Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Λ. Κρέτσος: Αναπάντητη επιστολή Παππά για χρονοδιάγραμμα / Ύποπτη καθυστέρηση του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ. Κρέτσος: Αναπάντητη επιστολή Παππά για χρονοδιάγραμμα / Ύποπτη καθυστέρηση του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες

Ύποπτο αλαλούμ επιχειρείται να δημιουργηθεί με τη χωρητικότητα του τηλεοπτικού φάσματος -και συνεπώς με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών- την ίδια ώρα που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συνεχίζει να καθυστερεί να γνωμοδοτήσει σχετικώς, αλλά και να προωθήσει τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά και αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σημείωναν ότι «το ΕΣΡ οφείλει εντός της κείμενης νομοθεσίας (Ν. 4339/ 2015) να προχωρήσει άμεσα στη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «οι ανεξάρτητες αρχές δεν νομοθετούν ούτε ελέγχουν τη συνταγματικότητα των νόμων που ψηφίστηκαν. Αυτό που κάνουν είναι να εφαρμόσουν τους νόμους και να επιτελέσουν το έργο που τους ανατίθεται στο πλαίσιο των θεσμικών τους αρμοδιοτήτων».

ΕΣΡ: Εντός του έτους οι άδειες

Παρά τις καθυστερήσεις, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης χθες στην επίσημη ενημέρωση εμφανίστηκε αισιόδοξος. Όπως δήλωσε, σύμφωνα με την εκτίμησή του «στο επόμενο τρίμηνο θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης» και οι άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς θα εκχωρηθούν «εντός του 2017».

Σημείωσε δε ότι το Συμβούλιο είναι «ώριμο να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τις άδειες, όμως δεν είναι σκόπιμο να ληφθούν αποφάσεις αποσπασματικά, πρέπει να σκεφτούμε». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επεξεργασία της προκήρυξης του διαγωνισμού έχει ολοκληρωθεί κατά τα δύο τρίτα. «Περιμένουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι για να δώσουμε την πλήρη εικόνα και στη συνέχεια ο υπουργός να μας δώσει τις παρατηρήσεις του» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ.

Αναπάντητα ερωτήματα

Η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την καθυστέρηση αλλά και η συνεχιζόμενη κωλυσιεργία από την πλευρά του ΕΣΡ φάνηκαν ανάγλυφα από δύο ακόμη παρατηρήσεις του κ. Μορώνη στη χθεσινή επίσημη ενημέρωση:

* Ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά: Όπως είπε «ουσιαστικά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος επικοινωνίας με τον υπουργό» και συμπλήρωσε ότι «υπουργείο προκρίνει να βγάζει ανακοινώσεις, δεν συζητάει, δεν επικοινωνεί».

* Ότι δεν είναι προσδιορισμένη η διαδικασία γνωμοδότησης. Όπως σημείωσε, δεν έχει κινηθεί επίσημα διαδικασία γνωμοδότησης στον υπουργό, καθώς στο ΕΣΡ «δεν έχει διατυπωθεί ακόμη σχετικό ερώτημα».

Νωρίτερα το πρωί χθες, μιλώντας Στο Κόκκινο, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος σημείωνε: «Δεν έχουμε κακές σχέσεις με το ΕΣΡ. Ωστόσο έχει σταλεί επιστολή από τον Ιανουάριο, με την οποία ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς ζητάει ένα χρονοδιάγραμμα προκειμένου η Πολιτεία να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με αυτό το σημαντικό ζήτημα. Δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση».

Διάψευση της διάψευσης για τη χωρητικότητα

Εν τω μεταξύ ένα μεγάλο αλαλούμ φαίνεται να δημιουργείται και με ένα καθαρά τεχνικό θέμα, τη χωρητικότητα του τηλεοπτικού φάσματος. Στον κύκλο της διαβούλευσης που ξεκίνησε εκ νέου την περασμένη Δευτέρα για τη χωρητικότητα του φάσματος το ΕΣΡ κάλεσε προς ακρόαση ειδικούς επιστήμονες μηχανικούς από την ΕΕΤΤ, την ΕΡΤ, την Digea και τον εκπρόσωπο της χώρας στις συνομιλίες για την κατανομή των συχνοτήτων.

Αν και όλες οι πληροφορίες από διαφορετικές πηγές συνέκλιναν στο ότι τρεις εκπρόσωποι, της ΕΕΤΤ, της ΕΡΤ και ο εκπρόσωπος, συμφωνούσαν στη δυνατότητα του φάσματος για έξι προγράμματα (κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, σε μετάδοση ταυτοχρόνως HD και SD), το ΕΣΡ διέψευσε αυτή την πληροφορία. Υποστήριξε ότι οι ειδικοί μηχανικοί συμφώνησαν όλοι ότι η δυνατότητα του φάσματος σήμερα είναι 12 κανάλια και όχι 6. Συγκεκριμένα ότι σε κάθε πολυπλέκτη χωρούν 3 κανάλια.

Μιλώντας στην «Α» ο εκπρόσωπος της ΕΡΤ γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Μιχαλίτσης σημείωσε ότι η πρότασή του, την οποία κατέθεσε και εγγράφως, ήταν ότι σε κάθε πολυπλέκτη χωρούν μόνο 2 τηλεοπτικά προγράμματα. Εξήγησε μάλιστα ότι αυτό προβλέπει και η σύμβαση παραχώρησης παρόχου δικτύου που έχει υπογράψει η Digea με την ΕΕΤΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL