Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και αδειοδότηση μπαίνουν μπροστά από το Φθινόπωρο / Νέο τοπίο για τηλεόραση και Τύπο τον Σεπτέμβριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και αδειοδότηση μπαίνουν μπροστά από το Φθινόπωρο / Νέο τοπίο για τηλεόραση και Τύπο τον Σεπτέμβριο

Λίγο πριν την απόλυτη θερινή ραστώνη, οι μιντιακοί Όμιλοι βρίσκονται στο σημείο μηδέν: ο ΔΟΛ κάνει ολικό restart, η τύχη του συγκροτήματος του "Έθνους" δεν έχει αποσαφηνιστεί, στο Mega οι εξελίξεις σπρώχνονται όλο και περισσότερο προς τα πίσω, το Star προχώρησε σε απολύσεις δεκάδων εργαζομένων. Τουλάχιστον 1.500 εργαζόμενοι βρίσκονται σε πλήρη επισφάλεια.

Αν και οι θεσμικές παρεμβάσεις από πλευράς κυβέρνησης ολοκληρώθηκαν με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική πλατφόρμα τηλεοπτικής διαφήμισης, το barcode στον Τύπο, την ενίσχυση των οπτικοακουστικών κ.λπ., μεγάλη εκκρεμότητα για τον Σεπτέμβριο παραμένει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Βήματα έχουν γίνει ήδη σημαντικά, όμως το εναρκτήριο λάκτισμα, που θα φέρει νέες ενστάσεις και θα ξεκινήσει νέο πόλεμο, μετατίθεται για το φθινόπωρο.

Την Τετάρτη τίτλοι τέλους για τον ΔΟΛ

Άμεσες θα είναι ωστόσο οι εξελίξεις για τον ΔΟΛ. Η ερχόμενη Τετάρτη, 9 Αυγούστου, θα είναι η ημερομηνία- σταθμός. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί ο ΔΟΛ θα γίνει παρελθόν. Την ίδια μέρα θα καταγγελθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων, που υπολογίζονται γύρω στους 450. Την ίδια μέρα επίσης θα κληθεί ο νικητής της δημοπρασίας Βαγγέλης Μαρινάκης να υπογράψει επιταγή ύψους 22,9 εκατ. ευρώ στον ειδικό διαχειριστή, την εταιρεία Grant Thornton, προκειμένου να πάρει στα χέρια του το "πακέτο" των τίτλων και των συμμετοχών της εταιρείας. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν η αμοιβή του διαχειριστή και του δικηγορικού γραφείου και τα έξοδα της περιόδου της ειδικής διαχείρισης, περιλαμβανομένων των αμοιβών των εργαζομένων ώς τις 9 Αυγούστου. Ό,τι απομείνει θα μοιραστεί αναλογικά, σύμφωνα με τον νόμο Δένδια, ως εξής: το 65% θα λάβουν οι τράπεζες, το 25% αναλογικά, βάσει του ύψους των οφειλών, η εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εργαζόμενοι και 10% άλλοι πιστωτές και προμηθευτές.

Αν και τα βήματα είναι καθαρά και προσδιορισμένα για τις εταιρείες, τους μετόχους και τις τράπεζες, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται να παραμείνουν κολλημένοι στην Αθήνα, χωρίς να γνωρίζουν εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται ή εάν θα πρέπει να κάνουν αίτηση για το επίδομα ανεργίας. Μέχρι χθες δεν είχαν καμία ενημέρωση εάν θα δουλέψουν ή όχι την επόμενη Πέμπτη. Πάντως, συνέλευση έχει ήδη οριστεί για αύριο, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Σε επεξεργασία οι αποφάσεις για "Έθνος"

Την ίδια ώρα, προς πτώχευση οδεύει η εκδότρια εταιρεία του "Έθνους", θυγατρική της Πήγασος, "Εκδόσεις Έθνος Α.Ε.", που εκδίδει τις εφημερίδες "Έθνος", "Έθνος της Κυριακής" και "Ημερησία". Η πτώχευση έχει οριστεί να συζητηθεί στο Πολυμελές πρωτοδικείο της Αθήνας στις 20 Σεπτεμβρίου. Σημειωτέον, η απόφαση να οδηγηθεί η "Έθνος Α.Ε." σε πτώχευση ελήφθη από τη διοίκησή της, δηλαδή από τον επιχειρηματία Φ. Μπόμπολα, και δεν είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας των τραπεζών.

Η πτώχευση της επιχείρησης και η πώληση των όποιων περιουσιακών της στοιχείων είναι βέβαιο ότι δεν θα φέρει ικανοποίηση στις αξιώσεις των εργαζομένων της εταιρείας για οφειλόμενους δεδουλευμένους μισθούς και αποζημιώσεις. Συνεπώς η μόνη ελπίδα είναι να προσληφθούν στο νέο ξεκίνημα του συγκροτήματος, υπό τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος και αγόρασε τους τίτλους προ καιρού.

Ο ομογενής επιχειρηματίας αυτό τον καιρό δέχεται εισηγήσεις από τους συνεργάτες του, με διαφορετικά σενάρια, για τη δραστηριοποίησή του στα media. Οι εισηγήσεις αφορούν και την αξιοποίηση των τίτλων "Έθνος", "Έθνος της Κυριακής" και "Ημερησία", που εξασφάλισε η Dimera μέσω δημοπρασίας (3,58 εκατ. ευρώ), στο πλαίσιο της συνολικής επένδυσης του επιχειρηματία στα ΜΜΕ. Όπως λένε κύκλοι γύρω από τον επιχειρηματία, οι εισηγήσεις έχουν στόχο όχι μόνο τη βιωσιμότητα, αλλά και την εμπορικότητα του εγχειρήματος. Οι όποιες επιλογές, υποστηρίζουν, θα γίνουν με σεβασμό στην δομή της παλαιάς εταιρείας, με σεβασμό των εργαζομένων, αλλά και μετά από αξιολόγηση των δομών, ανακατατάξεις και εξορθολογισμό. Το νέο εγχείρημα πάντως, δεν αναμένεται πριν τα μέσα Οκτωβρίου και αφού προηγουμένως εντοπισθούν οι νέες εγκαταστάσεις.

Παιχνίδια ισχύος στο Mega

Μοιάζει με ανέκδοτο, όμως η γενική συνέλευση των μετόχων του Mega έχει οριστεί για την Πέμπτη 17 Αυγούστου. Βασικό θέμα ο ορισμός νέου Δ.Σ. του καναλιού, απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να υποβληθεί αίτηση εξυγίανσης της εταιρείας στο δικαστήριο. Αν και οι προσδοκίες είναι υψηλές, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προκύψει νέο Δ.Σ. Πιθανότερη θεωρείται η δέσμευση για ένα χρονοδιάγραμμα τοποθέτησης, σε ένα σκληρό πόκερ συσχετισμών.

Η συγκατοίκηση Μαρινάκη - Σαββίδη με ισορροπιστή τον Βαρδινογιάννη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μια επιχείρηση θα συγκεντρώνει το νέο αίμα των media, με εντελώς διαφορετικές καταβολές, στόχους και αντιλήψεις. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, παραμένουν όμηροι σε αναμονή εκατοντάδες εργαζόμενοι, που αγωνιούν για το μέλλον τους.

Να σημειωθεί πάντως ότι η τοποθέτηση διοίκησης στο κανάλι είναι προϋπόθεση για κούρεμα δανείων, διακανονισμό δανεισμού και κούρεμα χρεών στους προμηθευτές, αφού προηγουμένως τύχει της έγκρισης των τραπεζών, που είναι και οι μεγαλύτεροι πιστωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL