Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Δίωξη του Σ. Καψώχα από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίωξη του Σ. Καψώχα από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ

Σε αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη εναντίον του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα αποφάσισε να προχωρήσει το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με τέσσερις ψήφους έναντι μίας. Οι κατηγορίες που αποδίδονται στον δημοσιογράφο / σχολιαστή αφορούν έκφραση γνώμης, όπως και το ίδιο το Πειθαρχικό αναγνωρίζει (για την οποία υπάρχει απόλυτη ελευθερία) όμως προκειμένου να προχωρήσει σε δίωξη ανακινεί θέματα... «διαγωγής και συμπεριφοράς» του δημοσιογράφου και «σεβασμού της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου».

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο θεώρησε ότι... «εκφωνήθηκε με παθιασμένο τρόπο» η «ακραία και ατεκμηρίωτη», όπως τη χαρακτηρίζει, κρίση του δημοσιογράφου, ο οποίος αναφερόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη είπε, από εκπομπή της ΕΡΤ: «ήταν στιγμές που νόμιζα ότι άκουγα τον θεωρητικό του φασισμού, τον Σέρτζιο Πανούντσιο, ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι».

Σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης του Πειθαρχικού, ο δημοσιογράφος «χρησιμοποίησε οξύ και μελανό πολιτικό χαρακτηρισμό» και κατ' επέκταση «προκαλεί ανεπίτρεπτα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης». Και συμπληρώνει, προκειμένου να αποφύγει να κατηγορηθεί για λογοκρισία: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα η άσκηση κριτικής, όχι όμως η δημόσια σκύλευση του οποιουδήποτε πολιτικού παράγοντα, αλλά και κάθε πολίτη».

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο κατηγορεί τον Σ. Καψώχα ότι παραβίασε το Καταστατικό και τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, ερμηνεύοντας με έναν μάλλον διασταλτικό τρόπο:

α. Το αρ. 7 παρ. 1 του Καταστατικού, σύμφωνα με το οποίο οι δημοσιογράφοι οφείλουν «να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν» και

β. Το αρ. 2 παρ.1 του Κώδικα Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει «να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια... του ανθρώπου και του πολίτη».

Ο Σ. Καψώχας με δημόσια δήλωσή του είπε ότι καταθέτει την ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ ήδη από την ώρα που έγινε γνωστό ότι κινείται η διαδικασία εναντίον του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL