Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
ΕΣΡ: Ουσιαστικά προσόντα για καταγραφή στο μητρώο εταιρειών δημοσκοπήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΡ: Ουσιαστικά προσόντα για καταγραφή στο μητρώο εταιρειών δημοσκοπήσεων

Την αλλαγή του τρόπου καταγραφής στο μητρώο εταιρειών δημοσκοπήσεων στην κατεύθυνση της εξέτασης για τα ουσιαστικά προσόντα των ενδιαφερόμενων εταιρειών, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Θανάσης Κουτρουμάνος κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο Θ. Κουτρουμάνος επισήμανε ότι τα μέλη του ΕΣΡ διαπίστωσαν πως «δεν είναι ορθή, ούτε ουσιαστικά, ούτε νομικά, η διαδικασία εγγραφής σε αυτό το μητρώο», στο οποίο σήμερα βρίσκονται 64 εταιρείες, ενώ εκκρεμούν ακόμα μία ή δύο αιτήσεις εγγραφής.

Ο Θ. Κουτρουμάνος σημείωσε ότι «η κεντρική ιδέα της ενέργειας που επιχειρούμε είναι να εξετάζει η ολομέλεια του ΕΣΡ αν οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν σε αυτόν τον κατάλογο θα έχουν τα ουσιαστικά προσόντα που πρέπει να έχουν, δηλαδή δυνατότητα να διεξάγουν με επιστημονικό τρόπο τέτοιες δημοσκοπήσεις».

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης τόνισε ότι «ανάμεσα στις εταιρείες που αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο υπάρχουν εταιρείες οι οποίες δεν είναι ικανές να κάνουν δημοσκόπηση, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν μπορούν να κάνουν δημοσκόπηση». Μάλιστα, ο Ρ. Μορώνης ανέφερε το παράδειγμα εταιρείας που κατέθεσε αίτηση χωρίς να έχει προσωπικό, δηλώνοντας ότι θα προσλάβει «αν μου ανατεθεί κάποια μέτρηση».

Δεν έχει προχωρήσει η αδειοδότηση θεματικών και περιφερειακών καναλιών

Για την αδειοδότηση των θεματικών και περιφερειακών καναλιών, ο Ρ. Μορώνης παραδέχτηκε ότι «δεν έχουμε προχωρήσει ιδιαίτερα» λόγω της ενασχόλησης με την αδειοδότηση της επόμενης άδειας πανελλαδικής εκπομπής. Ο Ρ. Μορώνης παρατήρησε ότι η άποψη του ΕΣΡ για τις τεχνικές προδιαγραφές εκπομπής των περιφερειακών καναλιών είναι ότι αυτές θα πρέπει να αναβαθμιστούν. Επισήμανε επίσης ότι «η σχέση ενός καναλιού εθνικής εμβέλειας με τις στάνταρ προδιαγραφές, σε σχέση με ένα περιφερειακό κανάλι είναι 1 προς 3,5», τονίζοντας ότι «θα πρέπει η ποιότητα των περιφερειακών καναλιών, τουλάχιστον, να διπλασιαστεί».

Εμμένει στη διακοπή λειτουργίας του Nostos FM ο Θ. Κουτρουμάνος

Παράλληλα, πολλά μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από όλες τις πτέρυγες έθεσαν στην ηγεσία του ΕΣΡ το ζήτημα της διακοπής λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού Nostos FM του Κώστα Χούντα, που αρχικά λειτουργούσε νομίμως σε άλλη συχνότητα. Ο Θ. Κουτρουμάνος επέμεινε όμως στην απόφαση που πήρε η πλειοψηφία του ΕΣΡ για διακοπή της λειτουργίας του σταθμού υποστηρίζοντας ότι αν γινόταν κάποια παραχώρηση σε κάποιον σταθμό, τότε αυτό «θα προκαλέσει κύμα αιτημάτων: εγώ εξέπεμπα από δέκα συχνότητες, από πέντε συχνότητες, δώστε μου και μένα, γιατί στον άλλον;».

Κώστας Παπαγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL