Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Μετά την εργοδοτική βία, σύλληψη και διαδικασίες για απέλαση!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά την εργοδοτική βία, σύλληψη και διαδικασίες για απέλαση!

Κλιμάκωση ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών από νέες ομάδες ακροδεξιών σε Σαλαμίνα, Μυκονιάτικα Αγ. Αναργύρων, Σεπόλια και επιστροφή σε ημέρες του 2010-2013, όταν η αστυνομία συνελάμβανε τα θύματα ρατσιστικής βίας αντί των θυτών, κατήγγειλαν η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης για την αντιφασιστική κινητοποίηση της 16ης Μαρτίου.

Και αυτή η επιστροφή στις ημέρες προ του αντιρατσιστικού νόμου έφτασε και στα θύματα της εργοδοτικής βίας του περασμένου Φεβρουαρίου στη Λάρισα, των οποίων οι φωτογραφίες, σε συνδυασμό με τις χρυσαυγίτικες απειλές του εργοδότη τους, είχαν προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η εισαγγελική παραγγελία αφορούσε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ώστε να ερευνηθεί εάν τελέστηκαν εγκλήματα και αν αυτά τα εγκλήματα είχαν ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση ανατέθηκε στις αρχές της Πιερίας και το αποτέλεσμα ήταν, μετά την κλήση των θυμάτων ώστε να καταθέσουν τι συνέβη στο πλαίσιο της έρευνας, τα δύο θύματα -Πακιστανοί εργάτες- να συλληφθούν από την αστυνομία!

Όπως καταγγέλλουν, κρατήθηκαν για έξι ημέρες και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με το γνωστό υπηρεσιακό σημείωμα της αστυνομίας, που ορίζει ότι ο κάτοχος του σημειώματος πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να φύγει από τη χώρα.

Όπως επανέλαβε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την πανευρωπαϊκή αντιφασιστική κινητοποίηση της 16ης Μαρτίου, το ένα από τα δύο θύματα, ο Σαλμάν Ατζούμ, εργαζόταν για τέσσερις μήνες σε φάρμα έξω από τη Λάρισα, στην Κάτω Μηλιά. Ο εργοδότης τον πλήρωσε μόλις για τον πρώτο μήνα και στις διαμαρτυρίες του, μαζί με έναν ακόμα συμπατριώτη και συνάδελφό του, ο εργοδότης απάντησε με τον ξυλοδαρμό του με τη βοήθεια και δύο ακόμα ατόμων και με απειλές ότι είναι φίλος με την αστυνομία και τη Χρυσή Αυγή και θα σκοτώσουν όλους τους Πακιστανούς που δουλεύουν στην περιοχή. Μάλιστα, όπως είπε χθες, έφτασε να του λέει ότι θα τον ταΐσει με το ζόρι χοιρινό που δεν τρώει επειδή είναι μουσουλμάνος.

Το περιστατικό αυτό έγινε στις 7 Φεβρουαρίου, ακολούθησε μάλιστα και καταγγελία στην Επιθεώρηση Λάρισας.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν και άλλα θύματα ρατσιστικής βίας από άλλα σημεία της χώρας, με τον Εσάν Ουλά μάλιστα να έχει εμφανή τα σημάδια στο πρόσωπό του, με σπασμένη μύτη σε δύο σημεία και μελανιές κάτω από το ένα μάτι. Ο εργάτης από το Πακιστάν γυρνώντας την περασμένη Παρασκευή από τη δουλειά του στο σπίτι του δέχθηκε στα Μυκονιάτικα, στους Αγ. Αναργύρους, επίθεση από τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε δύο μηχανές. Η επίθεση συνοδεύτηκε από ρατσιστικές βρισιές. Όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες 8-9 άτομα έχουν πέσει θύματα ακροδεξιάς ομάδας νεαρών που λυμαίνονται την περιοχή.

Σαλαμίνα: Έφτασε με τη φωτογραφία του δράστη αλλά ζητούσαν το παράβολο

Την ίδια ώρα, στη Σαλαμίνα, θύμα ρατσιστικής επίθεσης έπεσε ένας ακόμα Πακιστανός εργάτης το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 8 Μαρτίου. Όταν πήγε όμως να το καταγγείλει στην αστυνομία, οι αστυνομικοί ζήτησαν, όπως κατήγγειλε, τη φωτογραφία του δράστη της επίθεσης και στη συνέχεια παράβολο από το ΚΕΠ για να γίνει η μήνυση. "Τρεις φορές πήγα και δεν με άκουσαν" κατήγγειλε. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις θυμάτων ρατσιστικής βίας δεν εφαρμόζεται η διαδικασία της συνηθισμένης μήνυσης, που απαιτεί παράβολα.

Και έλεγχος σε μετανάστες από χρυσαυγίτες!

Ο Ασάν Αζάμ, Πακιστανός εργάτης που επίσης ζει και εργάζεται στη Σαλαμίνα, κατήγειλε ότι ο ίδιος δράστης τον έβρισε προ μηνός, ενώ μίλησε επίσης για ομάδα που τρομοκρατεί μετανάστες στο νησί και για απόπειρα ελέγχου χαρτιών από άνθρωπο που συστήθηκε ως χρυσαυγίτης.

Επιπλέον, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ αναφέρθηκε σε καταγγελίες Μπαγκλαντεσιανών για ρατσιστικές επιθέσεις από ομάδα που δρα στην περιοχή γύρω από τον Γαλαξία στα Σεπόλια αλλά και για συνεχείς ελέγχους της αστυνομίας στους καταστηματάρχες - μετανάστες του κέντρου της Αθήνας, ενώ τόνισε ότι επιστρέφει η παλιά συμπεριφορά των αστυνομικών, που δεν δέχονταν τις μηνύσεις των θυμάτων ρατσιστικής βίας. Έχουμε μια προεκλογική περίοδο που ακροδεξιές ομάδες προσπαθούν να συνδυάσουν με βία στους δρόμους" επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL