Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Διαζύγιο Digea - περιφερειακών σταθμών;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαζύγιο Digea - περιφερειακών σταθμών;

Η απεμπλοκή 90 και πλέον τηλεοπτικών σταθμών της Περιφέρειας από την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση που έχουν υπογράψει με την Digea για τη μεταφορά του σήματός τους διαφάνηκε το περασμένο Σάββατο στην ημερίδα που πραγματοποίησε στη Λαμία η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας - ΕΕΤΕΠ.

Μετά την έκφραση σωρείας διαμαρτυριών από εκπροσώπους περιφερειακών κανάλιών, ο πάροχος δικτύου, δηλαδή η Digea, ζήτησε ουσιαστικά να απαλλαγεί από το «βάρος», όπως το χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Digea Ν. Μαστοράκης, της εκπομπής του σήματος όλων των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο συνέδριο, παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου, του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΕΣΡ Αθ. Κουτρομάνου και Ρ. Μορώνη, της ολομέλειας της ΕΕΤΤ και άλλων παραγόντων:

«H Digea υποχρεώθηκε από την Πολιτεία να αναλάβει τη μεταφορά αυτή. Εμείς, βλέποντας το μοντέλο λειτουργίας μας, σας λέμε ότι αυτό είναι ζημιογόνο. Εμείς δεν επιθυμούμε να έχουμε αυτό το βάρος και αντί ευχαριστίες να ακούμε από πάνω και παράπονα» είπε ο Ν. Μαστοράκης μιλώντας από το βήμα της ημερίδας.

Προχώρησε δε ο διευθύνων σύμβουλος της Digea σε συγκεκριμένη πρόταση προς τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς: «Ελάτε να πάμε μαζί στην ΕΕΤΤ και στο υπουργείο για να δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό και να αναλάβετε εσείς οι ίδιοι το κόστος του φάσματος. Σας έχουμε από καιρό ρίξει το γάντι...».

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΕΠ, παρουσία των μελών της, αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόταση της Digea για από κοινού μετάβαση στην ΕΕΤΤ και στο υπουργείο για την προώθηση και υλοποίηση της πρότασης αυτής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤΕΠ «δρομολογούνται σοβαρές εξελίξεις ακόμη και πριν από την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, αφού αναζητούνται πλέον εναλλακτικές δυνατότητες εκπομπής του σήματός τους, όπως π.χ. επί πληρωμή μέσω της ΕΡΤ, ώστε να απαλλαγεί η περιφερειακή τηλεόραση από τη «λεόντεια και καταχρηστική» σύμβαση, που πολλές φορές έχει καταγγείλει και που υποχρεώθηκε να υπογράψει με την Digea το 2014 μη έχοντας άλλη επιλογή, για να εκπέμπει την επόμενη μέρα, ως μοναδικό τότε πάροχο δικτύου».

Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΕΠ (που αριθμεί περί τα 40 μέλη σε όλη την Ελλάδα) αλλά και μεμονωμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν κατ' επανάληψη στο παρελθόν διαμαρτυρηθεί για την «παράλογη και καταχρηστική σύμβαση» και το ύψος του «ενοικίου» που καλούνται να καταβάλλουν μηνιαίως στην Digea για τη μεταφορά του σήματός τους, που φτάνει τα 4.000 ή 5.000 ευρώ, τα οποία αυξάνονται στην περίπτωση που κλείσει κάποιο κανάλι, προκειμένου να μην μειωθεί το έσοδο της Digea.

Σημειώνεται επίσης ότι από την υπηρεσία της Digea για τη μεταφορά του σήματός της πρόκειται να αποχωρήσει σύντομα και η ΕΡΤ, η οποία ήταν κλειστή με το «μαύρο» των Σαμαρά - Βενιζέλου όταν πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός, οπότε δεν είχε καν δυνατότητα συμμετοχής για την οργάνωση του δικού της δικτύου μεταφοράς. Μετά την αγορά των 155 πομπών και την ανάπτυξη του δικού της δικτύου, η ΕΡΤ αναμένεται να εξοικονομήσει περισσότερο από ένα εκατ. ευρώ ετησίως.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL