Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Συμμετοχή 280 σχολείων στη διαβούλευση για την εθνική στρατηγική ένταξης μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμμετοχή 280 σχολείων στη διαβούλευση για την εθνική στρατηγική ένταξης μεταναστών

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η δημόσια διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων, που παρουσίασε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στη διαβούλευση υποβλήθηκαν περίπου 280 σχόλια από μεταναστευτικούς φορείς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μεμονωμένους πολίτες. Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, κάνει λόγο για μεγάλη συμμετοχή και τονίζει ότι «τα σχόλια που υποβλήθηκαν είναι σε καλή κατεύθυνση». Το υπουργείο προχωρά στην επεξεργασία τους και θα συντάξει έκθεση για τις αλλαγές, στις οποίες θα προχωρήσει με βάση τα σχόλια της διαβούλευσης.

Στα σχόλια που έχουν καταθέσει οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών χαιρετίζουν τη σύνταξη μίας εθνικής στρατηγικής, αλλά μιλούν για γενικό και θεωρητικό σχέδιο, όπου κυριαρχούν κατευθύνσεις πολιτικής και όχι εξειδικευμένες παρεμβάσεις και πολιτικές ένταξης. Ζητούν, μεταξύ άλλων, τον ορισμό του πλαισίου συνεργασίας των δήμων με τις οργανώσεις των κοινωνίας των πολιτών, τον καθορισμό του ρόλου των θεσμικών εταίρων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των οργανώσεων και των κοινοτήτων στη διαδικασία της υποδοχής και της ένταξης, αλλά και την εφαρμογή του σχεδίου και από τις επόμενες κυβερνήσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεκμηρίωσης της οργάνωσης Generation 2.0, που απαρτίζεται από εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων και εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση στον μεταναστευτικό χώρο, προτείνει την προσαρμογή των πολιτικών «με βάση τις ξεχωριστές ανάγκες που έχουν τα διαφορετικά προφίλ» των μεταναστών και προσφύγων, αλλά και τη συμμετοχή των πιο ενδυναμωμένων πληθυσμών (όπως κοινότητες και δεύτερη γενιά) ως ενεργών φορέων στην ένταξη των λιγότερο ενδυναμωμένων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη αποτελείται από εννέα άξονες πολιτικής, που περιλαμβάνουν πέντε μεγάλες μεταρρυθμίσεις: Τη μεταφορά της αρμοδιότητας της ένταξης στην αυτοδιοίκηση, την υλοποίηση πολιτικών οριζόντιου χαρακτήρα με εναρμονισμό των δράσεων των άλλων υπουργείων με τις ενταξιακές στοχεύσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την προώθηση της επαναφοράς στη νομιμότητα μεταναστών που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα ή έχασαν το καθεστώς νομιμότητας, και τη συμμετοχή των μεταναστών στα κοινά προκειμένου να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL