Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Μέτωπο για αυτόνομο και βιώσιμο ΕΔΟΕΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτωπο για αυτόνομο και βιώσιμο ΕΔΟΕΑΠ

Με τη δημιουργία μετώπου, πέρα από παρατάξεις και παρέες, που συμβολίζει την ενότητα και την αλληλεγγύη του κλάδου, δέκα υποψήφιοι για το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ διεκδικούν να αναλάβουν τη διοίκηση του Οργανισμού με την ψήφο των συναδέλφων τους. Στόχος τους είναι να παραμείνει ο Οργανισμός βιώσιμος, αλλά παράλληλα να διατηρήσει την αυτονομία και την αυτοτέλειά του, λειτουργώντας με διαφάνεια.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος προτείνει τη στήριξη αυτών των υποψηφίων που έδωσαν τη μάχη απέναντι στις πιέσεις των δανειστών, των εργοδοτών, ακόμα και την υποχωρητική στάση της κυβέρνησης, μπαίνοντας μπροστά το προηγούμενο διάστημα, όσο η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, ακόμα σήμερα, απέχει από κάθε διαδικασία διαλόγου και επιλέγει να καταφεύγει σε λεονταρισμούς, να καταγγέλλει την κυβέρνηση -όχι όμως και την εργοδοσία- υπονομεύοντας τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και τις αποδοχές των συνταξιούχων. Μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης του Ταμείου, τα προεδρεία των σωματείων δημοσιογράφων, προσωπικού και τεχνικών, κινητοποιήθηκαν, ενόψει των κρίσιμων εκλογών: η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο γενικός γραμματέας Σταύρος Καπάκος, ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μάρκος Γκανάς και ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΘ Γιώργος Τζάγιας. Σε κοινή αντίληψη, συστρατεύονται ο πρώην γενικός διευθυντής Τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης, ο αντιπρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Παναγιώτης Νεστορίδης, ο ταμίας του ΕΔΟΕΑΠ Ευάγγελος Τάτσης, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς και οι δημοσιογράφοι Κυριάκος Θεοδωρακάκος και Νίκος Στέφος.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή σημειώνονται οι υποψηφιότητες των Γιώργη Μέρμηγκα, Νικολέττας Μπάστα, Δημήτρη Καλαντζή, Φώφης Κορίδη και Πελαγίας Κατσούλη.

Έξω από πολιτικές σκοπιμότητες ή αντιπολιτευτική ρητορεία, που δεν ταιριάζουν στην παράδοση 50 χρόνων λειτουργίας του Οργανισμού, ζητούμενο για τη νέα διοίκηση δεν μπορεί να είναι άλλο από την εκλογή ανθρώπων με γνώση, αποτελεσματικότητα και διοίκηση με διαφάνεια. Και με απώτερο σκοπό την αυτονομία, αλλά και την ενοποίηση του κλάδου των εργαζομένων στα ΜΜΕ με τη δημιουργία Συνδικάτου Τύπου. Η κοινή ασφαλιστική στέγη όλων των ειδικοτήτων εργαζομένων στα ΜΜΕ, σε όλα τα ΜΜΕ, διευκολύνει την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Οι πρώτες μελέτες εξάλλου για τα έσοδα του Οργανισμού είναι αρκετά ενθαρρυντικές. Όπως όλα δείχνουν, η οικονομική βάση είναι στέρεη και τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει πρόβλημα: οι παλαιές συντάξεις δεν θα υποστούν μείωση, ενώ οι νέες που θα εκδοθούν, για το διάστημα μετά τον Ιούνιο του 2018, θα υποστούν μικρές μειώσεις, λίγων δεκάδων ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή προβλέπεται μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς 3,5% εργοδοτών και εργαζομένων, σταδιακά, σε 3% ώς το 2022.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Σταύρος Καπάκος, γενικός γραμματέας ΕΣΗΕΑ:

Με ενότητα και αλληλεγγύη απέναντι στον καιροσκοπισμό

Η υποψηφιότητά μου για το Δ.Σ. του νέου και διευρυμένου ΕΔΟΕΑΠ, που αγκαλιάζει πλέον όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, είναι κίνηση ενότητας και αλληλεγγύης πέρα από παρατάξεις και παρέες. Μαζί με άλλους εννέα συναδέλφους, από όλες τις Ενώσεις της χώρας, πήραμε την πρωτοβουλία να βγούμε μπροστά γιατί η ομάδα Καρούτζου, ένα συνονθύλευμα καιροσκοπικών, αδέξιων, αμετροεπών και πελατειακών αντιλήψεων, αποφάσισε να παίξει κορώνα - γράμματα το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ σε μια ιστορικής σημασίας περίοδο για τον κλάδο μας.

Γνωρίζοντας ότι οι ενώσεις θα πράξουν το καθήκον τους για να σώσουν τον ΕΔΟΕΑΠ, υποδύεται τον λέοντα προς το υπουργείο Εργασίας, τον ΕΦΚΑ και λοιδορεί τις ενώσεις, ενώ την ίδια ώρα κάνει την πάπια απέναντι στην τρόικα και τους κουκουλοφόρους της εργοδοσίας, που επιχειρούν, με πρόσχημα τη γνωμοδότηση της Eurostat, να απαξιώσουν τον ΕΔΟΕΑΠ.

Εκείνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ό,τι έκανα μέχρι τώρα στη ζωή μου: πολλή δουλειά και λίγα λόγια. Επιζητώντας μόνο την αναγνώριση και την εκτίμηση των συναδέλφων μου, δεσμεύομαι να μην θορυβώ ασκόπως και με την ολοκλήρωση της θητείας μου, αν με τιμήσουν οι συνάδελφοί μου, να μην έχει αυξηθεί ούτε κατά ένα ευρώ το εισόδημά μου. Καταλαβαινόμαστε τώρα...

Μάρκος Γκανάς, πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ, μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ:

Έξω από τον ΕΔΟΕΑΠ κομματικές και προσωπικές φιλοδοξίες

Ουδέποτε το μικρόβιο της πολιτικής επηρέασε τις επιλογές των διοικήσεων του Ταμείου μας, αλλά και των διοικήσεων των Ενώσεων σε ό,τι αφορούσε τον ΕΔΟΕΑΠ. Στις δύσκολες στιγμές, όλοι οι συνάδελφοι - μέλη των Ενώσεων έδωσαν τη μάχη για την επιβίωση και διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς αποκλεισμούς και διχαστικό λόγο, με γνώμονα και κοινό στόχο τη διατήρηση της περίθαλψης, της επικουρικής σύνταξης και της Πρόνοιας. Και όχι τις πολιτικές απόψεις και τα κομματικά οφέλη, που στους κοινούς αγώνες η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας είχε αντιληφθεί ότι ουδεμία σημασία είχαν.

Από την πεντηκονταετή ιστορία του ΕΔΟΕΑΠ φαίνεται ότι οι ασφαλισμένοι του -ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις τους- ουδέποτε έθεσαν σε κίνδυνο το Ταμείο τους εκλέγοντας ή εν προκειμένω επανεκλέγοντας, ανθρώπους που με τους χειρισμούς και τις πρακτικές τους διακύβευσαν την υπόστασή του, δίνοντας προτεραιότητα στην ικανοποίηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών.

Δημήτρης Κουμπιάς, πρ. πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ:

Στόχος η συνδικαλιστική ενοποίηση

Από το 2005 που μετέχω στα κοινά του κλάδου -έχοντας διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αρχικά, του προεδρείου κατόπιν και στη συνέχεια μέλος του Δ.Σ., γενικός γραμματέας και πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ- πίστευα και πιστεύω πως μια διοίκηση πρέπει να πορεύεται με όραμα που θα αποτελεί πυξίδα για την επίτευξη των στόχων και όχι να επιδίδεται στο κυνήγι της εξουσίας.

Συστρατεύομαι με συναδέλφους από όλους τους χώρους, μετέχοντας στις εκλογές για τον νέο ΕΔΟΕΑΠ, με αρχικό στόχο την ολοκλήρωση του έργου διάσωσης του Οργανισμού ως φορέα που ενοποιεί ασφαλιστικά τον χώρο της ενημέρωσης, διασφαλίζοντας την υγεία όλων και κυρίως των ανθρώπων της νέας γενιάς. Απώτερος στόχος, η συνδικαλιστική ενοποίηση.

Οι προϋποθέσεις είναι πιο ώριμες από ποτέ για τη συγκρότηση, επιτέλους, ενός τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των ανθρώπων της ενημέρωσης. Ικανού να αντιμετωπίζει δυναμικά τις πιέσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών, τον πόλεμο των εργοδοτών, αλλά και τα μισόλογα της κυβέρνησης.

Νίκος Μιχαλίτσης, μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος μηχανικός, ΕΡΤ

Μοχλός βιωσιμότητας η διεύρυνση

Ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να είναι αυτοτελές και βιώσιμο ταμείο! Η πρόσφατη διεύρυνσή του με ολόκληρο το προσωπικό της ΕΡΤ και των εργαζομένων στα ιδιωτικά ΜΜΕ θα συμβάλει σ’ αυτό.

Ο αγώνας πρέπει να δοθεί για την αντιμετώπιση των επιδιώξεων της εργοδοσίας να αποφύγει την πληρωμή του 2% του κύκλου εργασιών της, για την ενότητα του κλάδου, για την ομαλή ενσωμάτωση των νέων ασφαλισμένων και τη σωστή διαχείριση των πόρων του. Είναι εφικτό. Αρκεί να μην πυροβολούμε οι ίδιοι τα πόδια μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL