Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Στελέχη της Ν.Δ. δίνουν «παράδειγμα» εδώ και καιρό / Ψυχαγωγικές εκπομπές αναπαράγουν την πατριαρχία και τον ρατσισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στελέχη της Ν.Δ. δίνουν «παράδειγμα» εδώ και καιρό / Ψυχαγωγικές εκπομπές αναπαράγουν την πατριαρχία και τον ρατσισμό

Αλλεπάλληλα κρούσματα ρατσιστικών και σεξιστικών σχολίων κυκλοφορούν στον τηλεοπτικό αέρα, «ανάλαφρα» ειπωμένα, ή ακόμα χειρότερα, υπό μορφή κάποιου είδους πλάκας που κάνουν ματαιόδοξες διασημότητες της τηλεόρασης. Με τον τρόπο αυτό, μέσω της τηλεόρασης και του δημόσια εκφρασμένου λόγου, «κανονικοποιούν» την ξενοφοβία, τον μισαλλόδοξο και τον σεξιστικό λόγο και τις ανάλογες συμπεριφορές και στάσεις.

Τρία κρούσματα σε τρία διαφορετικά κανάλια, μέσα σε τρεις μέρες. Από ψυχαγωγικές εκπομπές, «ανάλαφρες», στο ίδιο μήκος κύματος με στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές της συμπολίτευσης, απ' όπου παίρνουν και το παράδειγμα. Η πρόσφατη «δράση» ακροδεξιών κύκλων που βρίσκουν έρεισμα και εντός της Ν.Δ., με τα χοιρινά σουβλάκια στους μετανάστες, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος: κάτι ανάμεσα σε καλαμπούρι και ακραίο ρατσισμό.

Το πρώτο κρούσμα από τον Τ. Αρνιακό, τον μετεωρολόγο του ANT-1, ο οποίος παρομοίασε τα κύματα των νοτιάδων προς τη χώρα με τα «κύματα των μεταναστών» που δεχόμαστε από τα ανατολικά. Βρισκόμαστε «μεταξύ δύο πυρών δηλαδή», εξήγησε στο τέλος. Ώς το βράδυ χθες, δεν είχε ανακαλέσει.

Το δεύτερο περιστατικό, από τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, της πρωινής ψυχαγωγικής εκπομπής του Alpha, η οποία σχολίασε το συνήθειο των μεταναστών να γεννούν πολλά παιδιά και ακόμα χειρότερα το πώς έγκυοι γυναίκες μπαίνουν μέσα στις βάρκες και έρχονται, κάτι που δεν κάνουμε εμείς οι... Ελληνίδες! Ούτε που της περνάει από το μυαλό από πού τρέχει να σωθεί και μπαίνει στη βάρκα η έγκυος πρόσφυγας.

Η τρίτη περίπτωση ήταν του Γ. Λιάγκα από τον ΣΚΑΪ, που έκανε «πλάκα» μαζί με το πάνελ της εκπομπής του εναντίον της φοιτήτριας που δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση στη βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης. «Είχε και αστεία διάσταση» είπε ο Λιάγκας την επόμενη μέρα, όταν ανακάλεσε, «κάναμε λάθος, είναι απόλυτα καταδικαστέα πράξη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε πρόθεση και ότι «παρεξηγηθήκαμε». Στο ίδιο μήκος κύματος και η πανελίστρια Κ. Γκαγκάκη, με σπουδές ψυχολογίας παρακαλώ, δημοτική σύμβουλος του Κ. Μπακογιάννη και πρόεδρος του Δ.Σ. στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, μέσα στο καλαμπούρι. «Κάναμε ένα λάθος», είπε την επομένη «και θα παρακαλούσα να λήξει εδώ».

Ειδικά γι’ αυτή την τελευταία περίπτωση, ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στον Δήμο Αθηναίων, σχολίασε: «Η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει 'πλάκα' ούτε προσφέρεται για να κάνουμε αστεία. Αυτό που συνέβη στη βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου δεν είναι καθόλου αστείο. Είναι μια θλιβερή υπενθύμιση του πόση δουλειά έχουμε να κάνουμε ως κοινωνία απέναντι σε σεξιστικές πρακτικές και αντιλήψεις». Αναφερόμενος γενικότερα στην εκφορά δημόσιου λόγου και στην αναπαραγωγή στερεοτύπων, ο Νάσος Ηλιόπουλος συμπλήρωσε: «Ο δημόσιος λόγος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με όρους αστείου ή να κανονικοποιεί τέτοιες συμπεριφορές. Όσοι και όσες μάλιστα έχουν και μια παραπάνω θέση ευθύνης, φέρουν ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην ανάγκη καταδίκης και απομόνωσης τέτοιων πρακτικών».

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL