Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Ναυάγησαν οι συνομιλίες με τον Ι. Σαββίδη / Ο ΔΟΛ μπροστά στον κίνδυνο της εκκαθάρισης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ναυάγησαν οι συνομιλίες με τον Ι. Σαββίδη / Ο ΔΟΛ μπροστά στον κίνδυνο της εκκαθάρισης

Στη φάση της αναγκαστικής διαχείρισης αναμένεται να περάσει ο ΔΟΛ εντός των επόμενων ημερών, καθώς ναυάγησαν οι τελευταίες προσπάθειες διάσωσης και οι τράπεζες είναι έτοιμες να καταθέσουν αίτηση εκκαθάρισης. Οι προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο οι επαφές με πρόθυμους επενδυτές όσο και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα περί ρύθμισης πλαισίου σωτηρίας για χρεοκοπημένα ΜΜΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, για διαφορετικούς λόγους, δεν ευοδώθηκαν.

Όπως όλα δείχνουν, το ιστορικό συγκρότημα Τύπου θα περάσει στη διαχείριση των τραπεζών, οι οποίες και θα κληθούν να αποφασίσουν εάν α) θα ζητήσουν από το δικαστήριο να οδηγήσει τον οργανισμό σε «πτώχευση» και άμεση εκποίηση της περιουσίας του, ή εάν β) θα ζητήσουν «εκκαθάριση εν λειτουργία», δηλαδή τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή, ο οποίος θα προχωρήσει σε εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, με τη δυνατότητα πάντως να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μην παύσουν οι λειτουργίες της εταιρείας και να μην απαξιωθεί η περιουσία της.

Γύρισε την πλάτη ο Μητσοτάκης

Η άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει στη ρύθμιση που πρότεινε ο πρωθυπουργός -με ισχύ για όλες τις επιχειρήσεις ΜΜΕ- συνδέθηκε με την άφιξη του Βασίλη Μουλόπουλου στο Συγκρότημα και τα σενάρια για... Συριζοποίηση, στην ουσία όμως χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση. Στη Ν.Δ. γνώριζαν καλά ότι οποιοδήποτε σενάριο διάσωσης του ΔΟΛ, δηλαδή οποιοσδήποτε νέος ιδιοκτήτης/ επενδυτής, δεν θα διατηρούσε τη σημερινή γραμμή πλήρους συμπόρευσης, σχεδόν ταύτισης με τη γραμμή της Ν.Δ. -αλλά και με το «βενιζελικό» τμήμα του ΠΑΣΟΚ- που οδήγησε τα δύο ιστορικά φύλλα, “Τα Νέα” και “Το Βήμα” σε πλήρη αλλαγή της φυσιογνωμίας τους. Αντίθετα, θα μετατόπιζε την τοποθέτησή τους προς το κέντρο του πολιτικού άξονα. Κάτι που επ' ουδενί επιθυμούσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ακόμα κι αν με την άρνησή του οδηγεί σε διάλυση ολόκληρο το συγκρότημα. Κάπως έτσι άλλωστε ερμηνεύεται και η άρνησή του προ ημερών να συναντήσει αντιπροσωπεία των εργαζομένων, όπως του ζητήθηκε.

Ναυάγιο με τον επενδυτή

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντικές επαφές με επενδυτή, ο οποίος λέγεται ότι είναι ο ομογενής Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του ΔΟΛ, και στην ουσία στη διάσωσή του. Η πρόταση Σαββίδη, σύμφωνα με πηγές, είχε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, άμεσα, χρηματοδότηση του οργανισμού με 20-25 εκατ. ευρώ, για την εκπλήρωση επειγουσών υποχρεώσεων και επανεκκίνηση της κανονικής λειτουργίας της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής θα αναλάμβανε το ενεργητικό της εταιρείας, τίτλους, το κτήριο στον Κηφισό, τις συμμετοχές κ.ο.κ., αλλά και το παθητικό, τα βάρη του ΔΟΛ και τα δάνεια, κουρεμένα, μετά και την αποτίμηση του ενεργητικού από τις τράπεζες. Στη δεύτερη αυτή φάση, μία ενίσχυση της τάξεως των 30-50 εκατ. ευρώ θα ήταν δυνατή.

Πού κόλλησε αυτή η πρόταση; Παρ’ ότι συμφωνούσαν και οι τράπεζες, πληροφορίες κάνουν λόγο για άρνηση του Στ. Ψυχάρη να προχωρήσει, καθώς η πρόταση δεν περιελάμβανε κάλυψη δικού του προσωπικού δανείου, ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ, λόγω του οποίου άλλωστε βρίσκεται σε κίνδυνο και η προσωπική του, ακίνητη περιουσία.

Οριακά οι εργαζόμενοι

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών, όλα δείχνουν ότι τη διαχείριση θα κληθούν να αναλάβουν οι τράπεζες, τα χρέη προς τις οποίες ανέρχονται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ. Τι θα καταφέρουν να περισώσουν οι τράπεζες; (οι οποίες μάλιστα βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, έχοντας εγκρίνει υψηλή δανειοδότηση χωρίς τις αναγκαίες εξασφαλίσεις;). Άγνωστο προς το παρόν. Στην περίπτωση πάντως του σεναρίου της «εκκαθάρισης εν λειτουργία» θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι συνεχίζονται οι “διαρροές” εργαζομένων προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ όσοι παραμένουν βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, έπειτα από έξι μήνες χωρίς καταβολή των μισθών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναστέλλεται η έκδοση του Βήματος και των Νέων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL