Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Σταθερό κομματικό σύστημα - πετυχημένα exit polls
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταθερό κομματικό σύστημα - πετυχημένα exit polls

Η σταθεροποίηση του κομματικού συστήματος στην Ελλάδα, δέκα χρόνια μετά τις βαθιές ανακατατάξεις της περιόδου από το 2010 με την επιβολή των Μνημονίων, δίνει τη δυνατότητα στις πολιτικές έρευνες, τις έρευνες κοινής γνώμης, πρόθεσης ψήφου και εκτίμησης εκλογικού αποτελέσματος να αποδίδουν με εγκυρότητα τις τάσεις και τα ρεύματα μέσα στο εκλογικό σώμα.

Όσο ενισχύεται ο δικομματισμός και διαμορφώνονται με σαφήνεια οι πόλοι του κομματικού συστήματος, οι έρευνες ξαναβρίσκουν τα πατήματά τους και είναι όλο και περισσότερο σε θέση να εκτιμούν με μεγαλύτερη ακρίβεια το εκλογικό αποτέλεσμα και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων.

Ένα μεγάλο "ουφ!" βγήκε από τα στόματα όλων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε σαφές ότι όχι μόνο η διαφορά δεν έφτανε το 14%, όπως έλεγαν ορισμένες δημοσκοπήσεις, ούτε κάν στο 11%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του exit poll, αλλά μειωνόταν στο 8%, εκτίμηση που ανέβαζε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό άνω του 30%.

Το κοινό exit poll των καναλιών, κατά βάση, έπεσε μέσα, έπιασε δηλαδή την τάση και με σχετική ακρίβεια το αποτέλεσμα της κάλπης. Η εκτίμηση της Νέας Δημοκρατίας στο 40% βρέθηκε μέσα στο διάστημα της αρχικής εκτίμησης, ενώ η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμήθηκε και βρέθηκε εκτός του διαστήματος της πρόβλεψης κατά 1,5 μονάδα. Έτσι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, αν και αρχικά είχε εκτιμηθεί γύρω στο 11%, τελικά μειώθηκε, με βάση την πρόβλεψη του υπουργείου Εσωτερικών - Singular Logic στο 8%.

Το κοινό exit poll των εταιρειών Alco, Marc, Metron Analysis, MRB και Pulse μεταδόθηκε στις 7 μ.μ., ακριβώς με το κλείσιμο της κάλπης, όπως προβλέπει ο νόμος. Ο σχολιασμός από τους πολιτικούς αναλυτές έδωσε το στίγμα της ετυμηγορίας του εκλογικού σώματος. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος στην ΕΡΤ, ήδη από τις 7 το απόγευμα, έκανε λόγο για:

* Καθαρή νίκη της Ν.Δ. και αυτοδυναμία. Με ποσοστό γύρω στο 40% η Ν.Δ. επιβεβαιώνει ότι παραμένει ισχυρός πυλώνας, κυρίαρχο και ηγεμονικό κόμμα.

* Σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με ενισχυμένο δικομματισμό, το άθροισμα του οποίου κινείται γύρω από το 70%.

* Ο δικομματισμός έτσι σταθεροποιείται σε επίπεδα προ κρίσης.

Ο καθηγητής Γεράσιμος Μοσχονάς, αμέσως μετά, έδωσε τη δική του ανάγνωση του αποτελέσματος:

* Ενίσχυση του δικομματισμού σημαίνει σταθεροποίηση του κομματικού συστήματος.

* Η Νέα Δημοκρατία ολοκληρώνει έναν πλήρη κύκλο τριών μεγάλων εκλογικών επιτυχιών: αυτοδιοικητικές εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. Εάν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει στο 11,5%, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει πετύχει μετά το 1981. Αυτό ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια, καθώς η διαφορά μειώθηκε.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις 26 Μαΐου και από αυτή την ήττα δεν θα μπορούσε να διαφύγει. Μπήκε στην εκλογική μάχη με δυσμενείς όρους, το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο με τις δεδομένες συνθήκες. Το ποσοστό που έλαβε είναι ποσοστό ισχυρής σταθεροποίησης. Είναι μια πολύ καλή επίδοση, καθώς σταθεροποιείται ως ο αριστερός πόλος.

* Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ έφεραν καλό αποτέλεσμα, ωστόσο δεν φαίνεται να επωφελήθηκαν από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

* Η Χρυσή Αυγή, εάν τελικώς μείνει εκτός Βουλής, βγαίνει εντελώς εκτός παιχνιδιού.

Λίγο μετά τη δεύτερη εκτίμηση από το exit poll και περί ώρα 8.30 μ.μ., ο Ηλίας Νικολακόπουλος, μελετώντας πλέον και τη ροή των αποτελεσμάτων όπως έρχονταν από το υπ. Εσωτερικών, με παρέμβασή του έδωσε νέα εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία η διαφορά μειώνεται, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ξεπερνάει το 31%.

Η εκτίμηση της Singular Logic έδωσε με μεγάλη ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL