Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΠΟΣΠΕΡΤ για δηλώσεις Ζούλα: Όταν μιλούν για "δεξιότητες" αδέξιοι της δεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΣΠΕΡΤ για δηλώσεις Ζούλα: Όταν μιλούν για "δεξιότητες" αδέξιοι της δεξιάς

"Κ. Ζούλα η ΕΡΤ   δεν βρέθηκε  «σήμερα στην πιο κρίσιμη στιγμή της» όπως  λέτε αλλά τον Ιούνιο του 2013, όταν  το κόμμα  το οποίο υπηρετείτε αποφάσισε  να γκρεμίσει oτι έχτιζαν  επι δεκαετίες κοινωνία και γενιές  εργαζομένων της  ΕΡΤ" τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ενώ η ανακοίνωση καταλήγει: "η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι ήταν είναι και θα είναι παρόντες, γνωρίζουν από μάχες κι από αγώνες και δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν να ξαναπαίξει με τις ζωές τους και το μέλλον της ΕΡΤ, ούτε να γκρεμίσει ότι με κόπο θυσίες και αίμα έχτισαν τα τελευταία χρόνια"

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ:

Η πρόσφατη ομολογία του νέου προέδρου της ΕΡΤ, ότι βασίζεται στη «ρητή εντολή του πρωθυπουργού», αλλά και όλα τα fake news που έχουν αναπαραχθεί με ένταση το τελευταίο διάστημα  από φιλοκυβερνητικά  ΜΜΕ, με τις απόψεις  της νέας διοίκησης σχετικά  με την ανεξαρτησία  και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θέτουν ευθέως σε αμφισβήτηση την ειλικρίνεια των  δεδηλωμένων  κυβερνητικών  προθέσεων.

Σε αγαστή  συνεργασία  και  σύμπνοια τα μέλη  του νέου Δ.Σ, τα οποία δεν αντέδρασαν ούτε σε αυτή την ομολογία – δήλωση πίστης στις εντολές  του  πρωθυπουργού σχετικά με την ΕΡΤ, ούτε όμως και στην απόλυτα συκοφαντική  για τους εργαζόμενους και δυσφημιστική για την ίδια την εταιρεία δήλωση σχετικά με το κλείσιμό της,  γεγονός  που καταδεικνύει  την συμφωνία τους με όλα όσα είπε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, ο  μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου τύπου του νυν πρωθυπουργού ( αντιλαμβανόμαστε μόνο τη σιωπή του κ. Ελματζιόγλου  αφού ως γνωστόν είχε όφελος από το κλείσιμο της ΕΡΤ).

Ο κ. Ζούλας και οι υπόλοιποι της διοίκησης  ευθυγραμμισμένοι όχι μόνο με τις ρητές  εντολές  του  κ. Μητσοτάκη, αλλά  και με την  «γραμμή Σαμαρά», απέδωσαν  την ευθύνη του «μαύρου» όχι στους πρωταίτιους αλλά στους εργαζόμενους, οι  απεργίες των οποίων  δήθεν το είχαν επιβάλλει πριν  τον Ιούνιο του 2013. Για να στηρίξει ο κ. Ζούλας μάλιστα, αυτή την ολική  επαναφορά  της  γνωστής Σαμαρικής  ρητορικής  του Ιουνίου του 2013, την «εμπλούτισε»  με τα ίδια  ψεύτικα στοιχεία  που είχαν χρησιμοποιήσει  και τότε, όπως  αυτό για τις «42 συνεχόμενες μέρες που η ΕΡΤ δεν μετέδιδε ειδήσεις λόγω απεργιών». Μια απλή επίσκεψη στο αρχείο της ΕΡΤ αλλά και στις τότε ανακοινώσεις των  εμπλεκομένων συνδικάτων αποκαλύπτει  το ψεύδος  για  τις «42 συνεχόμενες μέρες»  και το «μαύρο»  που δήθεν «προϋπήρξε», αφού όλα τα σημαντικά γεγονότα , όπως αυτό της  επίσκεψης  του Γάλλου προέδρου Ολάντ στην Αθήνα ,τα ταξίδια του κ. Σαμαρά στην Τουρκία και στην Κίνα και οτιδήποτε άλλο αφορούσε στην ενημέρωση της κοινωνίας, μεταδίδονταν απ΄ ευθείας on camera.

 Σε ότι αφορά δε, το συνταγματικά  κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας,  που  χρησιμοποιεί ένας εργαζόμενος  ως το τελευταίο όπλο της υπεράσπισης  των δικαιωμάτων του, ανήκει προφανώς στα «ψιλά γράμματα» της βίβλου του νεοφιλελευθερισμού  και δεν  περιμέναμε  από όσους  ευθυγραμμίζουν  τους λόγους τους με την Σαμαρική ρητορική  εναντίον της ΕΡΤ και τις νεότερες  εκφάνσεις της, να το αποδεχτούν ως τέτοιο ή να αντιληφθούν,  πως  ο σεβασμός  στο Σύνταγμα  δεν είναι αποτέλεσμα  πρωθυπουργικής εντολής  αλλά καθήκον όλων.

Το «μαύρο» κ. Ζούλα και κύριοι της υπόλοιπης διοίκησης,  δεν  έπεσε  στην ΕΡΤ εξαιτίας  των εργαζομένων,  αλλά από τη  ρητή  εντολή  του τότε  πρωθυπουργού κ. Σαμαρά (ΝΔ) και τη στήριξη  του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης  κ. Βενιζέλου (ΠΑΣΟΚ), να  κλείσει η ΕΡΤ  και να απολυθούν  παράνομα  όλοι όσοι  εργάζονταν σε αυτήν, γεγονός  που εκτός  της  πρωτοφανούς  λαϊκής αντίδρασης προκάλεσε και  την παγκόσμια  κατακραυγή  αλλά και την κατακόρυφη πτώση της χώρας μας  στις τελευταίες θέσεις του  πίνακα της διεθνούς κατάταξης των χωρών  που κρίθηκαν για την ελευθερία  του τύπου. Ήταν  τότε  που με τη βοήθεια  των ιδιωτικών ΜΜΕ, η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου εξακόντιζε καθημερινά  fake news και ψεύτικα στοιχεία  εναντίον της ΕΡΤ και των εργαζομένων  σε αυτήν, τα οποία  μιλούσαν  για «άντρο διαφθοράς», «ιερές αγελάδες» , «εφτά λογιστήρια», «τραγική οικονομική κατάσταση», «χαμηλή τηλεθέαση» κλπ, ενώ στη βουλή διακήρυτταν ότι  οι απολύσεις  έγιναν κατ΄ απαίτηση της τροϊκα.

 Εχει  ξεχάσει ο κ. Ζούλας και οι  σιωπηλώς συμφωνούντες της νέας διοίκησης, ότι οι πραγματικές  «ιερές αγελάδες»  που  υπήρξαν στην ΕΡΤ ήταν  δικοί τους  άνθρωποι στην ηγεσία, στις  εκπομπές κ.α  και πως  εξ αιτίας  των καταγγελιών μας δικάζονται  ακόμα και σήμερα κατηγορούμενοι για κακουργήματα σχετικά  με τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος; Έχουν ξεχάσει οι προτεινόμενοι  και διορισμένοι από τη Ν.Δ διοικούντες, ότι  επι κυβέρνησης Ν.Δ  θεσπίστηκε παράνομα και καταχρηστικά η  αφαίμαξη των ταμείων  της ΕΡΤ  αρχικά προς όφελος του ΛΑΓΗΕ, αργότερα  προς όφελος των «δανειστών»   με την απόδοση  μεγάλου μέρους του ανταποδοτικού  τέλους στο ΥΠΟΙΚ, και η  εκχώρηση μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας της στο ΤΑΙΠΕΔ, και σε διάφορα υπουργεία  και δήμους, με κατάληξη να είναι  σήμερα «μουσαφίρης»  στην δική της περιουσία πληρώνοντας όμως ακόμα και σήμερα όλα τα βάρη, ακόμα και τους λογαριασμούς ;

Ξέρετε άραγε  κύριοι της διοίκησης πόσα εκατομμύρια  ευρώ κόστισε  το «μαύρο» στην ελληνική κοινωνία;

Κ. Ζούλα η ΕΡΤ   δεν βρέθηκε  «σήμερα στην πιο κρίσιμη στιγμή της» όπως  λέτε αλλά τον Ιούνιο του 2013, όταν  το κόμμα  το οποίο υπηρετείτε αποφάσισε  να γκρεμίσει oτι έχτιζαν  επι δεκαετίες κοινωνία και γενιές  εργαζομένων της  ΕΡΤ.

Παρ΄ όλα αυτά  τα καίρια χτυπήματα που δέχτηκε η ΕΡΤ , δεν βρίσκεται σήμερα σε «τραγική οικονομική κατάσταση» όπως ισχυρίζεσθε και τα «ταμεία» της με βάση τα  επίσημα  στοιχεία του κράτους , τους δημοσιευθέντες ισολογισμούς αλλά και το πρόσφατο  σχετικό πόρισμα της  Grant  Thornton, όχι μόνο δεν έχουν ελλείματα  αλλά διαθέτουν  μάλιστα  ένα αποθεματικό ποσό πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ  (με σημαντική αυξητική τάση για τα επόμενα χρόνια) το  οποίο φυσικά θα μπορούσε σήμερα να τροφοδοτήσει  τις περιστασιακές  ανάγκες  της π.χ για αγορά  προγράμματος.

Αυτή η θετική για τα οικονομικά της ΕΡΤ  εξέλιξη  κύριοι της νέας  διοίκησης,  δεν ήταν αποτέλεσμα μιας «νομοτελειακής» πορείας ή  της «τύχης», αλλά   επειδή  οι εργαζόμενοί της έδωσαν τον εαυτό τους  για την ανοικοδόμηση της ΕΡΤ εκ των ερειπίων και την ανάπτυξή της. Είναι αυτοί που δουλεύοντας  υποαμειβόμενοι και χωρίς  ρεπό (ήδη  έχει ξεπερασθεί ο αριθμός των  20.000 οφειλόμενων ρεπό από τον Ιούνιο του  2015), χωρίς επιδόματα που δικαιούνται κλπ  κατάφεραν  με τον επαγγελματισμό, τις γνώσεις και την  εργατικότητά τους  να λειτουργήσουν άψογα όλες τις δομές της ΕΡΤ, να εγκαταστήσουν  σε  απίστευτα  σύντομο χρονικό διάστημα  δίκτυο  ψηφιακών πομπών σε όλη την Ελλάδα και  να παράγουν  με τεχνικά μέσα  απαρχαιωμένα, εκατοντάδες φορές περισσότερο και ποιοτικότερο ραδιοτηλεοπτικό προϊόν, απ΄ όσο παραγόταν  από τα μορφώματα της ΔΤ – ΝΕΡΙΤ. Είναι αυτοί  που παρ΄ όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό  αγόγγυστα  ανταποκρίνονται σε κάθε  σημαντικό γεγονός  δουλεύοντας  νυχθημερόν  για να είναι η ΕΡΤ η πρώτη και η εγκυρότερη  πηγή ενημέρωσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Είναι αυτοί που έδωσαν τιτάνιο αγώνα  προκειμένου να απελευθερωθεί επιτέλους η δημόσια ραδιοτηλεόραση από τα δεσμά  π.χ της  Digea  και είναι τραγικό σήμερα να  υπάρχουν  κάποιοι που  θέλουν να την οδηγήσουν  ξανά μέσω των δήθεν «συνεργειών»  στην εξάρτηση   από  τα γνωστά «ιδιωτικά συμφέροντα»  της μιντιακής (κι όχι μόνο)  ολιγαρχίας, οδηγώντας την σταδιακά στον  μαρασμό .

Το νέο Δ.Σ έπρεπε να έχει μελετήσει τουλάχιστον τα συγκριτικά στοιχεία της EBU  που αφορούν στις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις της Ευρώπης.

Μπορεί  «ο εχθρός του καλού να είναι το καλύτερο» ωστόσο  η ΕΡΤ δεν «παραβίαζε» όπως είπατε  «βάναυσα ακόμη και στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», γιατί  τότε πως η πρόσφατη έρευνα  ενός εκ των μεγαλυτέρων  ινστιτούτων  για τα ΜΜΕ , του Reuters Institute της Οξφόρδης, την κατέταξε στα πιο αξιόλογα δημόσια κανάλια της Ε.Ε με τον υψηλότερο δείκτη σε non populist κοινό; ( Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι σε όλες  τις εκπομπές αυτής της «βάναυσης» περιόδου συμμετείχαν   δημοσιογράφοι φιλικοί στη σημερινή κυβέρνηση).

Θέλετε μήπως να μιλήσουμε   για την δημοσιογραφική δεοντολογία  την εποχή της ΝΕΡΙΤ;  

Tα λέει όλα  η επιστολή παραίτησης  του θείου σας  Ανδρέα Ζούλα από το εποπτικό συμβούλιο  ο οποίος μέσω της παραίτησής του «υπογράμμιζε»  τότε «στους νεόκοπους της δημοσιογραφικής- πολιτικής λειτουργίας, ότι ενημέρωση και σκοπιμότης είναι έννοιες ασυμβίβαστες…»

Ο  νέος πρόεδρος της ΕΡΤ μίλησε επίσης  για «ανανέωση προσωπικού χωρίς απολύσεις» , αλλά δεν μας   εξηγεί πως ακριβώς μπορεί να  γίνει αυτό, εκτός και αν ανακάλυψε το ελιξίριο της νεότητας ,  γεγονός που θα ωφελούσε  τα περισσότερα μέλη του  Δ.Σ της ΕΡΤ, ή  εάν τελικά υιοθετεί το πάγιο  και τεκμηριωμένο  αίτημα  της «επάρατης» ΠΟΣΠΕΡΤ για προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού   προκειμένου να καλυφθούν τα οργανικά  κενά  που υπάρχουν και  που  θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον  εξ αιτίας  των  συνταξιοδοτήσεων. Οι υπόλοιπες «λύσεις»  στο ζήτημα  της «ανανέωσης του προσωπικού»  έχουν ως βάση  γνωστές νεοφιλελεύθερες  θέσεις τις οποίες  οι εργαζόμενοι  όχι μόνο της ΕΡΤ  βίωσαν στο παρελθόν  με τον χειρότερο τρόπο και που δυστυχώς αναδύονται ξανά με προτάσεις, πράξεις ή «αναπτυξιακά πολυνομοσχέδια».

Όποιοι έχουν κατά  νου τέτοιου είδους «λύσεις»  στο ζήτημα  της  «ανανέωσης προσωπικού» της ΕΡΤ, καλύτερα να το ξανασκεφτούν, γιατί  η αντίσταση  της ΠΟΣΠΕΡΤ και των εργαζομένων θα είναι  σθεναρή και απόλυτα  προσηλωμένη  στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας , της  αληθινής  ανάπτυξης  της εταιρείας  και των θέσεων  εργασίας.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι ήταν είναι και θα είναι παρόντες, γνωρίζουν από μάχες κι από αγώνες και δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν να ξαναπαίξει με τις ζωές τους και το μέλλον της ΕΡΤ, ούτε να γκρεμίσει ότι με κόπο θυσίες και αίμα έχτισαν τα τελευταία χρόνια.  

ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL