Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
«Κλειστή αγορά» θέλουν την τηλεόραση οι καναλάρχες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Κλειστή αγορά» θέλουν την τηλεόραση οι καναλάρχες

Διαφορετικό έργο θα παρακολουθήσουμε αυτή τη φορά, στη δεύτερη προσπάθεια αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Όπως όλα δείχνουν, οι ιδιοκτήτες έχουν πάρει απόφαση ότι η διαδικασία που ξεκίνησε το ΕΣΡ με τη δημοσίευση της προκήρυξης θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί. Είναι χαρακτηριστικός ο χαμηλός τόνος των ανακοινώσεων των ιδιοκτητών, αλλά και η απουσία των επιθέσεων μέσω των ειδησεογραφικών εκπομπών από τα μεγάλα κανάλια προς την κυβέρνηση και τον Νίκο Παππά.

Ωστόσο, η στάση αυτή δεν είναι παρά το φαίνεσθαι, καθώς οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών συνεχίζουν να έχουν πολλούς λόγους να είναι ανήσυχοι. Παρ’ ότι έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και οι άδειες θα δοθούν, μένουν προς το παρόν εκκρεμείς δύο επιδιώξεις τους, για τις οι οποίες, όπως φαίνεται, θα δώσουν σε επόμενο χρόνο τη νέα, μεγάλη μάχη.

* Η πρώτη επιδίωξη είναι να μη διαταραχθούν οι σημερινές ισορροπίες στην τηλεοπτική αγορά. Με άλλα λόγια, να μην μπουν νέοι «παίκτες» που επιθυμούν να επενδύσουν, η αγορά να παραμείνει κλειστή για τους ήδη υπάρχοντες, ένα κλειστό ολιγοπώλιο, που θα μοιράζονται μεταξύ τους ANT1, Alpha, Star και ΣΚΑΪ. Και ενώ ορισμένοι από αυτούς θα μπορούσαν να δουν τον Ευ. Μαρινάκη να δραστηριοποιείται στην τηλεόραση μέσω του Mega ή της Άλτερ Έγκο, κανείς τους δεν θα ήθελε την παρουσία του Ι. Σαββίδη, στον οποίο έχει περάσει πλέον εξ ολοκλήρου το ΕΨΙΛΟΝ.

* Η δεύτερη επιδίωξη είναι να μην πληρώσουν. Ή έστω να καταβάλουν όσο το δυνατόν χαμηλότερο τίμημα για τις άδειες που θα λάβουν, με ισχύ για 10 χρόνια, όπως προβλέπεται. Σε αυτή την κατεύθυνση, εάν καταφέρουν να πάρουν τις άδειες στην τιμή εκκίνησης, δηλαδή με 3,5 εκατ. τον χρόνο, θα μπορούσαν να είναι ικανοποιημένοι στον βαθμό που αποφεύγονται τα χειρότερα.

Στην ανακοίνωση της η ΕΙΤΗΣΕΕ, Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας χαρακτηρίζει τον διαγωνισμό ως «καλοδεχούμενο και επιβεβλημένο». Ωστόσο, εμφανίζει την αντίφαση από τη μία πλευρά να επιμένει στη θέση για «περιορισμένο αριθμό αδειών» και από την άλλη να είναι εμφανής η επιδίωξη του αποκλεισμού νέων επενδυτών.

Δύο είναι τα βασικά αιτήματα των καναλαρχών: α) ο «έλεγχος του πόθεν έσχες πριν από τον διαγωνισμό» και β) η κατάθεση «εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης» για τους μη λειτουργούντες υποψήφιους. Στα αιτήματα, μάλιστα πριν καν τα διατυπώσουν επισήμως, βρήκαν συμμάχους αφενός μεν τον Ανδ. Λοβέρδο, αφετέρου τον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά, ο οποίος συνόψισε σε δύο γραμμές: «Η προκήρυξη δεν εξασφαλίζει τα εχέγγυα για έναν αδιάβλητο διαγωνισμό. Το πόθεν έσχες δεν ελέγχεται ουσιαστικά πριν από τον διαγωνισμό και δεν παρέχονται και οι εγγυήσεις καλής εκτέλεσης» μία εβδομάδα πριν οι ιδιοκτήτες το πουν επισήμως.

* Για το πόθεν έσχες η κυβέρνηση απαντά ότι εκ των προτέρων έλεγχος πόθεν έσχες του τιμήματος είναι αδύνατος, αφού δεν είναι γνωστό σε τι ύψος θα διαμορφωθεί το τίμημα. Το πόθεν έσχες ελέγχεται σε δύο φάσεις: α) από το ΕΣΡ για το μετοχικό κεφάλαιο των 8 εκατ. ευρώ, αλλά και για την εγγυητική των 3,5 εκατ. και β) από την Ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το τελικό ύψος της προσφοράς των υπερθεματιστών.

* Για την «εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης» σημειώνεται ότι προβλέπεται ήδη εγγυητική συμμετοχή ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, κατατεθημένο μετοχικό κεφάλαιο ύψους 8 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται επίσης η ανάκληση της άδειας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους όρους της άδειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL