Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Με αφορμή τη σχέση εργασίας των ανταποκριτών εξωτερικού / Αψιμαχίες μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΑΠΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αφορμή τη σχέση εργασίας των ανταποκριτών εξωτερικού / Αψιμαχίες μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΑΠΕ

Σε πόλεμο ανακοινώσεων έχουν επιδοθεί η ΕΣΗΕΑ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με επίδικο την πρόσληψη με συμβάσεις αορίστου χρόνου των ανταποκριτών εξωτερικού του ΑΠΕ.

* Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ Μιχάλη Ψύλο ότι επιχειρεί «με ασφυκτικές, παράνομες, αντεργατικές και αντισυναδελφικές πιέσεις να καθυποτάξει τους ανταποκριτές εξωτερικού, προκειμένου να μην υπαχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου, αλλά να δημιουργηθεί μια νέα γενιά εργαζομένων, αμειβομένων με μπλοκάκι».

* Ο Μιχάλης Ψύλος και το ΑΠΕ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να παρανομήσουν και να έρθουν σε αντίθεση σε παλαιότερες αποφάσεις του ΑΣΕΠ και της Δικαιοσύνης πρόσφατα, λόγος για τον οποίο κάλεσαν τους ανταποκριτές να εργαστούν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Όπως σημειώνουν με ανακοινώσεις τους το ΑΠΕ και ο Μ. Ψύλος: Το θέμα των ανταποκριτών εξωτερικού έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το πρακτορείο. Ανέκαθεν αντιμετώπιζε τους ανταποκριτές εξωτερικού ως «εξωτερικούς συνεργάτες» οι οποίοι «παρέχουν ανεξάρτητη δημοσιογραφική υπηρεσία ή εν πάσει περιπτώσει την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου».

Το καθεστώς αυτό της σχέσης του Πρακτορείου επανεπιβεβαίωσε το Δ.Σ. της ΑΠΕ Α.Ε. όταν με το Π.Δ. Παυλόπουλου (σ.σ. 2005) επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση των συμβασιούχων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μετά από γνωμοδότηση, τότε, του Νομικού Συμβούλου του ΑΠΕ, απεστάλη ο κατάλογος με τους συμβασιούχους (μεταξύ των οποίων και των ανταποκριτών εξωτερικού) στο ΑΣΕΠ, η απόφαση του οποίου επικύρωσε τη θέση του Δ.Σ. με αποτέλεσμα να μην μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Έκτοτε ουδέν έχει αλλάξει σε σχέση με τους ανταποκριτές εξωτερικού.

Επιπλέον δύο πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του 2017 και του 2018 του Πρωτοδικείου Αθηνών επιβεβαίωσαν τη νομιμότητα της θέσης του ΑΠΕ για τους ανταποκριτές εξωτερικού. Όλη αυτή την περίοδο ουδέποτε υπήρξε διαμαρτυρία της ΕΣΗΕΑ.

Νωρίτερα η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της κατηγορούσε τον Μ. Ψύλο ότι ζητούσε από τους ανταποκριτές εξωτερικού να εργαστούν με «μπλοκάκι» (ΔΠΥ) «Η προσπάθεια αυτή επιχειρείται με πιέσεις, προκειμένου οι συνάδελφοι να υπογράψουν αναδρομικά λεόντειες, αντεργατικές, αντισυμβατικές και έξω από τους δημοσιογραφικούς κανόνες και τη δεοντολογία συμβάσεις, δηλαδή συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών».

Ενώ προκαλεί απορία από πότε οι συμβάσεις «με μπλοκάκι» είναι εκτός δεοντολογίας, η ΕΣΗΕΑ κατηγορεί τον Μ. Ψύλο πως «απείλησε ότι θα λυθεί η συνεργασία τους με το Πρακτορείο» και τον καλεί για «άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων».

Σε απάντηση το Δ.Σ. του ΑΠΕ αναφέρει: «Οι συγκεκριμένοι ανταποκριτές δεν επιθυμούσαν να είναι σε συνεργασία με την ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε. με τον μοναδικό νόμιμο τρόπο που υπέδειξε με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε. Η λήξη της συνεργασίας αποτέλεσε την τελευταία επιλογή που έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο στους ανταποκριτές εξωτερικού. Συνεπώς η λήξη της συνεργασίας ήταν απόφαση των ιδίων των ανταποκριτών και όχι μεμονωμένη ενέργεια του κ. Ψύλου».

Σημειώνεται ότι στο Εφετείο μία τουλάχιστον από τις αποφάσεις του Πρωτοδικείου αναμένεται να εκδικαστεί εντός του Μαΐου, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL