Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Είσοδος Μαρινάκη στις τηλεπικοινωνίες -και... "αφεντικό" στο ποδόσφαιρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είσοδος Μαρινάκη στις τηλεπικοινωνίες -και... "αφεντικό" στο ποδόσφαιρο

Πλοκάμια και στις τηλεπικοινωνίες επιχειρεί να απλώσει η Άλτερ Έγκο του εφοπλιστή Ε. Μαρινάκη με την προσδοκώμενη εξαγορά της Forthnet - Nova, την ίδια ώρα που εδραιώνεται στα media με συνδρομητικό δίκτυο, ενώ συγχρόνως σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και στο ποδόσφαιρο, πλέον της μονοπωλιακής θέσης στη διανομή του Τύπου. Πιθανή συμφωνία αλλάζει άρδην τις ισορροπίες και τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των media και του ποδοσφαίρου.

Αν και η Forthnet - Nova βρίσκεται ήδη από το 2016 σε διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή, συνεχίζει να κατέχει σημαντικά μερίδια στις αγορές όπου δραστηριοποιείται ενώ συγχρόνως έχει αξιοσημείωτα έσοδα: στην τελευταία εταιρική παρουσίαση, τον Απρίλιο 2019, με στοιχεία έως το 2018, η Forthnet - Nova εμφανίζει:

* Στη συνδρομητική τηλεόραση μερίδιο αγοράς 40%.

* Στις ευρυζωνικές συνδέσεις μερίδιο αγοράς 13%.

* Δίκτυο οπτικών ινών 6.000 χιλιομέτρων σε όλη τη χώρα.

* Νέες τεχνολογίες μέσω πλατφορμών για κινητές συσκευές (Nova Go) και On Demand.

* Δίκτυο καταστημάτων λιανικής, 100 σε όλη τη χώρα.

Η ίδια εταιρική παρουσίαση σημειώνει:

* Έσοδα για το 2017 ύψους 294 εκατ. ευρώ και για το 2018 ύψους 281,6 εκατ. ευρώ.

* Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 40,2 εκατ. ευρώ το 2017, τα οποία, παρά τα μειωμένα έσοδα, το 2018 αυξήθηκαν σε 42,3 εκατ. ευρώ.

* Ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της συνδρομητικής τηλεόρασης, η οποία έχει διείσδυση στην Ελλάδα μόνο κατά 25%, όταν ο μ.ο. στην Ευρώπη αγγίζει το 57%.

Το πακέτο δείχνει ελκυστικό για έναν φιλόδοξο επιχειρηματία. Θα είναι ο πρώτος που μετά την επίγεια (One Channel) θα δραστηριοποιηθεί και στη συνδρομητική τηλεόραση, αφήνοντας πίσω τον Θ. Κυριακού του ΑΝΤ-1, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον από κοινού με την Blackstone στο παρελθόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Συγχρόνως, παρότι πρόεδρος του Ολυμπιακού, θα ελέγχει τις άλλες ΠΑΕ. «Αν και ιδιοκτήτης ΠΑΕ, ανταγωνιστικής προς τις άλλες ΠΑΕ, ο Ευ. Μαρινάκης θα είναι σε θέση να ελέγχει τις χρηματοροές προς τις ανταγωνιστικές ομάδες από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Nova» λέει στην “Αυγή” ο βουλευτής Μάριος Κάτσης, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, και συμπληρώνει ότι πρόκειται για «σύγκρουση ρόλων: ο ανταγωνιστής σου εξαρτάται από εσένα». Σημειώνεται ότι τα κανάλια Novasports έχουν σε ισχύ συµφωνίες για τα εντός έδρας παιχνίδια των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΑΕΛ, Άρη, Αστέρα Τρίπολης, Βόλου ΝΠΣ, Πανιωνίου και ΟΦΗ.

Τη διαδικασία πώλησης τρέχουν οι τέσσερις δανείστριες τράπεζες (Alpha, Attika, Εθνική, Πειραιώς), στις οποίες έχει περιέλθει άμεσα το 36,2% του μετοχικού κεφαλαίου και εν δυνάμει, μετά την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, το 68%, καθώς το χρέος της εταιρείας στις τράπεζες βρίσκεται στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ.

Από τα τέλη του 2016 οι τράπεζες ξεκίνησαν διαδικασία εύρεσης επενδυτή σχετικά με τα ανοίγματά τους (exposures) (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών) έναντι της εταιρείας και προσέλαβαν ως σύμβουλό τους την επενδυτική τράπεζα Nomura.

Η διαδικασία που έχει επιλεγεί -και από τις δανείστριες τράπεζες-, αυτή των «αποκλειστικών διαπραγματεύσεων» δημιουργεί ερωτήματα, καθώς μετά από σχεδόν τρία χρόνια διερευνήσεων και μετά από πολύμηνες «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις» με το σχήμα Vodafone - Wind, οι τράπεζες τον Ιούλιο του 2019 βρέθηκαν σε άλλες «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις» με το σχήμα ΑΝΤ1 / Blackstone, ενώ εν τω μεταξύ είχαν απορρίψει αρκετούς ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων από δύο μεγάλα επενδυτικά funds, όπως π.χ. το αμερικανικό Apollo, επειδή ήταν εκτός της διαδικασίας Nomura.

Και η συγκεκριμένη πρόταση από την Alter Ego υποβλήθηκε εκτός της διαδικασίας Nomura. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις» με την Alter Ego καθώς η αποτυχία της πολυετούς διαδικασίας Nomura έχει απομειώσει σημαντικά την αξία των δανείων που κατέχουν στην εταιρεία.

Η προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από δημοσιεύματα η Άλτερ Έγκο θα κληθεί να καταβάλει στις τράπεζες μετρητοίς το ποσό των 45 εκατ. ευρώ, άγνωστο ακόμη για ποιο ποσοστό μεριδίου, ενώ η συμφωνία φαίνεται να προβλέπει και διαγραφή δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL