Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Τηλεοπτικές άδειες / Τηλεοπτικές άδειες: Μεθοδεύσεις για καθυστέρηση και δημιουργία σύγχυσης από το ΕΣΡ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τηλεοπτικές άδειες / Τηλεοπτικές άδειες: Μεθοδεύσεις για καθυστέρηση και δημιουργία σύγχυσης από το ΕΣΡ

Πολιτική καθυστέρηση για τις τηλεοπτικές άδειες κρατάει η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με σκοπό, όπως δείχει η μέχρι τώρα στάση του, να επιβραδύνει την εκχώρηση των αδειών.

Παραβλέποντας τον συνταγματικό ρόλο του, το δημόσιο συμφέρον, αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και πλείστες εκκλήσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, το ΕΣΡ διασκέπτεται εδώ και μήνες με εμφανή σκοπιμότητα τη χρονοτριβή. Αποτέλεσμα, να συνεχίζεται η τηλεοπτική ανομία των 28 τελευταίων χρόνων, όπως σκοπίμως αφέθηκε να γίνεται από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σε κοινό βηματισμό με τα συμφέροντα των μεγάλων καναλιών.

Η μεθόδευση του ΕΣΡ πατάει πάνω σε δύο βασικούς άξονες. Ο ένας είναι ο άξονας των συνεχών καθυστερήσεων. Ο άλλος, ο άξονας της δημιουργίας σύγχυσης.

* Περισσότερες από 15 συσκέψεις, συνδιασκέψεις και διαβουλεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί από την ολομέλεια του ΕΣΡ τους τελευταίους μήνες με αντικείμενο την αδειοδότηση, επικεντρωμένες μάλιστα στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Απάντηση δεν υπάρχει. Εκκρεμότητες όμως υπάρχουν πολλές: γνωμοδότηση για το ύψος του τιμήματος των αδειών, επεξεργασία της προκήρυξης, οργάνωση της δημοπρασίας, οργάνωση του εσωτερικού μηχανισμού για τη δημοπρασία κ.ά.

Αν και δεν έχει προχωρήσει επαρκώς στην πλήρωση των υποχρεώσεών του σύμφωνα με τον νόμο, το ΕΣΡ επεξεργάζεται το πώς θα... αλλάξει τον νόμο, ζητώντας «τεχνικές βελτιώσεις». Κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής την περασμένη εβδομάδα δήλωναν ότι «οι ανεξάρτητες αρχές δεν νομοθετούν ούτε ελέγχουν τη συνταγματικότητα των νόμων. Αυτό που κάνουν είναι να εφαρμόσουν τους νόμους και να επιτελέσουν το έργο που τους ανατίθεται στο πλαίσιο των θεσμικών τους αρμοδιοτήτων».

Την ίδια ώρα, διατυπώνονται διαμαρτυρίες για τις δημόσιες προτροπές του Ν. Παππά να προχωρήσουν οι άδειες, αλλά και για τη διαδικασία της γνωμοδότησης, η οποία, όπως λένε, δεν έχει κινηθεί επισήμως.

* Η μεθόδευση ενός αλαλούμ που θολώνει το τοπίο και δημιουργεί μπέρδεμα στη δημόσια σφαίρα είναι ακόμη μία πρακτική, με ευθύνη του προέδρου Α. Κουτρομάνου. Η πρόσφατη επίσημη ενημέρωση διά στόματος του αντιπροέδρου Ρ. Μορώνη ότι δήθεν όλοι οι ειδικοί μηχανικοί συμφώνησαν ότι στο τηλεοπτικό φάσμα χωράνε 12 τηλεοπτικοί σταθμοί δημιούργησε σύγχυση και εντυπώσεις, έως ότου αποκατασταθεί η αλήθεια για 6-7 τηλεοπτικά κανάλια. Αν και ο αντιπρόεδρος με επιμονή ρωτήθηκε εάν πράγματι είναι αυτή η εικόνα που έδωσαν οι ειδικοί, με επιμονή απάντησε πως ναι, για να διαψευστεί την επομένη με επίσημη ανακοίνωση από την ΕΡΤ, αλλά και στη συνέχεια, διά στόματος του προέδρου της ΕΕΤΤ Δ. Τσαμάκη από εκπομπή της ΕΡΑ.

Η πρόσφατη ψηφοφορία στο Συμβούλιο, κατόπιν πρότασης του καθηγητή Γιώργου Πλειού, για άμεση απόφαση σχετικά με τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών, αποσιωπήθηκε πλήρως από τον αντιπρόεδρο. Όπως αποσιωπήθηκε η γνώμη του Γ. Πλειού και άλλων για 6 άδειες, όταν μίλησαν, πρόεδρος και αντιπρόεδρος, προσκεκλημένοι του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου έγινε λόγος για 9 άδειες. Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Γ. Πλειού. Την ίδια ώρα ο Α. Μορώνης επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι το Συμβούλιο, όπως είπε, «είναι ώριμο να λάβει τις αποφάσεις για τις άδειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL