Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Η ασθένεια του «κρατισμού» χτυπάει την ΕΡΤ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ασθένεια του «κρατισμού» χτυπάει την ΕΡΤ!

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Η μεθοδευμένη παραπληροφόρηση επί χρόνια, η δουλειά της «Ομάδας Αλήθειας» η συστηματική διάδοση fake news και η οργανωμένη δυσφήμηση της ΕΡΤ από τη Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της έχουν πιάσει τόπο. Κι αυτό φάνηκε καθαρά προ ημερών σε ένα... τηλεπαιχνίδι γνώσεων του Alpha.

Πρόκειται για το τηλεπαιχνίδι με το όνομα «Divited», που παρουσιάζει ο Φώτης Σεργουλόπουλος, στο οποίο οι παίκτες, τρεις στην περίπτωσή μας, εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, καλούνται να συμφωνήσουν και να απαντήσουν ομόφωνα στην ερώτηση που τους τίθεται κάθε φορά. Αυτή τη φορά καλούνταν να να βάλουν σε σειρά, ξεκινώντας από αυτό που κοστίζει περισσότερο: α. το ημερήσιο εισιτήριο του ΟΑΣΑ για όλα τα μέσα, β. το μηνιαίο τέλος της ΕΡΤ στον λογαριασμό της ΔΕΗ, ή γ. ένα εισιτήριο για τον κινηματογράφο.

Και οι τρεις παίκτες συμφώνησαν με μεγάλη ευκολία αμέσως ότι το τέλος για την ΕΡΤ είναι το ακριβότερο όλων: «Πρώτα τα τέλη, αυτά βαράνε», «Πόσο είναι 20 ευρώ;» «Είναι! Μου κάνει εντύπωση σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ». Συμφώνησαν ότι το φθηνότερο, το τέλος της ΕΡΤ (3 ευρώ τον μήνα) είναι ακριβότερο και από το ημερήσιο εισιτήριο του ΟΑΣΑ (4,5 ευρώ) και από ένα εισιτήριο για το σινεμά (7-8 ευρώ).

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η αντίδραση των παικτών όταν ο Φ. Σεργουλόπουλος αποκαλύπτει την παραπλάνηση: «Αν ήταν 50 ευρώ τη διμηνία, θα είχε γίνει επανάσταση. Είναι μόλις 3 ευρώ τον μήνα. Τζάμπα πράμα!». Οι παίκτες αρνούνται να το πιστέψουν: «Δεν νομίζω, δεν το είχα προσέξει», «Θα πάω να δω τον λογαριασμό μόλις βγούμε».

Στο τηλεπαιχνίδι «Divited» φάνηκε το μέγεθος της παραπληροφόρησης για το πόσο πληρώνουμε την ΕΡΤ. Εκεί τουλάχιστον αποκαταστάθηκε η αλήθεια...


Η συνεχής δυσφήμιση της ΕΡΤ από την εποχή Σαμαρά και σταθερά έκτοτε επί χρόνια από την επίσημη Ν.Δ. και τους εκπροσώπους της μέχρι το τελευταίο τρολ του Διαδικτύου διαμόρφωσε μια γενικευμένη εντύπωση ότι η ΕΡΤ κοστίζει ακριβά. Έχει σημασία βέβαια και τι διαβάζει κανείς και ποιον εμπιστεύεται για την ενημέρωσή του. Όμως εδώ τα fake news έκαναν το θαύμα τους. Και μείωσαν το ποσό που είχαν κερδίσει οι παίκτες από 702 ευρώ σε 351 ευρώ. Η άγνοια κοστίζει...

Το ενδιαφέρον είναι η στάση της σημερινής διοίκησης της ΕΡΤ, διορισμένης από τη Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο για το πόσο χαμηλό είναι το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ, αλλά και για το μέγεθος της παραπληροφόρησης ότι το ανταποδοτικό τέλος είναι πολύ υψηλό. Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει τα πάντα για να συντηρήσει αυτόν τον μύθο. Για παράδειγμα, μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ., η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της, είναι η... μείωση του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ στο μισό. Δηλαδή από 3 ευρώ τον μήνα χρέωση ανά νοικοκυριό 1,5 ευρώ τον μήνα, που σημαίνει συνολικό έσοδο από 200 εκατ. τον χρόνο μειωμένο σε 100 εκατ. τον χρόνο. Αλλά όλα αυτά έχουν ξεχαστεί πλέον...

Το περιστατικό στο τηλεπαιχνίδι του Alpha δεν διέλαθε της προσοχής του προέδρου της ΕΡΤ Κωνσταντίνου Ζούλα, ο οποίος το μοιράστηκε με ανάρτησή του στο fb, όπου παρατήρησε: «Ένα από τα πολλά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΡΤ είναι η γενικευμένη αίσθηση των πολιτών ότι την πληρώνουν πανάκριβα. Όταν ζεις τα προβλήματα από μέσα, σε πνίγει αυτή η παραπληροφόρηση. Το μηνιαίο ποσό που καταβάλλει κάθε σπίτι για τα πέντε τηλεοπτικά της κανάλια (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, EΡΤSports, ΕΡΤ World) τα έξι ραδιόφωνά της (EΡΑ 1, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑ Σπορ, Κosmos, Φωνή της Ελλάδος), τις ιστοσελίδες της, τις τρεις ορχήστρες της και άλλα πολλά είναι μόλις 3 ευρώ. Δηλαδή μικρότερο από την αγορά μιας κυριακάτικης εφημερίδας ή ενός καφέ. Και γι’ αυτό νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω πολύ τον Φώτη Σεργουλόπουλο που αυθόρμητα διόρθωσε τους παίκτες με τη φράση ‘τζάμπα είναι’».

Αν και ο Κ. Ζούλας με αυτά που λέει έρχεται σε αντίθεση με την προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. και με τα όσα υποστήριζε ο Κυρ. Μητσοτάκης πριν τις εκλογές, δεν είναι ο μόνος. Όλες αυτές οι σοσιαλιστικές ιδέες έχουν μεταδοθεί σαν ιός σε όλη τη νεοδημοκρατική διοίκηση της ΕΡΤ. Έχουν πάθει την ασθένεια του κρατισμού μόλις λίγους μήνες μετά την εγκατάστασή τους στο Ραδιομέγαρο. Σε λίγο θα ζητάνε αυξήσεις στους μισθούς και μεγαλύτερους φόρους στις επιχειρήσεις!

Από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη

Ήδη από τον Δεκέμβριο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γ. Γαμπρίτσος εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας του κρατισμού μπροστά σε κόσμο: διαπίστωνε κι εκείνος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι «το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη». Ώρα είναι ν' αρχίσουνε τις απαλλοτριώσεις και την αναδιανομή! Για την ακρίβεια, όπως απέδειξε με στοιχεία της EBU ο Γ. Γαμπρίτσος, το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ είναι το 4ο χαμηλότερο μεταξύ των 22 χωρών της EBU (European Broadcast Union), ίδιο με της Πορτογαλίας και υψηλότερο μόνο από αυτό της Αλγερίας, της Αλβανίας και της Σερβίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL