Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Δίκτυο διασποράς ψευδών ειδήσεων οδήγησε τους ανθρώπους στα Διαβατά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκτυο διασποράς ψευδών ειδήσεων οδήγησε τους ανθρώπους στα Διαβατά

Θεσσαλονίκη: Σε «κλεφτοπόλεμο» με τις αστυνομικές δυνάμεις επιδόθηκαν χθες για δεύτερη ημέρα οι εκατοντάδες πρόσφυγες που συγκεντρώθηκαν έξω από τη δομή φιλοξενίας των Διαβατών, ύστερα από τη διακίνηση παραπλανητικών πληροφοριών μέσα από το Διαδίκτυο περί ανοιχτών συνόρων. Πρόκειται για άτομα που φιλοξενούνται σε διάφορες δομές, κυρίως του βορειοελλαδικού χώρου, και έχουν ως στόχο να φθάσουν στην Ειδομένη, πιστεύοντας ότι είναι ανοιχτό το βαλκανικό «μονοπάτι» προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Αν και οι εκπρόσωποι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνουν ό,τι μπορούν για να τους πείσουν να γυρίσουν πίσω στις δομές που φιλοξενούνται, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές λίγοι δήλωσαν αυτή τους την επιθυμία. Από τα μεγάφωνα της δομής εκπέμπονται συνεχώς μηνύματα σε τέσσερις γλώσσες που ενημερώνουν τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα δεν είναι ανοιχτά γι' αυτούς και τους προτρέπουν να εγκαταλείψουν αυτή τους την προσπάθεια, που ελλοχεύει διάφορους κινδύνους.

Ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος με δηλώσεις του γνωστοποίησε ότι οι αστυνομικές αρχές σταματούν τη ροή προσφύγων προς τα Διαβατά και ότι η αστυνομία σε συνεργασία με εκπροσώπους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εκπονήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Ο ακριβής αριθμός των συγκεντρωμένων είναι «θολός», καθώς μέσα στη διάρκεια της ημέρας αλλάζει ανάλογα με το πόσα άτομα από τη δομή φιλοξενίας προστίθενται με τους διαμαρτυρόμενους, ενώ το μεσημέρι παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα ανθρώπων που διαβιούν στη δομή των Διαβατών. Ο Ν. Ράγκος εκτιμά ότι οι εκτός της δομής πρόσφυγες ανέρχονται σε 420 άτομα, ενώ υποστήριξε ότι οι συγκεντρωμένοι υποκινήθηκαν μέσα από σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. «Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας ανδρών που δεν ξέρω τι σκοπό έχει δημιουργώντας μια τέτοιου τύπου ένταση». Δεν απέκλεισε μάλιστα να εμπλέκεται και κάποιο δίκτυο διακινητών στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την παρακίνηση των προσφύγων να πάνε προς τα σύνορα.

Ενημέρωσε, τέλος, ότι μέσα στη δομή των Διαβατών λειτουργεί ένα κέντρο ενημέρωσης και καταγραφής όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στους χώρους φιλοξενίας τους και πως υπάρχουν ήδη σε ετοιμότητα λεωφορεία γι' αυτόν τον σκοπό.

Και χθες δεν έλειψαν οι εντάσεις ανάμεσα σε πρόσφυγες και αστυνομικές δυνάμεις, όταν οι πρώτοι προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την Ειδομένη. Αρχικά η αστυνομία απώθησε μια ομάδα περίπου 40 γυναικών που θέλησε να κινηθεί προς τη Συμμαχική Οδό, που παραμένει κλειστή από χθες, ενώ λίγο αργότερα επικράτησε και πάλι ένταση όταν μια άλλη ομάδα νεαρών ανδρών, έχοντας ως «εμπροσθοφυλακή» έναν ανάπηρο Αλγερινό αλλά και μικρά παιδιά, προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Τα ΜΑΤ απώθησαν την «ηρωική έξοδο» κάνοντας χρήση χημικών, η ομάδα των προσφύγων απάντησε με πέτρες, ενώ νεαροί έβαλαν φωτιά και σε ξερόχορτα, την οποία έσβησε άμεσα η Πυροσβεστική. Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους φαίνεται να είναι κουρδικής καταγωγής, ενώ τα συνθήματα στα αυτοσχέδια πανό επαναφέρουν στα αγγλικά το αίτημα «ανοίξτε τα σύνορα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL