Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Μοχλός ανάπτυξης οι θυγατρικές των δημόσιων τηλεοράσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μοχλός ανάπτυξης οι θυγατρικές των δημόσιων τηλεοράσεων

Μέσω θυγατρικών εταιρειών προωθούν οι δημόσιες τηλεοράσεις στην Ευρώπη σειρά δραστηριοτήτων και λειτουργιών προκειμένου να πετύχουν εστίαση στους σκοπούς τους και μεγαλύτερη οργανωτική ευελιξία, με καλά έως τώρα αποτελέσματα. Οι θυγατρικές των δημόσιων τηλεοράσεων περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα αντικειμένων, ανάλογα με τη στόχευση, που εκτείνεται από τη διανομή μέχρι την παραγωγή περιεχομένου και από τη διαφημιστική εκμετάλλευση και τις υποδομές post production μέχρι τη διαχείριση δικαιωμάτων και τις τεχνολογικές υποδομές μετάδοσης.

Τη συζήτηση στην Ελλάδα άνοιξε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση για την ΕΡΤ, παρουσίασε τους στόχους ανάπτυξης της δημόσιας τηλεόρασης στο επόμενο διάστημα αναγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, την ίδρυση δύο θυγατρικών εταιρειών:

* της ERT R&D (Research and Development), που θα αναλάβει την προώθηση νέων τεχνολογιών και έρευνας, και

* της ERT Productions, που θα παράγει πρωτότυπο οπτικοακουστικό περιεχόμενο.

Η ίδρυση και λειτουργία θυγατρικών είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων στην Ευρώπη, ιδίως των μεγαλύτερων: BBC, RAI, France Televisions, ARD/ZDF. Το ίδιο όμως ισχύει για μικρότερους φορείς, όπως των Πολωνίας, Ρουμανίας, Κροατίας και Ιρλανδίας, οι οποίοι διαθέτουν επίσης θυγατρικές εταιρείες.

Το βρετανικό BBC

Το βρετανικό BBC διαθέτει συνολικά 110 επιμέρους υπο-θυγατρικές για τη διαχείριση των εμπορικών δραστηριοτήτων του. Ωστόσο, τέσσερις είναι οι βασικές θυγατρικές εταιρείες του:

* Η ΒΒC Worldwide, η οποία, κατά το έτος 2016-2017, απέφερε 90% των εμπορικών εσόδων του φορέα, κυρίως από δραστηριότητες διανομής τηλεοπτικού περιεχομένου, εγχώριες και διεθνείς.

* Η BBC Studios συστάθηκε τον Απρίλιο 2017 και αναλαμβάνει τη δημιουργία και παραγωγή περιεχομένου για το BBC αλλά και για εξωτερικούς πελάτες.

* Η BBC Global News παρέχει αγγλόφωνο ενημερωτικό περιεχόμενο μέσω του BBC World News και του διεθνούς ιστότοπου BBC.com.

* Η BBC Studioworks παρέχει υποδομές τηλεοπτικών studios, εξοπλισμό, συνεργεία και υπηρεσίες post - production για το BBC και άλλους παραγωγούς.

Τον Απρίλιο του 2018 οι BBC Worldwide και BBC Studios συγχωνεύτηκαν σε μια ενιαία εμπορική επιχείρηση, την BBC Studios, η οποία συνδυάζει την παραγωγή με τη διανομή και την πώληση οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Το BBC αποτελεί διακριτή περίπτωση για το εύρος των δραστηριοτήτων του και παράδειγμα προς μίμηση, τουλάχιστον στην παραγωγή και διανομή μυθοπλασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το BBC Worldwide κατέγραψε έσοδα 210 εκατ. λιρών εντός του 2018, ενώ επένδυσε συνολικά 171 εκατ. λίρες σε περιεχόμενο -εκ των οποίων τα 106 για παραγωγές των δικών του καναλιών. Ειδικά στο πεδίο της παραγωγής και διανομής μυθοπλασίας το παράδειγμα του BBC ξεχωρίζει.

Ανάλογες προσπάθειες της ιταλικής RAI και της γερμανικής ZDF έδειξαν κατ’ αρχήν λιγότερο δυναμικά αποτελέσματα. Ωστόσο, μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα νέα τάση καταγράφεται, αυτή των συνεργειών - συνεργασιών δημόσιων τηλεοράσεων μεταξύ τους ή και με ιδιωτικούς φορείς, μέσω θυγατρικών.

Η France Televisions

Η France Televisions λειτουργεί δύο θυγατρικές με αντικείμενο τη διανομή και τη διαφήμιση, ενώ και η ARTE France έχει καθεστώς θυγατρικής, στο κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν επίσης το INA, το Radio France και το γαλλικό κράτος. Το ενδιαφέρον όμως συγκεντρώνει η πρωτοβουλία των δημόσιων τηλεοράσεων Γαλλίας και Ιταλίας (RAI) να δημιουργήσουν κοινό φορέα συμπαραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου, απευθυνόμενου στο ευρύ κοινό. Στην πρωτοβουλία εντάχθηκε εφέτος και η γερμανική ZDF, ενώ η "συμμαχία", που «φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το Netflix», όπως δηλώνουν εκπρόσωποί της, απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής και σε άλλους ευρωπαϊκούς δημόσιους ρ/τ φορείς.

Εν τω μεταξύ η ιταλική δημόσια ραδιοτηλεόραση RAI, με τέσσερις θυγατρικές εταιρείες, τις Rai cinema, Rai.Com (αναλαμβάνει πωλήσεις δικαιωμάτων και διαδικτυακές δραστηριότητες), Rai Pubblicita για τη διαφήμιση και RaiWay για τεχνολογικές υποδομές μετάδοσης, παρουσίασε πρόσφατα στις Κάννες, μέσω της RAI.com, μια γκάμα νέων τίτλων στο MIPCOM (Marché International des Programmes de Communication). Σε αυτούς περιλαμβάνεται η νέα τηλεοπτική σειρά «The Name of the Rose», προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ. Η σειρά 8 επεισοδίων, με διεθνές κάστ, βασίζεται στο ομώνυμο κλασικό μυθιστόρημα του Umberto Eco και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές από τα στούντιο της Cinecittà τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι θυγατρικές ZDF και ARD

Στη Γερμανία, ως θυγατρικές δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα (ZDF και ARD), λειτουργούν: η ZDF Enterprises (αρμόδια για τις διεθνείς πωλήσεις περιεχομένου), η Degeto Films, μια από τις 9 θυγατρικές του RDF και υπεύθυνη για την αγορά δικαιωμάτων και συμπαραγωγές και η ARTE Germany (από κοινού θυγατρική των ARD και ZDF, μέλος του ευρωπαϊκού τηλεοπτικού δικτύου ARTE). Η ZDF Enterprises υπέγραψε φέτος συμφωνία με την εταιρεία παραγωγής Beta Film για από κοινού ίδρυση εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών σειρών με την επωνυμία Intaglio Films, με έδρα στο Βερολίνο και διευθυντή τον διεθνώς καταξιωμένο παραγωγό Frank Doelger (Game of Thrones), ενώ πέρυσι απέκτησε σημαντικό μερίδιο της βρετανικής εταιρείας παραγωγής World Media Rights.

Στην Ισπανία οι εξελίξεις είναι διαφορετικές: Ριζική μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πλήρη αποχή της RTVE από κάθε εμπορική δραστηριότητα αναπληρώνοντας τις απώλειες σε έσοδα με επιβολή ειδικού φόρου (υπέρ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης) σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και στην ιδιωτική τηλεόραση. Η πρωτοβουλία αυτή της ισπανικής κυβέρνησης χαιρετίστηκε, τότε, από τον Ευρωπαίο επίτροπο Ανταγωνισμού.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιρλανδίας (RTE) λειτουργεί ως θυγατρική της την RTE International από το 2001, με αντικείμενο την παραγωγή και διανομή πρωτότυπου οπτικοακουστικού περιεχομένου τηλεοπτικής μετάδοσης. Το 2016 η RTE International προέβη σε σοβαρές περικοπές και μείωση του κύκλου εργασιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL