Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ομάδα ελέγχου fake news από την ΕΡΤ

Ομάδα ελέγχου, διασταύρωσης και επαλήθευσης ειδήσεων (fact checking team) δημιούργησε η ΕΡΤ, με στόχο την καταπολέμηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, δηλαδή των fake news. Σκοπός...

Ομάδα ελέγχου, διασταύρωσης και επαλήθευσης ειδήσεων (fact checking team) δημιούργησε η ΕΡΤ, με στόχο την καταπολέμηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, δηλαδή των fake news.

Σκοπός της ομάδας έργου -η οποία λειτουργεί προς το παρόν πιλοτικά- είναι η συστηματική αξιοποίηση των παραδοσιακών δημοσιογραφικών εργαλείων, ώστε να προσφέρεται ενιαία υπηρεσία σε όλες τις δομές της ΕΡΤ για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ειδήσεων, καθώς και για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση ροών πληροφορίας, διαστρέβλωσης, ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας σε ψηφιακά μέσα. Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα ελέγχου και επαλήθευσης ειδήσεων ενισχύει τις δομές παραγωγής ενημέρωσης της ΕΡΤ με σύγχρονο και πρωτοπόρο τρόπο.

Η ομάδα θα αξιοποιήσει και θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη εργαλείων ανάλυσης περιεχομένου, καθώς και επιπρόσθετες ειδικές εφαρμογές λογισμικού για τη χαρτογράφηση δικτύων διαστρέβλωσης, παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Παράλληλα, θα επιμεληθεί την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσιογράφων, την προώθηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφίας δεδομένων, τη συστηματική καταγραφή και ανάλυση πληροφορίας εκ παραλλήλου με την προώθηση της επιστημονικής μελέτης και της εφαρμοσμένης έρευνας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής ενημέρωσης, έτσι ώστε να αναλαμβάνονται οι κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο