Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Αγκαλιά με τους καναλάρχες και πάλι η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγκαλιά με τους καναλάρχες και πάλι η Ν.Δ.

Οι αντιφάσεις στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ξεπερνούν κάθε φαντασία. Αφορμή για να αναδειχθεί η αλλοπρόσαλλη πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να γίνουν φανερές ακόμα και στον πιο αδαή οι αντινομίες στις οποίες πέφτει, ήταν η προσφυγή του ΣΚΑΪ και του Star στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία επιχειρούν να επαναλάβουν τη στάση που κράτησαν στην πρώτη απόπειρα αδειοδότησης πέρυσι, όταν βομβάρδιζαν το ΣτΕ με ασφαλιστικά μέτρα και αιτήματα περί αντισυνταγματικότητας. Και υπερθεματίζοντας τότε, σφιχταγκαλιασμένοι καναλάρχες και Ν.Δ. υπέρ της Ανεξάρτητης Αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Σήμερα, οι μέτοχοι των τηλεοπτικών σταθμών ζητούν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές δύο αποφάσεις του Νίκου Παππά -δηλαδή αποφάσεις του ΕΣΡ, οι οποίες επικυρώθηκαν θεσμικά- με τις οποίες ορίζεται ότι:

α) Ο αριθμός των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου θα είναι επτά (7).

β) Η τιμή εκκίνησης για κάθε ένα από τα κανάλια στη δημοπρασία θα είναι 35 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος τους είναι προφανής: να μην πληρώσουν για τις άδειες, όπως κάνουν εδώ και τριάντα χρόνια, ελέω κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Εάν δεν το καταφέρουν, έστω να μειώσουν το τίμημα ή να εξασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί κατά τη δημοπρασία. Ή να κρατήσουν καθυστέρηση μήπως και κάτι αλλάξει. Αυτή είναι η επιχειρηματική τάξη τού «τζάμπα».

Ποια είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην αξίωση των ιδιοκτητών στο τζάμπα; Σύμφωνα με ανακοίνωση του Β. Κικίλια, «το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη Αρχή. Οι αποφάσεις του και τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων είναι σεβαστά, όπως σεβαστά είναι και τα δικαιώματα άμυνας όλων». Δηλαδή; Δηλαδή σεβόμαστε μεν τις αποφάσεις του ΕΣΡ, αλλά σεβόμαστε και όσους θέλουν να τις ανατρέψουν!

Οι αντιφάσεις της Νέα Δημοκρατίας δεν σταματούν εδώ.

Συνεχίζει να επιτίθεται στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ως αντισυνταγματικό τον «νόμο Παππά» (4339/2015), ο οποίος ορίζει την αδειοδοτική διαδικασία. Ενώ ανεβάζει τους τόνους, στη Βουλή έχει ψηφίσει τα οκτώ από τα δεκαπέντε άρθρα που περιλαμβάνει ο νόμος. Ορισμένα από τα πιο κρίσιμα:

* Το άρθρο 6 που προβλέπει τις αρνητικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, τις ασυμβίβαστες ιδιότητες των υποψηφίων, τη διερεύνηση του «πόθεν έσχες».

* Το άρθρο 7 για τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό των τηλεοπτικών σταθμών και τις προδιαγραφές της κτιριακής υποδομής.

* Το άρθρο 8 σχετικά με τα κριτήρια ποιότητας του εκπομπόμενου προγράμματος.

* Το άρθρο 9 για το απασχολούμενο προσωπικό - που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 400 άτομα.

* Τα άρθρα 10, 13, 14, 15 για τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό, τη διαδικασία δημοπρασίας, τους όρους των χορηγούμενων αδειών και τους λόγους ανάκλησης των αδειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL