Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΜΑΝΩΛΑΔΑ: / Μανωλάδα: Επιδείνωση συνθηκών διαβίωσης για τους μετανάστες εργάτες γης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΑΝΩΛΑΔΑ: / Μανωλάδα: Επιδείνωση συνθηκών διαβίωσης για τους μετανάστες εργάτες γης

Τις συνθήκες που επικρατούν στα χωράφια της Μανωλάδας στην Ηλεία και τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης παρουσίασε για τον Ιανουάριο το Manolada Watch. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity που ξεκίνησε το 2017 και έχει σκοπό να συμβάλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων για την περίπτωση της Μανωλάδας.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στις συνθήκες στέγασης, που επιδεινώθηκαν κι άλλο. Οι μετανάστες ζουν σε καταυλισμούς και "παρά τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες είχε αρχίσει να αναδύεται δυσοσμία". Το Manolada Watch αναφέρει ότι είχε ειδοποιήσει από τον προηγούμενο μήνα για τις συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς, που βρίσκονταν ήδη στο όριο.

Ειδικότερα το Manolada Watch αναφέρει ότι "το μοντέλο των πρόχειρων καταυλισμών έχει επεκταθεί σε όλη την περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας έχουμε καταγράψει περί τους είκοσι (20). Στην ανατολική πλευρά της Νέας Μανωλάδας και συγκεκριμένα στον καταυλισμό όπου είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά έχει δημιουργηθεί ξανά παρόμοιος καταυλισμός με αυτόν που υπήρχε πριν από την πυρκαγιά, με τα ίδια (εύφλεκτα) υλικά, παρόμοιο μέγεθος και προφανώς παρόμοιους κινδύνους.

Στον χώρο όπου είχε δημιουργηθεί ο επίσημος καταυλισμός βοήθειας των πυρόπληκτων, οι (ακατάλληλες) σκηνές που είχαν δοθεί ως βοήθεια έχουν εξαφανιστεί και στη θέση τους έχουν επαναπροκύψει τα γνωστά παραπήγματα φτιαγμένα από καλάμια και χοντρό πλαστικό".

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 6.500 εργάτες από το Μπαγκλαντές, 200 από το Πακιστάν και κάποιοι ακόμα από ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία). Το θετικό είναι ότι ενισχύεται το Σωματείο που έχει την επωνυμία Πολιτιστικός Σύλλογος Υπηκόων Μπαγκλαντές Νέας Μανωλάδας. Επίσης στην περιοχή Λάππα Αχαΐας, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο της παραγωγής της φράουλας, αποφασίστηκε η δημιουργία δεύτερου σωματείου που να καλύπτει την περιοχή της νοτιοδυτικής Αχαΐας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL