Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Επανασυντονισμός των δεκτών τηλεόρασης από το 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επανασυντονισμός των δεκτών τηλεόρασης από το 2019

Επανασυντονισμό στο τηλεκοντρόλ τους θα χρειαστεί να κάνουν οι τηλεθεατές, καθώς μαζί με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών αλλάζει και η σειρά με την οποία κατατάσσονται στη λίστα της Digea και εμφανίζονται στην οθόνη.

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος... ανησυχίας. Οι όποιες αλλαγές στη σειρά κατάταξης και ο όποιος επανασυντονισμός, αν και επικυρώθηκαν χθες, δεν πρόκειται να μπουν μπροστά πριν από το τέλος Ιανουαρίου. Κι αυτό γιατί στο τέλος Ιανουαρίου προγραμματίζεται να φύγει από τις υπηρεσίες μετάδοσης της Digea η ΕΡΤ, καθώς αναπτύσσει το δικό της ψηφιακό δίκτυο εκπομπής, με δικούς της πομπούς και αναμεταδότες. Έτσι αποφασίστηκε οι νέες θέσεις να αλλάξουν στον ίδιο χρόνο για ιδιωτική και δημόσια τηλεόραση μαζί.

Η ΕΡΤ, σύμφωνα με τον νόμο, καταλαμβάνει τις θέσεις από 1 έως 4. Για τις θέσεις των ιδιωτικών σταθμών έγινε κλήρωση χθες για τις θέσεις High Definition (HD) και Standard Definition (SD) παρουσία εκπροσώπων των ιδιωτικών σταθμών. Σύμφωνα με την κλήρωση: Ο Alpha καταλαμβάνει τις θέσεις 5 (HD) και 10 (SD). Ο ΣΚΑΪ τις θέσεις 6 (HD) και 11 (SD), αναλόγως ο ΑΝΤ1 7 και 12 το Epsilon (σύντομα Open) 8 και 13 και το Star 9 και 14.

Η άδειες των τηλεοπτικών σταθμών ισχύουν από σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τον νόμο ο ειδικός φόρος τηλεόρασης μειώνεται για τους πέντε αδειούχους σταθμούς από 20% σε 5%, ενώ επεστράφησαν και οι εγγυητικές επιστολές, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα αρχίζει να μετράει και η προθεσμία έξι μηνών που έχουν, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, προκειμένου να πληρούν τις διατάξεις περί τεχνολογικού εξοπλισμού και κτηριακής υποδομής, αλλά και του μίνιμουμ 400 απασχολουμένων. Ειδικά για το τελευταίο, το ΕΣΡ ζητάει εντός της προθεσμίας την υποβολή κατάστασης απασχολούμενου προσωπικού. Όπως σημειώθηκε, οι υποχρεώσεις αυτές είναι αυστηρές, με ποινή μάλιστα την ανάκληση της άδειας.

Σε σχέση με την υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών να μεταδίδουν πρόγραμμα ευρωπαϊκής παραγωγής, αλλά και εκπομπές για τον πολιτισμό (θέατρο, βιβλίο κ.λπ.), τουλάχιστον 10 ώρες τον μήνα, το ΕΣΡ πρόκειται να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους σταθμούς, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το είδος του περιεχομένου των εν λόγω εκπομπών. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης, περιστασιακές αναφορές σε θέματα βιβλίου, θεάτρου, κινηματογράφου κ.λπ., δεν μπορούν να θεωρηθούν «εκπομπές για την πολιτισμό».

* Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στο θέμα της επόμενης κατηγορίας αδειοδοτήσεων για πανελλαδικά θεματικά ή περιφερειακά κανάλια, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ είπε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Διευκρίνισε δε ότι το ΕΣΡ βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την περίπτωση που απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις, τις οποίες πάντως το συμβούλιο θεωρεί αναγκαίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL