Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Το πραξικόπημα στην Κύπρο και η τουρκική εισβολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πραξικόπημα στην Κύπρο και η τουρκική εισβολή

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, που γύρισε ο Γιώργος Πετρίτσης το 1992, για το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο, με εντολή της χούντας του Ιωαννίδη, έχει ψηφιοποιηθεί και προβάλλεται από το Αρχείο της ΕΡΤ. Το ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες: Κύπρος ώρα μηδέν. 15 Ιουλίου 1974 - Το πραξικόπημα», που αναφέρεται στα γεγονότα, προβάλλεται με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από τη θλιβερή επέτειο.

Το ντοκιμαντέρ διερευνά τα αίτια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974, με στόχο τη βίαιη ανατροπή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριου, που προκάλεσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974.

Μέσα από μαρτυρίες προσώπων της πολιτικής ζωής της Κύπρου, παρουσιάζονται οι προπαρασκευαστικές κινήσεις μέχρι την εκδήλωση του πραξικοπήματος, το χρονικό της επίθεσης εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου, οι πρώτες αντιδράσεις και η φυγάδευση του Μακάριου, οι δυνάμεις αντίστασης, ο εμφύλιος σπαραγμός που ακολούθησε αλλά και ο τρόπος που αντιμετώπισε ο ελληνικός Τύπος την ορκωμοσία της κυβέρνησης Σαμψών. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην πολιτική κατάσταση στο νησί λίγο πριν το πραξικόπημα και αναζητώνται οι αιτίες της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Γίνεται λόγος επίσης για τη διείσδυση του καθεστώτος της χούντας στην Κύπρο την εποχή εκείνη, τη στελέχωση της Εθνικής Φρουράς με Έλληνες αξιωματικούς και τη δράση της ΕΟΚΑ Β’, ενώ ερευνάται η ανάμιξή της στο πραξικόπημα.

Αφηγούνται μνήμες και διατυπώνουν κρίσεις για τα γεγονότα ο δημοσιογράφος πρώην στέλεχος της ΕΟΚΑ Β΄ Σπ. Παπαγεωργίου, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πάτροκλος Σταύρου, ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο εκπρόσωπος των Ενωτικών (ΔΕΚ) ψυχίατρος Τάκης Ευδόκας, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Μιχάλης Πουμπούρης και ο πρόεδρος του ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται σχετικό αρχειακό κινηματογραφικό υλικό, καθώς και ηχητικό απόσπασμα με τη φωνή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από το διάγγελμα που απηύθυνε από την Πάφο στον κυπριακό λαό ότι ήταν ζωντανός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL