Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Oι ειδικοί "βλέπουν" έως έξι κανάλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Oι ειδικοί "βλέπουν" έως έξι κανάλια

Έως έξι πανελλαδικά κανάλια High Definition χωρούν στο τηλεοπτικό φάσμα, γενικής και ειδικής στόχευσης. Αυτό υποστήριξαν χθες τρεις από τους τέσσερις μηχανικούς, εκπροσώπους αρμόδιων αρχών που είχαν προσκληθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να καταθέσουν τη γνώμη τους, προκειμένου το Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει επί του αριθμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο τεχνικός εκπρόσωπος της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Νίκος Τσαμάκης, αλλά και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην επιτροπή των συνομιλιών με τις όμορες χώρες (SEDDIF) για την κατανομή των συχνοτήτων, καθηγητής του ΕΜΠ Χρήστος Καψάλης διατύπωσαν τη γνώμη ότι στο φάσμα δεν χωρούν περισσότερα από έξι ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας σε HD. Αντίθετη γνώμη, για εννέα + δύο κανάλια είχε μόνο ο τεχνικός εκπρόσωπος της Digea, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη σύσκεψη του ΕΣΡ.

Η άποψη των τεχνικών δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης έναν χρόνο πριν να προκηρύξει τέσσερις άδειες για κανάλια «γενικής στόχευσης» -και στη συνέχεια ενδεχομένως ακόμη δύο «θεματικά»-, παρά τις κορώνες των καναλαρχών και της Ν.Δ., που με ανευθυνότητα έκαναν λόγο για δώδεκα, για δεκαοκτώ και για... άπειρα κανάλια.

Όπως ανέφεραν οι τρεις, με τη σημερινή τεχνολογία δεν υπάρχει δυνατότητα διάθεσης άνω των έξι αδειών στα ιδιωτικά κανάλια, για simulcast (ταυτόχρονη μετάδοση σε HD και SD), δεδομένου ότι μέρος του τηλεοπτικού φάσματος γύρω από τα 700 MHz θα πρέπει να αποδοθεί στις τηλεπικοινωνίες από το 2020, βάσει ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Digea υποστήριξε τη μετάβαση σε νέα τεχνολογία η οποία μπορεί να υποστηρίξει περισσότερα κανάλια. Ωστόσο, η νέα τεχνολογία, εάν και όταν αποφασιστεί, τοποθετείται στα επόμενα χρόνια και όχι άμεσα, δεδομένου ότι δεν έχει υιοθετηθεί παρά μόνο σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και βρίσκεται ακόμη σε στάδιο εφαρμογής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του ΕΣΡ άκουσαν προσεκτικά τις τοποθετήσεις των ειδικών και θα συνεδριάσουν πάλι σήμερα, σε ολομέλεια, προκειμένου να συνεχίσουν τη διαβούλευση. Παραμένει άγνωστο εάν και πότε θα λάβουν απόφαση για τον αριθμό των αδειών, δεδομένου ότι, όπως έχει φανεί, εντός του Συμβουλίου υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL