Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Δ. Βίτσας: / Δ. Βίτσας: Θύματα παραπληροφόρησης ομάδες προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Βίτσας: / Δ. Βίτσας: Θύματα παραπληροφόρησης ομάδες προσφύγων

Μια ανάρτηση σε ομάδες προσφύγων στα social media που καλούσε πρόσφυγες να πάρουν το βραδινό δρομολόγιο της Πέμπτης για τη Θεσσαλονίκη, ώστε μετά να ενωθούν με τους υπολοίπους στα Διαβατά και να καταλήξουν στην Ειδομένη, από όπου ήλπιζαν ότι θα περάσουν τα σύνορα, προκάλεσε το χθεσινό κλείσιμο του σταθμού Λαρίσης.

Η ανάρτηση κινητοποίησε την αστυνομία, η οποία έφτασε από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στον σταθμό, όπου βρέθηκαν κατά αστυνομικές πηγές 675 πρόσφυγες με εισιτήρια με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Το δρομολόγιο ακυρώθηκε, με κάποιους πρόσφυγες να παραμένουν στον σταθμό και άλλους να φεύγουν.

Νέοι πρόσφυγες με εισιτήρια έφτασαν και χθες το πρωί για τα πρωινά δρομολόγια, ωστόσο δεν τους επετράπη να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ,"από τις 10 το πρωί, λόγω κατάληψης των σιδηροδρομικών γραμμών από μετανάστες στον Σ.Σ. Λαρίσης, δεν εκτελούνται δρομολόγια στον άξονα καθώς και στον Προαστιακό Αθηνών". Οι Έλληνες επιβάτες μετακινήθηκαν με λεωφορεία προς τους προορισμούς τους ενώ στον σταθμό μετέβη κλιμάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τον γ.γ. Μιλτιάδη Κλάπα και μεταφραστές, για να εξηγήσει στους πρόσφυγες ότι τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει, ούτε πρόκειται.

Τελικά, μετά τις 5 το απόγευμα οι πρόσφυγες άρχισαν να αποχωρούν από τον σταθμό, αφού τους επεστράφησαν τα χρήματα του εισιτηρίου και αφού οργανώθηκε από το υπουργείο η μεταφορά τους με λεωφορεία στις δομές από όπου ήλθαν ή, σε περιπτώσεις αστέγων, βρέθηκε στέγη, σύμφωνα με τον Μιλτ. Κλάπα, ο οποίος συμμετείχε στη συνέχεια σε σύσκεψη με την αστυνομία και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αντίστοιχη φημολογία σε γκρουπ προσφύγων στα social media είχε διακινηθεί και προ μηνών στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εδώ και δύο μήνες υπάρχει αυτή η προσπάθεια για την Ελλάδα σε λογαριασμούς στο Facebook και για τον λόγο αυτό, τόσο το υπουργείο όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει εκδώσει ανακοινώσεις σε όλες τις γλώσσες στα καμπ σε όλη την Ελλάδα προειδοποιώντας τους πρόσφυγες για παραπληροφόρηση. Σχετική έρευνα διεξάγει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε χθεσινές τους δηλώσεις τόσο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας όσο και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα ούτε θα επιτραπούν παράτυπες μετακινήσεις ενώ ο Δ. Βίτσας χαρακτήρισε «θύματα παραπληροφόρησης» τους πρόσφυγες που πίστεψαν τις φήμες, τις οποίες απέδωσε σε διακινητές.

Κάλεσε επίσης όλους όσοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κέντρο των Διαβατών, μεταξύ αυτών πολλές οικογένειες με παιδιά, «να μην βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους άλλους ανθρώπους που είναι γύρω τους».

Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμενόταν να αποκατασταθούν μέσα στις επόμενες ώρες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL