Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Συνάντηση Αχτσιόγλου - Σωματείων την Τρίτη / Δεν καταβλήθηκαν επικουρικές συντάξεις στους δημοσιογράφους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Αχτσιόγλου - Σωματείων την Τρίτη / Δεν καταβλήθηκαν επικουρικές συντάξεις στους δημοσιογράφους

Οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είναι η μοναδική κατηγορία ασφαλισμένων που στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης ήρθαν αντιμέτωποι με τη μη καταβολή των επικουρικών τους συντάξεων. Η αδυναμία του ΕΔΟΕΑΠ (επικουρικού και υγειονομικού Ταμείου των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ) να ανταποκριθεί στην υποχρέωση απέναντι στους συνταξιούχους στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί για δεύτερο μήνα, ενώ ήδη αδυνατεί να εκδώσει παραπεμπτικά για ορισμένες κατηγορίες εξετάσεων.

Ο πόρος του ταμείου, το «αγγελιόσημο», καταργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και έκτοτε το ταμείο τροφοδοτείται μόνο από τις εισφορές των μελών του, καθώς και οι εργοδότες δεν καταβάλλουν εισφορές! Εδώ και έναν χρόνο το ταμείο «τρώει από τις σάρκες του», είτε δανειοδοτούμενο, είτε σπάζοντας ομόλογα.

Ο κίνδυνος να χρεωθεί εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση την κατάρρευση του ταμείου εάν δεν νομοθετήσει άμεσα είναι φανερός, παρ’ ότι οι εργοδότες έχουν το κύριο μέρος της ευθύνης: με παρελκυστικές τακτικές εδώ και τρεις μήνες επιχειρούν αποποιηθούν των υποχρεώσεών τους, βολεύονται να μην καταβάλλουν εισφορές, ενώ επιχειρούν μέσω του ΕΔΟΕΑΠ να πιέσουν την κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογία και να τους απαλλάξει από άλλες υποχρεώσεις (π.χ. 1,5% στον κινηματογράφο).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης έχει σταλεί στους θεσμούς από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας και επ’ αυτού έχει ξεκινήσει διαβούλευση. Άλλες πληροφορίες λένε ότι οι θεσμοί διαπίστωσαν ότι το σχέδιο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, πράγμα που πρωτίστως τους ενδιαφέρει.

Παρά ταύτα, η κατάσταση βρίσκεται στο και πέντε. Ήδη, δημοσιογράφοι βρίσκονται σε απεργία πείνας στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ. Το προεδρείο παραχωρεί τα γραφεία του για τις νυχτερινές ώρες. Τη Δευτέρα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συνεδριάζει και το πιθανότερο είναι να κηρύξει εκ νέου απεργία. Για την Τρίτη υπάρχει επίσημη πρόσκληση στα σωματεία των εργαζομένων από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ωστόσο δεν υπάρχει καμία δέσμευση για χρονοδιάγραμμα. Την ίδια μέρα συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να αποφασίσει εάν θα “παραδώσει τα κλειδιά”.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL