Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Συνεργασία ΨΗΠΤΕ με πανεπιστημιακά ιδρύματα για τη «γεωργία ακριβείας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεργασία ΨΗΠΤΕ με πανεπιστημιακά ιδρύματα για τη «γεωργία ακριβείας»

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Τσιρόπουλος, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και ο πρύτανης του ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης

Εκπαιδευτικά προγράμματα ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των φοιτητών και αποφοίτων των γεωτεχνικών σχολών της χώρας, με στόχο την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην πρωτογενή παραγωγή και τη γεωργία ακριβείας, προωθεί η κυβέρνηση, από κοινού με πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και οι πρυτάνεις τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων υπέγραψαν χθες μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο προβλέπει επίσης την αξιοποίηση των μεγάλων δημόσιων μετρητικών υποδομών παρατήρησης της γης που δημιουργούνται από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ. Ειδικότερα, το μνημόνια συνεργασίας προβλέπει:

* Την παροχή εκπαίδευσης σε φοιτητές Γεωπονίας σε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με στόχο την αξιοποίηση των δεδομένων των υφιστάμενων ψηφιακών υποδομών και την παροχή υπηρεσιών, μέσω αυτών των δεδομένων, στον πρωτογενή τομέα.

* Την κατάρτιση γεωτεχνικών σε θέματα αξιοποίησης εργαλείων παρατήρησης γης και ψηφιακών δεδομένων στη γεωργία.

* Τη δημιουργία και αξιοποίηση ψηφιακών υποδομών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

* Την από κοινού χρήση πλατφορμών διαχείρισης δεδομένων και παροχής τεχνογνωσίας σε ψηφιακά εργαλεία.

* Τη δημιουργία νέων εργαστηρίων σχετικά με την αξιοποίηση εργαλείων παρατήρησης γης και ψηφιακών δεδομένων στη γεωργία.

«Επενδύουμε στους νέους επιστήμονες» υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και εξήγησε: «Η Πολιτεία μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες μεγάλης αύξησης της απασχόλησης όταν οι τεχνολογίες διαχέονται στην κοινωνία και την παραγωγή, εκεί δηλαδή που θα χρειαστούν πολλοί νέοι γεωπόνοι για να κάνουν την ελληνική ύπαιθρο ‘κοινωνό’ των νέων τεχνολογιών. Χωρίς τις συγκεκριμένες δράσεις, το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας που υλοποιούμε, θα ήταν μια νεκρή τεχνολογία, διότι θα είχαμε αναπτύξει τις υποδομές, αλλά δεν θα αφορούσαν κανέναν. Για το έργο έχουν δείξει ενδιαφέρον κι άλλες χώρες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης ανέφερε: «Η χώρα διαθέτει το κατάλληλο ερευνητικό ανθρώπινο δυναμικό και καινοτόμες επιχειρήσεις. Οι συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ υπουργείων είναι το ισχυρό μας σημείο, έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία και αποδεικνύουν τη συστηματική αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση».

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου τόνισε: «Η χώρα μας, παρά τον μικρό κλήρο της, οφείλει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονα ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα».

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου ΨΗΠΤΕ Στέλιος Ράλλης σημείωσε ότι «η καινοτομία της εθνικής αυτής υποδομής δίνει τη δυνατότητα παροχής εξειδικευμένων συμβουλών απευθείας στους μικροκαλλιεργητές, που θα βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και όχι μόνο σε θεωρητικές προσεγγίσεις».

Οι πρυτάνεις του του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπογράμμισαν τη σημασία αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL