Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Χαιρετίζει η ΕΣΗΕΑ την πρόθεση κατάργησης του αυτοφώρου για αδικήματα Τύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαιρετίζει η ΕΣΗΕΑ την πρόθεση κατάργησης του αυτοφώρου για αδικήματα Τύπου

Χαιρετίζει η ΕΣΗΕΑ τις εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και του Κυρ. Μητσοτάκη για κατάργηση της διαδικασίας του αυτοφώρου στα αδικήματα περί Τύπου. «Πρόκειται για επιβεβλημένη μεταρρύθμιση προς το συμφέρον της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης των πολιτών» λέει, διότι, όπως συμπληρώνει, «δημοσιογραφία υπό την απειλή άμεσης σύλληψης και δίκης δεν μπορεί να υπηρετήσει ούτε τον σκοπό της ούτε τον θεσμικό της ρόλο».

Η ΕΣΗΕΑ επίσης ζητάει, ενόψει της νομοθετικής μεταρρύθμισης προς την ορθή κατεύθυνση, «στενή διαβούλευση με τις δημοσιογραφικές οργανώσεις και διακομματική συναίνεση, ώστε παρωχημένες και αχρείαστες πρακτικές να μην επαναληφθούν στο μέλλον».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ εκδόθηκε χθες, μετά από εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη ότι «η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου στα αδικήματα περί Τύπου δίνοντας προτεραιότητα στη γρήγορη εκδίκασή τους». Λίγες ώρες μετά, στον Κυρ. Μητσοτάκη απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ότι «κρούει θύρες ανοιχτές», καθώς «επίκειται η αναμόρφωση της διαδικασίας του αυτόφωρου εγκλήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες πλημμελημάτων μετά την τελική επεξεργασία των σχεδίων των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για τους Ποινικούς Κώδικες».

Εξαγγελίες έργων και ρυθμίσεων που ήδη υλοποιούνται

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και της ψήφισης των Ποινικών Κωδίκων η κυβέρνηση «θα εισηγηθεί τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές που απορρέουν από τα αιτήματα της κοινωνίας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Υπενθυμίζει επίσης ο Μ. Καλογήρου ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που «κατάργησε τις προβλέψεις του λεγόμενου 'τυποκτόνου νόμου' (Ν. 2328/1995), έμπνευσης του άλλοτε συνεργάτη του, τότε υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, κ. Ε. Βενιζέλου». Επρόκειτο για νόμο μέσω του οποίου τα δικαστήρια επιδίκαζαν δυσανάλογα υψηλές αποζημιώσεις σε ενάγοντες για αδικήματα διά του Τύπου, οι οποίες ήταν εξαντλητικές για τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ και συχνά είχαν στόχο την εξόντωση και τη φίμωσή τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που ο Κυρ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει έργα ή νομοθετικές πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιούνται: από τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, που ήδη δημοπρατείται, μέχρι τον 'υποκατώτατο' μισθό, τον οποίο δεσμεύτηκε να καταργήσει μόλις μετά την έκφραση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, και το 'ηλεκτρονικό εισιτήριο' στους αρχαιολογικούς χώρους που εξήγγειλε τον περασμένο Μάιο, που είχε δρομολογηθεί ένα χρόνο πριν και έγινε πράξη τον Ιούλιο, ο δρόμος δεν είναι μακρύς...".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL