Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Χρονοδιάγραμμα για τις άδειες ζητά ο Ν. Παππάς από το ΕΣΡ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρονοδιάγραμμα για τις άδειες ζητά ο Ν. Παππάς από το ΕΣΡ

Χρονοδιάγραμμα για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ζητά με επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, επιχειρώντας να βάλει τέλος στην κωλυσιεργία της Ανεξάρτητης Αρχής που διαρκεί περί τους έξι μήνες.

Στην επιστολή του, ο Νίκος Παππάς υπενθυμίζει ότι έχει προηγηθεί και προηγούμενη, στις 30 Ιανουαρίου 2017, με την ίδια θεματολογία και ζητά από τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής άμεση ενημέρωση:

* Για τον ακριβή χρόνο διατύπωσης της απαιτούμενης γνώμης του Συμβουλίου για τον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών και την τιμή εκκίνησής τους σύμφωνα με τον Νόμο 4339/2015.

* Για το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης προκήρυξης διαγωνισμού, καταληκτικής προθεσμίας υποβολής φακέλων υποψηφίων, διενέργειας διαγωνισμού και χορήγησης αδειών.

Στην επιστολή του υπουργού σημειώνεται ότι η ανταπόκριση από μέρους των μελών του ΕΣΡ είναι απαραίτητη ώστε να τερματιστεί άμεσα η παράνομη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι εκπέμπουν το πρόγραμμά τους χωρίς να καταβάλλουν οικονομικό αντάλλαγμα στο Δημόσιο.

Ο Νίκος Παππάς σημειώνει επίσης στην επιστολή του ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η Αρχή καλείται να επισπεύσει ανάλογη διαδικασία αδειοδότησης και των ραδιοφωνικών σταθμών.

ΕΡΤ: 6 κανάλια

Εν τω μεταξύ, δικαιώνονται δημοσιεύματα της «Α», σε αντίθεση με την επίσημη ενημέρωση από το ΕΣΡ. Σύμφωνα με την «Α», ειδικοί τεχνικοί της επιλογής του ΕΣΡ παρουσίασαν τις μελέτες τους για τη χωρητικότητα του τηλεοπτικού φάσματος -έτσι ώστε το Συμβούλιο να καταλήξει στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών-, η πλειονότητα των οποίων έδειξε ότι ο αριθμός τους κινείται γύρω στους 6 σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Πρόκειται για τις μελέτες ειδικών μηχανικών, εκπροσώπων της ΕΡΤ, της ΕΕΤΤ και του καθηγητή Χρ. Καψάλη, διαπραγματευτή της Ελλάδας για την κατανομή των συχνοτήτων με τις όμορες χώρες.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ επιβεβαιώνει την “Α” και αναφέρει:

“Αναφορικά με τη χθεσινή ενημέρωση των τηλεοπτικών συντακτών από τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ Ροδόλφο Μορώνη, η διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να διευκρινίσει τα κάτωθι:

Η ΕΡΤ συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΕΣΡ διά του προέδρου της Διονύση Τσακνή και του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας Νίκου Μιχαλίτση. Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί επίσης εκπρόσωποι της ΕΕΤΤ, της Digea και ο καθηγητής του ΕΜΠ Χρήστος Καψάλης.

Οι θέσεις της ΕΡΤ, που αναπτύχθηκαν διεξοδικά και τεκμηριώθηκαν επιστημονικά κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κατατέθηκαν εγγράφως και αποδεικνύουν πως:

Σε έναν πολυπλέκτη, με τις σημερινές τεχνολογίες και με ταυτόχρονη μετάδοση σήματος HD και SD, χωρούν το πολύ δύο (και όχι τρία) προγράμματα. Αυτό προκύπτει εξάλλου και από τη σύμβαση που έχει υπογράψει η Digea με την ΕΕΤΤ.

Ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη όλες οι εξελίξεις (νέες τεχνολογίες, διάθεση δεύτερου ψηφιακού μερίσματος, διεθνής συντονισμός), το συνολικό πλήθος των υπό παραχώρηση αδειών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών σε όλους τους διαθέσιμους πολυπλέκτες δεν μπορεί να ξεπεράσει τις έξι”.

ΕΣΡ: Όχι τώρα άδειες

Εντύπωση προκαλεί, συν τοις άλλοις, δημοσίευμα του «Έθνους», το οποίο αναφέρει ότι στο ΕΣΡ πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία την Τρίτη με επίδικο εάν θα προχωρήσουν ή όχι στον προσδιορισμό του αριθμού των καναλιών που θα αδειοδοτηθούν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση ήταν του μέλους, καθηγητή Γιώργου Πλειού και καταψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία 4-3 (δύο απόντες) και το σκεπτικό ότι... δεν έχει κατατεθεί ακόμη σχετικό ερώτημα από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL