Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου της Ευρώπης / Πνευματικό δικαίωμα και στο Διαδίκτυο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου της Ευρώπης / Πνευματικό δικαίωμα και στο Διαδίκτυο

Ένα βήμα προς τη δικαίωση τόσο των εκδοτών Τύπου και των δημοσιογράφων όσο και των δημιουργών, κυρίως συνθετών μουσικής και ερμηνευτών, αποτελεί η αναγνώριση συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων τους στο Διαδίκτυο, στην οποία κατέληξαν χθες διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αν και η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί έως τον Μάιο από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή, να εξασφαλιστεί δηλαδή ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας εφαρμόζονται και στο Διαδίκτυο. Κι αυτό καθώς οι διαδικτυακές πλατφόρμες που έχουν εξελιχθεί σε τεχνολογικούς γίγαντες, όπως οι Google, Facebook, YouΤube, αποκομίζουν τεράστια ποσά χωρίς να ανταμείψουν όπως πρέπει τους χιλιάδες δημιουργούς και δημοσιογράφους στη δουλειά των οποίων στηρίζονται.

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, με παρεμβολές από λομπίστες, από τη μία πλευρά μεταξύ των ΜΜΕ και των δημιουργών, που επιθυμούν να αμείβονται καλύτερα, και από την άλλη των ψηφιακών γιγάντων, που υπερασπίζονται το «επιχειρησιακό μοντέλο» τους και είχαν την απροσδόκητη στήριξη ακτιβιστών για την «ελευθερία στο Διαδίκτυο».

Δύο άρθρα βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων:

* Το πρώτο αφορά τη δημιουργία ενός «συγγενικού δικαιώματος» στα πνευματικά δικαιώματα για τους εκδότες εφημερίδων. Θα επιτρέπει στα ΜΜΕ να πληρώνονται κατά τη διαδικτυακή αναπαραγωγή της παραγωγής τους από εφαρμογές συγκέντρωσης ειδήσεων, όπως η Google News, ή ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

* Το δεύτερο ενθαρρύνει πλατφόρμες, όπως το YouTube, να αμείβουν καλύτερα τους δημιουργούς περιεχομένου.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ως «μια μεγάλη νίκη της Ευρώπης που προστατεύει». Χαιρετίζει επίσης και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA), στο προεδρείο της οποίας συμμετέχει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρό της Π. Κροπς «παρέχει την ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών ενημέρωσης από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους μας για τους εταίρους, τους πελάτες και τους αναγνώστες μας». Οι νέοι κανόνες για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επιτρέπουν τη δημιουργία ενός δικαιότερου περιβάλλοντος, στο οποίο ο καθένας θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να αναπτύσσεται. Προσφέρουν επίσης κίνητρο για τα πρακτορεία ειδήσεων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τους τεχνολογικούς γίγαντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL