Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Το Πολυτεχνείο, τα κινήματα και τα Πέτρινα Χρόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Πολυτεχνείο, τα κινήματα και τα Πέτρινα Χρόνια

Τα "Πέτρινα χρόνια" του Παντελή Βούλγαρη απόψε στις 10 μ.μ. στην ΕΡΤ1

Με επετειακές εκπομπές, αφιερώματα και με την προβολή ιστορικών ντοκιμαντέρ από το Αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης, η ΕΡΤ τιμά την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η ΕΡΤ1, απόψε παρουσιάζει:

** Στις 4.20 μ.μ., την επετειακή εκπομπή για το Πολυτεχνείο «Θυμάμαι», σε σενάριο και σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου και ρεπορτάζ του Ηλία Γκρη. Δύο τραγικοί γονείς, ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη, ξεδιπλώνουν μπροστά στον φακό το οδυνηρό δίχτυ της προσωπικής και οικογενειακής τους τραγωδίας, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του τριημέρου.

** Στη συνέχεια, στις 5 μ.μ., μεταδίδεται η εκπομπή «Ιστορικοί περίπατοι» με τη Μαριλένα Κατσίμη, στην οποία ο καθηγητής Βαγγέλης Καραμανωλάκης μας ξεναγεί στους δρόμους της Αθήνας και μας μιλά για την ιστορία των φοιτητικών κινημάτων.

** Στις 6 μ.μ., ακολουθεί «Η μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, που παρουσιάζει μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα το μυστικό σχέδιο της χούντας που παγίδευσε όλη την περιοχή με ελεύθερους σκοπευτές και αιματοκύλισε το Πολυτεχνείο.

** Αμέσως μετά, στις 7 μ.μ., μεταδίδεται το επετειακό αφιέρωμα «Τα άλλα Πολυτεχνεία», παραγωγής 1982, όπου εξετάζονται οι παράλληλες εξεγέρσεις στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από μαρτυρίες των πρωταγωνιστών των φοιτητικών εξεγέρσεων στις επαρχιακές πανεπιστημιουπόλεις παρακολουθούμε πώς αναπτύχθηκε το φοιτητικό κίνημα έξω από την Αθήνα, από τις αρχές του 1972, με τις μορφές παρανομίας μέχρι τη βαθμιαία μαζικοποίησή του, όπως εκδηλώθηκε στις πολιτικές αντιδικτατορικές συγκεντρώσεις το φθινόπωρο του ’73.

** Στις 8 μ.μ., ακολουθούν οι «Ημέρες Πολυτεχνείου με τον φακό των ξένων και Ελλήνων οπερατέρ». Το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Δημήτρη Παπαναγιώτου, που παρουσιάστηκε το 1978 με αφορμή τον εορτασμό της 5ης επετείου από την εξέγερση, είναι βασισμένο σε κινηματογραφικά ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ, οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα. Έλληνες κινηματογραφιστές και συνεργάτες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων περιγράφουν σκηνές από την εξέγερση του Πολυτεχνείου όπως τις βίωσαν ως αυτόπτες μάρτυρες.

** Στις 10 μ.μ. μεταδίδεται ολοκληρωμένη η δραματική ταινία «Τα Πέτρινα Χρόνια», παραγωγής 1986, σε σκηνοθεσία - σενάριο Παντελή Βούλγαρη, με τους Θέμιδα Μπαζάκα, Δημήτρη Καταλειφό, Ειρήνη Ιγγλέση, Μαρία Μαρτίκα, Ηλία Κατέβα. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Μπάμπη και της Ελένης, δύο αριστερών που στα χρόνια του Εμφυλίου συνελήφθησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε πολλά χρόνια φυλακή, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν τον γάμο τους και το παιδί τους να γεννηθεί και να μεγαλώσει στις φυλακές.

** Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται την Κυριακή με την εκπομπή «Προσωπικά», στις 4 μ.μ., όπου ο Μίλτος Γκολέμας, o μικρότερος πολιτικός κρατούμενος της δικτατορίας, το παιδί που γεννήθηκε στις Φυλακές Αβέρωφ, ο γιος της Ελένης και του Μπάμπη Γκολέμα, που γνωρίσαμε μέσα από τα «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη, μιλά στην Έλενα Κατρίτση.

Η ΕΡΤ2 την Κυριακή

** Την Κυριακή, στις 2 μ.μ., το ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες», παραγωγής 1975, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Καβουκίδη, αποτελεί ένα πολυσήμαντο κινηματογραφικό χρονικό της περιόδου που αρχίζει με την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 και φτάνει έως και τον Αύγουστο του 1975. Ο κινηματογραφιστής καταγράφει με συγκινησιακή φόρτιση και εκφραστική δύναμη σημαίνουσες στιγμές και γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή.

** Στις 3.45 μ.μ., ακολουθεί το επεισόδιο «Γυάρος» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού. Η συγκεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ περιδιαβαίνει σε τόπους που σημάδεψαν την ελληνική Ιστορία, χώρους φυλακών, εξοριών, εκτοπισμών, επιχειρώντας παράλληλα μια αναδρομή στην Ιστορία του αιώνα που πέρασε.

** Το αφιέρωμα της ΕΡΤ2 ολοκληρώνεται στις 7 μ.μ., με τη μετάδοση δύο επεισοδίων της σειράς ντοκιμαντέρ «Το πανόραμα μιας 7ετίας- Χούντα είναι, θα περάσει», παραγωγής 2011-2012, σε σκηνοθεσία και σενάριο Φώτου Λαμπρινού. Στα επεισόδια καλύπτονται τα ιστορικά γεγονότα από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη έως την κατάληψη του Πολυτεχνείου, την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, την επαναλειτουργία της Γυάρου, τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια, το πραξικόπημα στην Κύπρο και τον Αττίλας, το βάρος της κυπριακής τραγωδίας και το τέλος της δικτατορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL