Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Ημέρα του "μαύρου" αλλά και της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημέρα του "μαύρου" αλλά και της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ

Σοκ και δέος στο πανελλήνιο είχε προκαλέσει η απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης τότε, Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., υπό τους Σαμαρά - Βενιζέλο, να κλείσουν τη δημόσια τηλεόραση σε ένα βράδι, σαν χθες, το 2013. Απόφαση που της κόστισε όσο καμία από τις μνημονιακές αποφάσεις που είχε πάρει ώς τότε, συν έναν κυβερνητικό εταίρο, τη ΔΗΜ.ΑΡ., που αποχώρησε σε σύντομο διάστημα.

Αυτό που έδειξε η ιστορία όμως είναι ότι η απόφαση για το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν η σπίθα που φούντωσε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα, πλάι στους «Αγανακτισμένους», με περισσότερη ορμή, μεγαλύτερο πείσμα και μεγάλη διάρκεια. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ παρέμειναν στο Ραδιομέγαρο και διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων και μεγάλες συναυλίες όλο το καλοκαίρι, που έμειναν στην ιστορία για τον κόσμο που μάζεψαν και τον χαρακτήρα αντίστασης στις κυβερνητικές πολιτικές. Ήταν φανερό ότι επρόκειτο για την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

«'ΕΡΤ-πύστριες' - Τίτλοι τέλους για την κυβέρνηση» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αυγής» την επόμενη μέρα και επιβεβαιώθηκε ενάμιση χρόνο μετά. Παρόμοια ήταν και η διαπίστωση της «Καθημερινής»: «Ανατροπή σκηνικού με λουκέτο στην ΕΡΤ», έγραφε, ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών» επιχειρούσε να δημιουργήσει συνειρμούς: «Αποφασίζομεν και διακόπτομεν», ήταν το πρωτοσέλιδό της. Τα "Νέα" είχαν τον τίτλο «Δόγμα - σοκ με 2.656 απολύσεις- Πολιτική θύελλα μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ», ενώ και ο «Ελεύθερος Τύπος» έκανε λόγο για «Βόμβα στην ΕΡΤ με 2.656 απολύσεις».

Η πληροφορία ότι πρόκειται να κλείσει η ΕΡΤ είχε κυκλοφορήσει από νωρίς την 11η Ιουνίου. Ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται από το μεσημέρι και είχε κατακλύσει τον κήπο του Ραδιομεγάρου. Η "Αυγή" ήταν εκεί, μετά από παραγγελία του τότε διευθυντή Νίκου Φίλη. Οι εργαζόμενοι ήταν σε σοκ, άλλοι παγωμένοι, άλλοι έκλαιγαν, άλλοι ήλπιζαν ότι δεν είναι αλήθεια: «Να πάει επιτροπή να πιάσει τον Βενιζέλο» έλεγε ένας, προσπαθώντας να βρει μια διάξοδο στην τραγωδία που έβλεπε μπροστά του. Τεχνικοί, υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, ακόμα και το λουστραρισμένο σταρ σύστεμ του γυαλιού, είχαν χάσει τη γη από τα πόδια τους. Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Παρασκευή έγινε σε κλίμα θριάμβου, αν και πολλοί ήλπιζαν σε «παρέμβαση Βενιζέλου». Όπως ήλπιζαν και στην «Ελευθεροτυπία», λίγο καιρό νωρίτερα.

Περί τις 6.00 το απόγευμα, η ΕΡΤ μετέδωσε το διάγγελμα του Σίμου Κεδίκογλου για τον θάνατό της. Αν και οι πομποί έπεσαν την ίδια μέρα στις 11.00 το βράδυ, κάνοντας πράξη το «μαύρο», οι εργαζόμενοι παρέμειναν στην ΕΡΤ επί μήνες, έως ότου μπήκαν τα ΜΑΤ, τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, μέσα στη νύχτα, προκαλώντας νέες αντιδράσεις από τις σκηνές αυταρχισμού και βίας.

Στο επόμενο διάστημα, το κίνημα της ΕΡΤ γιγαντώθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε με κάθε μέσο τον αγώνα αυτό. Η ertOpen αποτελούσε μια δυνατή εναλλακτική φωνή στο συστημικό μιντιακό σύστημα, δημιουργώντας στενούς δεσμούς συντροφικότητας στον κόσμο της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ-3 συνέχισε να βρίσκεται υπό κατάληψη και λειτουργούσε ως πόλος αντίστασης και αγώνα. Σύντομα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε διαβεβαιώσει για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, άρχισε να διαφαίνεται ότι θα είναι αυτός που θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Η ΕΡΤ ξαναλειτούργησε πράγματι, ακριβώς την ίδια μέρα, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., στις 11 Ιουνίου 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL