Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Η περιπέτεια μιας γενιάς χωρίς πατρίδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η περιπέτεια μιας γενιάς χωρίς πατρίδα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι μόνο ένας μοναδικός αθλητής, όπως αποδεικνύει και με την τελευταία του διάκριση. Είναι ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να ξεσκεπάσει την υποκρισία, τις αντιφάσεις, τον ταξικό κατ' ουσίαν ρατσισμό, αλλά και την πολιτική της Δεξιάς στη χώρα μας στον τομέα της μετανάστευσης και τα ζητήματα ιθαγένειας με τρόπο που ίσως κανένας άλλος δεν έχει καταφέρει, χωρίς μάλιστα ποτέ να επιδιώξει κάτι τέτοιο.

Το μόνο που έκανε είναι αυτό που κάνουν όλα τα παιδιά μεταναστών σε όποια χώρα και αν βρεθούν, να εργάζονται διπλά και τριπλά καθημερινά για να εξασφαλίσουν το καλύτερο μέλλον για το οποίο ήλθαν οι γονείς τους. Και τα κατάφερε, παρ' όλες τις αντιξοότητες, τις οποίες οι υπόλοιποι συμμαθητές του "με ελληνικό DNA" δεν αντιμετώπισαν, και παρά τον θεσμικό - συστημικό ρατσισμό που αντιμετώπισε και παραλίγο να του στερήσει ακόμα και το ταξίδι στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2013 για το draft του NBA.

Τον Νοέμβριο του 2012, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, ο τελευταίος έσπευσε να δώσει εντολή για το πάγωμα του νόμου περί ιθαγένειας (Ν. 3838/10) αμέσως μετά τη διαρροή για απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία τον έκρινε αντισυνταγματικό. Πρόκειται για νομική πρωτοτυπία στη χώρα, χωρίς καν τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ να σταματά η εφαρμογή ενός νόμου και χιλιάδες παιδιά ή νεαροί ενήλικοι να αφήνονται στον αέρα χωρίς χαρτιά, βορά στον "Ξένιο Δία" της χώρας όπου γεννήθηκαν!

Ταφόπλακα στην απόκτηση ιθαγένειας

Τον Φεβρουάριο του 2013 δημοσιεύεται πια και η απόφαση του ΣτΕ, για να μπει οριστικά η ταφόπλακα για την απόκτηση ιθαγένειας για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς. Κατά συνέπεια περίπου 13.000 παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή έφτασαν μωρά στη χώρα και κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά -κάτι που δεν ήταν διόλου εύκολο ή φθηνό- μένουν χωρίς ταυτότητα. Κάποιοι μάλιστα μένουν χωρίς καν ιθαγένεια, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η χώρα καταγωγής των γονιών τους δεν αναγνωρίζει τα παιδιά που γεννιούνται σε άλλη χώρα αν δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία στη χώρα καταγωγής. Ο αριθμός των παιδιών της δεύτερης γενιάς που μένουν χωρίς χαρτιά ή αναγκάζονται πια να βγάζουν άδεια παραμονής στη χώρα όπου γεννήθηκαν είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς αρκετές χιλιάδες δεν είχαν καταφέρει καν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Είναι η εποχή που πολλοί μετανάστες με δεκαετίες στη χώρα μας έχουν αρχίσει να μην μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα ένσημα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Παιδιά αυτής της δεύτερης γενιάς ήταν και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα αδέλφια του. Καμία ιθαγένεια, κανένα διαβατήριο.

Τα εμπόδια αυτά, ευτυχώς για την οικογένεια Αντετοκούνμπο, ξεπεράστηκαν και ο Γιάννης κατάφερε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για το draft του ΝΒΑ με ελληνικό διαβατήριο.

Η απάντηση δε του υπουργείου Εσωτερικών τον Ιούλιο του 2013 για την περίπτωση των αδελφών Αντετοκούνμπο ήταν ότι "την ίδια ευαισθησία δείχνει η ελληνική Πολιτεία σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν έκτακτοι λόγοι, όπως περιπτώσεις υγείας όπου απαιτείται νοσηλεία εκτός Ελλάδος ή περιπτώσεις σπουδών στο εξωτερικό".

Φυσικά η αποστροφή αυτή μόνο θυμηδία προκαλούσε και προκαλεί ακόμα στα παιδιά της δεύτερης γενιάς, που μπορεί να μην κάρφωναν ανάποδα αλλά ήταν εξαιρετικοί επιστήμονες και δεν μπόρεσαν να πάρουν το επιθυμητό έγγραφο ώστε να μεταβούν στο εξωτερικό για σπουδές ακόμα και όταν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού τους είχαν δεχθεί.

Και φτάνουμε στο 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την Τ. Χριστοδουλοπούλου στο τιμόνι της μεταναστευτικής πολιτικής φέρνει στη Βουλή τον νόμο περί ιθαγένειας. Έναν νόμο που καταφέρνει να ισορροπήσει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην κριθεί και αυτός αντισυνταγματικός από το ΣτΕ και για να αποκατασταθεί η αδικία ετών απέναντι στα παιδιά των μεταναστών.

Φυσικά η Ν.Δ. καταψήφισε και αυτόν τον νόμο, ο οποίος όμως έδωσε πια την αυτονόητη δυνατότητα -παρά την ομολογουμένως μεγάλη αναμονή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία- στα παιδιά των μεταναστών να είναι ισότιμοι πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL