Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ / Με τριαντάφυλλα και μουσαμά μνήμης τίμησαν τον Σαχζάντ Λουκμάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ / Με τριαντάφυλλα και μουσαμά μνήμης τίμησαν τον Σαχζάντ Λουκμάν

Μπροστά σ' ένα κτήριο που έφθειρε ο χρόνος, αποδείχτηκε χθες ότι δεν μπορεί να φθαρεί η μνήμη. Μπροστά σ' ένα εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο σπίτι, που ήταν αδιάφορο για το περαστικό βλέμμα μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι άνθρωποι του Σαχζάντ Λουκμάν άφησαν το δικό τους αποτύπωμα μνήμης, που θα προσέχει για καιρό ο καθένας που περπατά την Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα.

Έξι χρόνια μετά τη φασιστική δολοφονία του Λουκμάν από τους χρυσαυγίτες Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο, ο πατέρας του, ο 74χρονος Χαντέμ Χουσεΐν, μαζί με συγγενείς, φίλους και αλληλέγγυους απέτισαν φόρο τιμής κρεμώντας έναν μουσαμά μνήμης στο σημείο της δολοφονίας. Πάνω στον μουσαμά υπάρχουν το νεαρό πρόσωπο του Λουκμάν, το όνομα, η ιδιότητα και η ηλικία του. Γράφει ότι δολοφονήθηκε από νεοναζί και έχει μήνυμα: "Δεν ξεχνάμε".

Με λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα στα χέρια και βουρκωμένα μάτια από συγκίνηση, οι παρευρισκόμενοι στάθηκαν γύρω - γύρω από τον μουσαμά και θρήνησαν για τον Λουκμάν. Στη συνέχεια έκαναν μια προσευχή για εκείνον και έπιασαν όλα τα λουλούδια μαζί μ' ένα σχοινάκι στο δέντρο που είναι εκεί μπροστά.

"Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο στην Ελλάδα που στάθηκε στο πλευρό μας, την ΚΕΕΡΦΑ και την Πακιστανική Κοινότητα. Το μόνο που θέλω είναι να μην συμβεί σε κάποιο νέο παιδί ό,τι συνέβη στο δικό μου", είπε ο πατέρας του Λουκμάν.

"Ήρθαμε γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Ο άνθρωπος ήταν ένας εργάτης, που 3 η ώρα τη νύχτα πήγαινε να βγάλει το ψωμί του στη λαϊκή και οι φασίστες τον σκότωσαν. Ευτυχώς υπήρξε ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης και γι' αυτόν τον λόγο μπορέσουμε να έχουμε δικαιοσύνη" ανέφερε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινόητας.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνισε ότι έξι χρόνια μετά "η Αθήνα είναι ελεύθερη από νεοναζί" χάρη σε ένα μεγάλο αντιφασιστικό κίνημα που στηρίχθηκε στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, ώστε "να πάει όλη η συμμορία εκεί που ανήκει".

Την ευγνωμοσύνη της πολιτικής αγωγής προς τους αυτόπτες μάρτυρες που υπέδειξαν τους δράστες εξέφρασε ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος στη δίκη των δολοφόνων του Σαχζάντ Λουκµάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL