Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν ξεχνάει την καταγωγή του. Ο Πόντος και ιδίως ο ελληνισμός του Πόντου βρίσκονται στις προτεραιότητες του Open, είτε ως μυθοπλασία, είτε ως ιστορικό ντοκιμαντέρ και αφιέρωμα.

Είναι ήδη γνωστός ο σχεδιασμός να εντάξει το Open στο πρόγραμμά του μια νέα, ιστορική σειρά εποχής, κινηματογραφικών προδιαγραφών, και σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, με τίτλο «Το κόκκινο ποτάμι». Η δραματική σειρά ξετυλίγει το χρονικό της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Nεότουρκους την περίοδο 1014-1923 μέσα από μια ερωτική ιστορία.

Τα γυρίσματα της σειράς βρίσκονται σε εξέλιξη και η προβολή της θα ξεκινήσει από την ερχόμενη τηλεοπτική περίοδο.

Το Open όμως δεν σταματάει εδώ. Ήδη από τις 19 Απριλίου ξεκίνησε το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ολοκληρώνεται στις 19 Μαΐου, ημέρα της επετείου των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για ένα μήνα, στο πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού εντάσσεται σε καθημερινή βάση το αφιέρωμα "100 Χρόνια Μνήμης", που ρίχνει φως σε αυτή την περίοδο της Ιστορίας αναδεικνύοντας παράλληλα τον πολιτισμό και την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού.

Μαρτυρίες Ελλήνων του Πόντου των οποίων οι οικογένειες βίωσαν τον διωγμό, συνεντεύξεις με ερευνητές και ιστορικούς, αλλά και ρεπορτάζ για τον πολιτισμό, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Ελλήνων του Πόντου που διατηρούνται ζωντανά χάρη στην ενεργή δράση των ομοσπονδιών ποντιακών συλλόγων της Ελλάδας και του εξωτερικού θα αναδειχθούν μέσα από το αφιέρωμα «100 Χρόνια Μνήμης».

Το λογότυπο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι το γράμμα G, αρχικό της αγγλικής λέξης Genocide (γενοκτονία), όπως το εμπνεύστηκε και το αποτύπωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ).

Ο σταθμός προχωράει ακόμη ένα βήμα. Καλεί τους τηλεθεατές που κατάγονται από τον Πόντο να γίνουν οι ίδιοι ένας κρίκος στην «αλυσίδα μνήμης» που εκφράζει την ενότητα των Ελλήνων του Πόντου καταγράφοντας με βίντεο (από κάμερα ή κινητό) τη διήγηση της δικής τους οικογενειακής ιστορίας, που περνά από γενιά σε γενιά και να στείλουν το βίντεο με inbox στο Facebook του σταθμού opentvgr. Τα βίντεο με τις οικογενειακές ιστορίες θα αναδειχθούν μέσα από το αφιέρωμα «100 Χρόνια Μνήμης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL