Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ο διανοούμενος Παύλος Ζάννας στο Αρχείο της ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο διανοούμενος Παύλος Ζάννας στο Αρχείο της ΕΡΤ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τον θάνατο του διανοούμενου, σημαντικού λογοτέχνη και καλλιτεχνικού διευθυντή Παύλου Ζάννα, το αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο», με τίτλο «Διαδρομές - Παύλος Ζάννας».

Το επεισόδιο γυρίστηκε το 1988, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Ξανθόπουλου, και είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του. Ο ίδιος ο Ζάννας μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του στο εξωτερικό και την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ίδρυση της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας «Τέχνη» και της πρώτης Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος. Σε δική του πρωτοβουλία οφείλεται η δημιουργία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο Παύλος Ζάννας μιλάει για τη γνωριμία και τη φιλία του με σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι Μανόλης Αναγνωστάκης, Μανόλης Ανδρόνικος, Λίνος Πολίτης, Γιώργος Σεφέρης, Τάκης Σινόπουλος και Στρατής Τσίρκας, ο οποίος και τον προέτρεψε να μεταφράσει Προυστ.

Επίσης, περιγράφει τις αναμνήσεις του από τα χρόνια της Δικτατορίας, τη δράση του στη Δημοκρατική Άμυνα, τη σύλληψη και φυλάκισή του. Κατά τη μεταπολίτευση, ο Παύλος Ζάννας αναλαμβάνει για σύντομο χρονικό διάστημα τη Διεύθυνση Ραδιοφωνίας του ΕΙΡΤ. Από το 1981 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, με κύριο στόχο τη σταθερή κρατική στήριξη των Ελλήνων σκηνοθετών, την ανάδειξη του ελληνικού κινηματογράφου και την προβολή του στο εξωτερικό. Κατά την ίδια περίοδο, συνεχίζει το μεταφραστικό έργο του πάνω στα κείμενα του Μαρσέλ Προυστ και ασχολείται με τη δημοσίευση και επιμέλεια του αρχείου της Πηνελόπης Δέλτα, αποτελούμενο από πλήθος ανέκδοτων χειρογράφων της συγγραφέως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL