Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Copy - paste από τα πρακτορεία, χωρίς συνδρομή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Copy - paste από τα πρακτορεία, χωρίς συνδρομή

Την ανάγκη συντονισμένης δράσης για να σταματήσει η παράνομη αντιγραφή των ειδήσεων των ειδησεογραφικών πρακτορείων από μη συνδρομητές τους τόνισαν οι 33 πρόεδροι και γενικοί διευθυντές των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων, που μετείχαν στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ειδησεογραφικών Πρακτορείων (ΕΑΝΑ) στη Μπρατισλάβα.

Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών ειδησεογραφικών πρακτορείων κατέστησαν σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προστατεύσει πιο αποφασιστικά τα πρακτορεία ειδήσεων όσον αφορά την παράνομη αντιγραφή της εργασίας των δημοσιογράφων τους στο Διαδίκτυο.

Ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Πρακτορείου αποκάλυψε, μάλιστα, ότι στην προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας της Ε.Ε., που υποβλήθηκε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει παραλειφθεί η ανάγκη προστασίας των πρακτορείων ειδήσεων από την παράνομη αντιγραφή της εργασίας τους στο Διαδίκτυο.

Το AFP έχει ήδη καταθέσει πρόταση για έναν νομικό μηχανισμό, με στόχο την επέκταση και στα πρακτορεία ειδήσεων του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, ο οποίος επιτρέπει στους καλλιτέχνες να απαγορεύουν τη διάδοση του έργου τους χωρίς οικονομική ανταμοιβή. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αποτρέπεται η "κλοπή" της εργασίας των δημοσιογράφων των πρακτορείων ειδήσεων από διαδικτυακές πλατφόρμες - μη συνδρομητές τους.

Η Συμμαχία Ειδησεογραφικών Πρακτορείων θα ζητήσει από την Κομισιόν να συμπεριληφθούν και τα πρακτορεία ειδήσεων στην πρόταση προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Μιχάλης Ψύλλος αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου το εθνικό πρακτορείο παράγει περίπου το 90% της πρωτογενούς ειδησεογραφίας, την οποία οικειοποιούνται παράνομα πάρα πολλοί μη συνδρομητές. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο γίνεται προσπάθεια από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με τη δημιουργία επιγραμμικού συστήματος εντοπισμού της λογοκλοπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL