Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Καταγγελίες από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε Έβρο και Λέσβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελίες από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε Έβρο και Λέσβο

Σοβαρές καταγγελίες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που καλύπτουν την προσφυγική κρίση στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου κάνουν ευρωπαϊκές και διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις, καθώς και ιδρύματα για την ελευθερία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης. Η ΕΣΗΕΑ μόλις την Παρασκευή κατήγγειλε επιθέσεις και στοχοποίηση δημοσιογράφων και κάλεσε τις αρχές «να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν τους δράστες των επιθέσεων». Κάλεσε επίσης τους δημοσιογράφους «να συνεχίσουν να μεταδίδουν τα γεγονότα με νηφαλιότητα, σεβόμενοι πάντα τις αρχές Δεοντολογίας του επαγγέλματος».

Οι δημοσιογραφικοί θεσμοί καταγγέλλουν απειλές κατά των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις προσφυγικές ροές, φυσικές επιθέσεις εναντίον τους, διαδικτυακή παρενόχληση καθώς και λογοκρισία. Όπως αναφέρουν, οι επιθέσεις «πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο βίας κατά των μεταναστών και εκείνων που τους υποστηρίζουν, όπως οι ΜΚΟ και οι αυτο-οργανωμένες ομάδες».

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν συγκεκριμένα απειλές και επιθέσεις εναντίον ξένων, κυρίως, αλλά και Ελλήνων δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, οι Reporters Sans Frontieres καταγγέλλουν επιθέσεις κατοίκων της Λέσβου εναντίον δημοσιογράφων που καλύπτουν μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία και καλούν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους και να αποτρέψουν αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου. Συγκεκριμένα, καταγγέλλονται τα εξής:

* Μια ομάδα κατοίκων -με μάσκες, ντυμένοι στα μαύρα και οπλισμένοι με ραβδιά- πέταξαν πέτρες στο αυτοκίνητο των Γερμανών δημοσιογράφων Julian Bush και Franziska Grillmeier το βράδυ της 2ας Μαρτίου,

* Το ίδιο βράδυ ο Quentin Warlop, δημοσιογράφος του βελγικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού RTBF, επίσης χτυπήθηκε. Οι επιθέσεις αυτές προηγήθηκαν τριών ακόμη:

* Ο τοπικός ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel”, Γιώργος Χριστίδης, απειλήθηκε, παρενοχλήθηκε και κυνηγήθηκε στο αυτοκίνητο.

* Ο Γερμανός freelance φωτογράφος Michael Trammer υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι και ο εξοπλισμός του πετάχτηκε στη θάλασσα. Ο ίδιος ανακοίνωσε στο Twitter ότι δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής και προτίμησε να εγκαταλείψει το νησί.

* Ο Raphael Knipping, ελεύθερος φωτογράφος που ήταν παρών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον Μ. Trammer, υπέστη επίσης χτυπήματα.

«Παρά την υπόσχεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα σταματήσει η βία, η κατάσταση εκφυλίζεται καθημερινά», αναφέρει ο αρχισυντάκτης των RSF Πάουλιν Αντς-Μπέελ.

Η κατάσταση για τον Τύπο είναι εξίσου άσχημη στην περιοχή του Έβρου, όπου οι ελληνικές αρχές μπλοκάρουν την είσοδο δεκάδων χιλιάδων μεταναστών. Ο Κωνσταντίνος Πλιάκος, απεσταλμένος του CNN - Greece, αναφέρει ότι οι κάτοικοι τον χτύπησαν και έκλεψαν το κινητό του τηλέφωνο.

Σε παρέμβασή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), καθώς και άλλα ευρωπαϊκά σωματεία και ινστιτούτα για την ελευθερία του Τύπου καλούν την Ε.Ε., τα κράτη - μέλη και την ελληνική κυβέρνηση:

* Να λάβει σύντομα μέτρα για να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για την προστασία των δημοσιογράφων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των bloggers που καλύπτουν την τρέχουσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τη Λέσβο και άλλα σημεία διέλευσης.

* Να καταδικάσει δημοσίως τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

* Να εξασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, ελεύθερων επαγγελματιών και bloggers θα εντοπισθούν και θα διωχθούν.

* Να συνεχίσει την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής του μίσους που στοχεύει τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, συμβάλλοντας στην τροφοδοσία των εντάσεων στα σημεία διέλευσης.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL