Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Καμπανάκι τέλους για το Mega
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμπανάκι τέλους για το Mega

Τελειώνει ο χρόνος του Mega, δύο χρόνια μετά την πλήρη εγκατάλειψη από τους μετόχους του, οπότε και έπαψε να μεταδίδει ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές, και περίπου έξι μήνες μετά τη στέρηση εισροών από την παύση μετάδοσης διαφημίσεων. Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας χθες οδηγεί τον σταθμό σε παύση, καθώς η μη συμμετοχή του στην τελευταία αδειοδοτική διαδικασία είχε αυτόματα ως συνέπεια τον τερματισμό της λειτουργίας του.

Η κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται να προωθηθεί άμεσα στους ενδιαφερόμενους, ενώ αμέσως μετά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναμένεται να ειδοποιήσει την Digea, πάροχο του ψηφιακού σήματος, να κατεβάσει το σήμα εκπομπής του σταθμού σε εφαρμογή προηγούμενης απόφασης του, από τον περασμένο Μάρτιο.

Σημειώνεται πάντως ότι και οι τράπεζες έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους από υψηλό δανεισμό. Ήδη από τις 18 Σεπτεμβρίου έχουν καταθέσει αίτημα υπαγωγής της εταιρείας Τηλέτυπος σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας (κυρίως η βιβλιοθήκη ελληνικών σειρών) με τη μέθοδο του πλειστηριασμού.

Συγκεκριμένα, με τη χθεσινή του απόφαση το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ακυρώσεως που είχε καταθέσει το Mega και ακόμη 112 εργαζόμενοι του σταθμού. Η αίτηση ακυρώσεως στρεφόταν κατά της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την οποία διέταζε τον τερματισμό λειτουργίας του καναλιού σύμφωνα με τον Νόμο 4496/2017.

Ειδικότερα, σήμερα με δύο αποφάσεις της (2018-2019) η ολομέλεια του ΣτΕ (με προεδρεύοντα τον Γεώργιο Παπαγεωργίο και εισηγητή τον Ηλία Μάζο) απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του καναλιού της Μεσογείων και την αίτηση των 112 εργαζομένων στον σταθμό.

Οι αιτούντες ζητούσαν να ακυρωθεί η υπ' αριθμ. 18/2018 απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την οποία διατάχθηκε ο τερματισμός λειτουργίας του Mega, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου 4496/2017. Ο νόμος προβλέπει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν, αλλά δεν λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό αδειοδότησης, πρέπει να κλείσουν το πολύ έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού. Σε εφαρμογή του αρ. 14α, το ΕΣΡ αποφάσισε, τον Μάρτιο 2018, την παύση λειτουργίας του Mega.

Η απόφαση αυτή του ΕΣΡ είχε ανασταλεί μετά την προσφυγή στο ΣτΕ σε αναμονή της απόφασης του ακυρωτικού δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε χθες.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν οι δικαστές του ΣτΕ, η απόφαση αναφέρει: «Μετά την εφαρμογή του Ν. 4496/2017, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξαρτούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους από τη συμμετοχή τους σε προκηρυχθείσα διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης».

Και συνεχίζουν: «Στην περίπτωση μη συμμετοχής ή απαράδεκτης ή ανεπιτυχούς συμμετοχής τηλεοπτικού σταθμού σε προκηρυχθείσα διαδικασία αδειοδότησης επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα ο τερματισμός λειτουργίας του μετά την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, χωρίς να καταλείπεται στάδιο εκτίμησης των κατ' ιδίαν περιστάσεων».

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για παύση λειτουργίας του Mega αφορούν την επίγεια ψηφιακή μετάδοση του προγράμματος του μέσω της Digea και όχι τη μετάδοση από συνδρομητική πλατφόρμα ή το Διαδίκτυο - τουλάχιστον έως ότου προχωρήσουν οι τράπεζες στη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και την εκμετάλλευσή τους από τον υπερθεματιστή.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL