Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αντιδράσεις για το "χαράτσι" στους δημοσιογράφους των Βρυξελλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιδράσεις για το "χαράτσι" στους δημοσιογράφους των Βρυξελλών

Την απόφαση της κυβέρνησης του Βελγίου να επιβάλει στους δημοσιογράφους μια διαδικασία διαπίστευσης επί πληρωμή στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγονται στις Βρυξέλλες επέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνοντας έτοιμη να εξετάσει όλες τις προσφυγές εναντίον αυτού του μέτρου, το οποίο οι επαγγελματικές ενώσεις στον χώρο των ΜΜΕ καταγγέλλουν ως «διακριτική μεταχείριση».

«Η ιδέα δεν μας αρέσει» δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η Επιτροπή, ως φύλακας των συνθηκών, μπορεί να κάνει δεκτές προσφυγές και να τις εξετάσει στη βάση του δικαίου» συμπλήρωσε. Το Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τα κράτη - μέλη, εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του για το μέτρο.

Όπως έγινε γνωστό μερικές μέρες πριν, η βελγική κυβέρνηση θέσπισε τέλος 50 ευρώ το εξάμηνο για τους εκπροσώπους του Τύπου, προκειμένου, όπως είπε, να καλύπτει τα έξοδα από τους ελέγχους ασφαλείας που διενεργούνται για την πρόσβαση σε «ευαίσθητους χώρους», μεταξύ των οποίων το κτήριο που στεγάζει τις εξαμηνιαίες συνόδους των ηγετών των 28 στις Βρυξέλλες.

Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν σχετικά μέσω μιας σημείωσης στο έντυπο της αίτησης διαπίστευσης για την επόμενη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Ίντερνετ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Ένωση Διεθνούς Τύπου (API) και η Γενική Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων Βελγίου (AGJPB) ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να καταργήσει αμέσως τον φόρο, ο οποίος καταγγέλλεται ως «διακριτική μεταχείριση» και «παραβίαση της ελευθερίας της ενημέρωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL