Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Ευρωπαϊκές οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και Ενώσεις δημοσιογράφων: / Φυσικές επιθέσεις, διαδικτυακή παρενόχληση και λογοκρισία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκές οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και Ενώσεις δημοσιογράφων: / Φυσικές επιθέσεις, διαδικτυακή παρενόχληση και λογοκρισία

Σοβαρές καταγγελίες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που καλύπτουν την προσφυγική κρίση στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου κάνουν ευρωπαϊκές δημοσιογραφικές Ενώσεις, καθώς και Ιδρύματα για την ελευθερία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης.

Οι δημοσιογραφικοί θεσμοί καταγγέλλουν απειλές κατά των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις προσφυγικές ροές, φυσικές επιθέσεις εναντίον τους, διαδικτυακή παρενόχληση καθώς και λογοκρισία. Όπως αναφέρουν, οι επιθέσεις «πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο βίας κατά των μεταναστών και εκείνων που τους υποστηρίζουν, όπως οι ΜΚΟ και οι αυτο-οργανωμένες ομάδες».

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων (ECPMF), η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ-Europe/Central Asia) σημειώνουν ότι «ένα ασφαλές περιβάλλον είναι απαραίτητο προκειμένου οι δημοσιογράφοι να εκτελούν τον ρόλο τους ως παρατηρητές της δημοκρατίας» και συμπληρώνουν ότι οι απειλές στην ελευθερία του Τύπου «περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών και το δικαίωμα ενημέρωσης».

Οι οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και οι ευρωπαϊκές Ενώσεις δημοσιογράφων καλούν την Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη:

* Να λάβετε σύντομα μέτρα για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για την προστασία των δημοσιογράφων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των bloggers που καλύπτουν την τρέχουσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τη Λέσβο και άλλα σημεία διέλευσης.

* Να καταδικάσετε δημοσίως τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

* Να εξασφαλίσετε ότι οι υπεύθυνοι για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, ελεύθερων επαγγελματιών και bloggers θα εντοπισθούν και θα διωχθούν.

* Να συνεχίσετε την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής του μίσους που στοχεύει τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, συμβάλλοντας στην τροφοδοσία των εντάσεων στα σημεία διέλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL