχική Διακήρυξη Αρχών για τους Δημοσιογράφους, που είχε δημοσιευθεί το 1954. Ο νέος Παγκόσμιος Χάρτης θα ψηφιστεί από τις ενώσεις συντακτών μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), στο 30ό Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΟΔ, το οποίο συνέρχεται στις 10 έως 14 Ιουνίου στην Τύνιδα της Τυνησίας.

Το κείμενο αποτελεί αναθεώρηση της Διακήρυξης Αρχών του 1954, το οποίο υπερψήφισε και τότε η ΕΣΗΕΑ ως ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αναπαράγουν δηλώσεις ή άλλο σχετικό υλικό, το οποίο δημοσιοποιούν ιδιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Αυτή είναι μια από τις νέες δημοσιογραφικές αρχές, που επικαιροποιούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στη χθεσινή συνεδρίασή του ενέκρινε το τελικό κείμενο. Η επεξεργασία του νέου αναθεωρημένου Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2016 στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΔ στη Ραμάλα της Παλαιστίνης.

Στη συνέχεια, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΔ, που συνήλθε τον περασμένο Απρίλιο στο Μπάρι της Ιταλίας, έγινε η τελική επεξεργασία του αναθεωρημένου κειμένου και ενημερώθηκαν οι ενώσεις - μέλη της ομοσπονδίας. Το κείμενο απεστάλη τον Φεβρουάριο του 2019 σε όλες τις ενώσεις - μέλη της ομοσπονδίας για να εκφράσουν τη γνώμη τους και να καταγραφούν οι όποιες αλλαγές επιθυμούν να συμπεριληφθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL