Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Αγωγή κατά των "Νέων" κατέθεσε ο Μάκης Μπαλαούρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγωγή κατά των "Νέων" κατέθεσε ο Μάκης Μπαλαούρας

Στην πεισματική άρνηση της εφημερίδας «Τα Νέα» να επανορθώσει, με τον τόπο που ορίζει ο νόμος, συκοφαντικά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα εναντίον του, απαντά ο Μάκης Μπαλαούρας με την κατάθεση αγωγής αποζημίωσης, ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, ποσό το οποίο θα εκχωρήσει στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, στο "Χαμόγελο του Παιδιού", στην εφημερίδα "Εποχή" και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα του Νομού Ηλείας. Η αγωγή στρέφεται κατά της εταιρείας Άλτερ Έγκο, εκδότριας της εφημερίδας, κατά του διευθυντή Γιώργου Μαντέλα και του συντάκτη Β. Κανέλλη.

Η περιπέτεια ξεκινάει έξι μήνες πριν, όταν στις 22 Μαρτίου 2018 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είδε το σκίτσο του πρωτοσέλιδο στα "Νέα" και κύριο τίτλο «Φωτογραφική τροπολογία για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα. Συνταξιούχος ενός ανώτερου θεού». Το δημοσίευμα υποστήριζε ότι ο Μ. Μπαλαούρας, συνταξιούχος της Τράπεζας της Ελλάδας από το 2010, εξαιρείται δήθεν από τις μειώσεις συντάξεων, ενώ η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για άλλους συνταξιούχους.

Παρά τις επανειλημμένες προσφυγές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς την εφημερίδα με εξώδικες επιστολές, όχι μόνο δεν υπήρξε επανόρθωση, αλλά λειτουργώντας προσχηματικά η εφημερίδα επιχείρησε να παραπλανήσει, δημοσιεύοντας τις εξώδικες επιστολές υπό τον μανδύα της φιλοξενίας της... «άλλης πλευράς». Γι' αυτό μάλιστα, έφτασε να επικαλείται τον... κώδικα δεοντολογίας των δημοσιογράφων: «Σήμερα δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του βουλευτή όπως ορίζουν οι αρχές της δεοντολογίας», γράφουν σε κείμενο υπό τον τίτλο «Τι απαντά ο Μπαλαούρας για το θέμα της σύνταξής του».

Η εφημερίδα σκοπίμως αρνείται να επανορθώσει σύμφωνα με τον νόμο (4387/2016) περί δυσφήμησης και ανακριβών στοιχείων και προτιμάει να ορίσει την αντιδικία με τον Μ. Μπαλαούρα ως δήθεν διαμάχη μεταξύ αντικρουόμενων απόψεων. Υπό αυτό το πρίσμα, δημοσιεύει, κυρίως στην ηλεκτρονική έκδοση αλλά και στο έντυπο, αλλεπάλληλες επιστολές επανόρθωσης που λαμβάνει από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ως «ανακοινώσεις», «δηλώσεις» και ως «τις θέσεις του ως προς το επίμαχο δημοσίευμα», κάτι όμως που δεν ήταν το ζητούμενο.

Ο βουλευτής ζητάει την αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής του η οποία προσεβλήθη με τα συκοφαντικά δημοσιεύματα, με δημοσίευμα το οποίο να ανακαλεί, με τίτλο «Ανάκληση ανακριβειών και αποκατάσταση προσβολής της προσωπικότητας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα». Η εφημερίδα καλούνταν να ανακαλέσει το σύνολο των δημοσιευμάτων της 22 Μαρτίου και της επομένης, καθώς δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Η εφημερίδα δεν προχώρησε σε επανόρθωση με τον τρόπο που της ζητήθηκε και συνέχισε το γαϊτανάκι των υπεκφυγών μέχρι το καλοκαίρι.

Έτσι, ο Μάκης Μπαλαούρας κατέθεσε αγωγή χθες, εξαντλώντας κάθε χρονικό όριο, καθώς η εφημερίδα δεν αποκατέστησε την προσβολή στο πρόσωπό του. Σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016, ο οποίος αντικατέστησε τον «τυποκτόνο νόμο», προβλέπεται αναγκαστική διαδικασία διερεύνησης «αποκατάστασης της προσβολής» του θιγόμενου που πρέπει να γίνει σε διάστημα 10 ημερών, με καταχώριση κειμένου που υποδεικνύει ο θιγόμενος. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει α) ρητή ανάκληση της προσβολής, στην ίδια ή ανάλογη θέση, έκταση και μέγεθος με το επιλήψιμο δημοσίευμα, β) κοινοποίηση στον αδικηθέντα του δημοσιεύματος αποκατάστασης. Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα παραπάνω, ο θιγόμενος έχει το δικαίωμα κατάθεσης αγωγής, η οποία δεν θα απορριφθεί.

Μ. Μπαλαούρας: "Η διαστρέβλωση της αλήθειας, έγινε κανόνας"

Χωρίς καθυστέρηση, την ίδια μέρα δημοσίευσης του συκοφαντικού πρωτοσέλιδου, ο Μ. Μπαλαούρας προχώρησε σε δήλωση για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση: «Επειδή δυστυχώς στην καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση έχει γίνει κανόνας η διαστρέβλωση της αλήθειας και η λάσπη, θα ήθελα να σας παραθέσω τα παρακάτω προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια.

1. Συνταξιοδοτήθηκα από την ΤτΕ και έλαβα τη σύνταξή μου το 2010.

2. Στις 7.5.2015, λόγω της εκλογής μου στη Βουλή και με αναδρομικότητα από την ημέρα εκλογής μου, εξεδόθη απόφαση αναθεώρησης της κύριας σύνταξής μου και μου περικόπηκε το 70% αυτής, όπως προβλέπει το άρθρο 8 του Ν. 2592/1998.

3. Η μη εφαρμογή των περικοπών του Ν. 4387/2016 στις συντάξεις των συνταξιούχων της ΤτΕ που συνεχίζουν να εργάζονται, λόγω του ότι η ίδια η ΤτΕ έχει την υποχρέωση της καταβολής των μισθών και των συντάξεων του προσωπικού της, σε αντίθεση με τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, τη σύνταξη των οποίων εγγυάται το ελληνικό κράτος, δεν αφορά τη δική μου σύνταξη.

Η ΤτΕ ανήκει στο Ευρωσύστημα, ως φορέας ασφάλισής μου, με τον Νόμο 3863/2010 του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου εφαρμόζει προγενέστερες του Ν. 4387/2016 διατάξεις και με βάση αυτές η δική μου σύνταξη περικόπτεται και θα παραμείνει κομμένη κατά 70% αντί του 60% που περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που συνεχίζουν να εργάζονται.

Με δύο λόγια, 'η φωτογραφική τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα» όπως λένε τα 'Νέα', μόνο τον Μπαλαούρα δεν αφορά».

Διευκρινίσεις για το ίδιο συκοφαντικό δημοσίευμα δίνει την ίδια ημέρα, 22.3.2018, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

- «Ο συντάκτης των 'Νέων' ανακαλύπτει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στις 19 Μαρτίου. Τον ενημερώνουμε ότι στις 19 Μαρτίου 2018 εκδόθηκε εγκύκλιος από τον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο για την απασχόληση συνταξιούχων λόγω γήρατος σε εφαρμογή του Ν. 4387/16.

- Η εξαίρεση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος από το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και από σειρά κοινωνικοασφαλιστικών διατάξεων ως μέλους του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών έχει νομοθετηθεί το 2010 (άρθρο 64 του Ν. 3863/10, επι υπουργίας Α. Λοβέρδου) και ακολούθως το 2011 (άρθρο 44 του 4021/11, επί υπουργίας Γ. Κουτρουμάνη) με απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (γνώμη της KT της 19ης Μαρτίου 2008- CON 2008/13 και γνώμη της Ε-ΚΤ της 14ης Απριλίου 2011 CON 2011/36).

- Ως εκ τούτου δεν θα ήταν δυνατόν η εγκύκλιος της 19ης Μαρτίου 2018 να αφορά τους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος από τη στιγμή που ο Ν. 4387/16 καταλαμβάνει μόνο συνταξιούχους των ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL