Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Έχουμε πάρει άριστα σε όλους τους ελέγχους για τη διαχείριση των πόρων για το προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έχουμε πάρει άριστα σε όλους τους ελέγχους για τη διαχείριση των πόρων για το προσφυγικό

«Μιλάτε για αδιαφάνεια, τη στιγμή που η ίδια η Κομισιόν λέει ότι έχουμε κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους και σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και τα υπουργεία και η διαχειριστική αρχή έχουμε πάρει άριστα» επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο Δ. Βίτσας υπογράμμισε ότι το υπουργείο ήταν το πρώτο που χαρακτήρισε «οριακή» την κατάσταση στη Μόρια και επισήμανε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα 3.000 άτομα θα μετακινηθούν από τη Μόρια στην ενδοχώρα προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Δ. Βίτσας για την απορρόφηση των πόρων για το προσφυγικό, από την τακτική χρηματοδότηση των 566 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020 έχουν πιστοποιηθεί σε δαπάνες τα 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 35%, ενώ από την έκτακτη χρηματοδότηση των 570 εκατ. ευρώ τα 388 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 68%, έχουν κατανεμηθεί σε μη κρατικούς οργανισμούς, κυρίως την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

«Να πείτε ξεκάθαρα εάν θεωρείτε ότι αυτοί οι διεθνείς οργανισμοί, με τους partners τους, είναι αυτοί που λέτε ότι το κάνουν με αδιαφάνεια και 182 εκατ. ευρώ σε κρατικούς φορείς με βασική την έκτακτη χρηματοδότηση που πήρε το υπουργείο Εθν. Άμυνας» προκάλεσε τον Μ. Βαρβιτσιώτη ο Δ. Βίτσας.

Αυξημένες οι προσφυγικές ροές

Απαντώντας στην αμφισβήτηση της έντασης των προσφυγικών ροών από τον Μ. Βαρβιτσιώτη, ο Δ. Βίτσας επισήμανε ότι μέχρι 31 Αυγούστου 2018 οι ροές σε νησιά και Έβρο έχουν ξεπεράσει τις ροές του 2017. Συγκεκριμένα, οι εισροές στα νησιά μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου είναι 21.737, ενώ οι μεταφορές στην ενδοχώρα είναι 17.563. Ειδικά για την συμφωνία Ελλάδας και Γερμανίας, ο Δ. Βίτσας παρατήρησε ότι μόνο δύο άτομα έχουν επιστραφεί από τη Γερμανία.

Βιολογικός καθαρισμός στη Μόρια

Ο Δ. Βίτσας υπογράμμισε ότι έχει εγκριθεί πίστωση 63 εκατ. ευρώ για συντήρηση, σίτιση κ.ά., η οποία θα κατευθυνθεί κυρίως στα νησιά. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται ως «βασικό και πρώτο έργο» ο βιολογικός καθαρισμός στη Μόρια. «Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα. Αν μου πείτε ότι αυτό έγινε πολύ αργά, θα με βρείτε σύμμαχο. Είμαι ο άνθρωπος που έχει πει δέκα φορές: 'Επιτέλους, αυτό το έργο της Μόριας!', διότι υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Δ. Βίτσας.

Ο Δ. Βίτσας πρόσθεσε ότι, εκτός από τα κονδύλια, ο σχεδιασμός του υπουργείου για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά περιλαμβάνει παρουσία ειδικών και στελεχών του υπουργείου στα νησιά, συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές για τον πολλαπλασιασμό των επιστροφών, ειδικές ομάδες ασύλου που πηγαίνουν στα προαναχωρησιακά κέντρα των νησιών για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς και στενή συνεργασία με την Κομισιόν για να σταλεί η βοήθεια σε ειδικούς που είναι απαραίτητη.

"Υιοθετείτε την ατζέντα της Ακροδεξιάς"

Ο Δ. Βίτσας επέκρινε έντονα την αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για το προσφυγικό. «Όχι απλώς είμαστε στο κέντρο, αλλά οι απόψεις και οι προτάσεις μας δικαιώνονται» τόνισε ο Δ. Βίτσας παρατηρώντας δηκτικά ότι «βεβαίως, δεν δικαιώνονται από τις χώρες του Βίσεγκραντ, δεν δικαιώνονται από εκείνο το ακροδεξιό κομμάτι του ΕΛΚ το οποίο ακολουθεί τις απόψεις του κ. Όρμπαν ή του κ. Σαλβίνι».

Ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε στη θωράκιση των συνόρων σχολιάζοντας την γενικόλογη απάντηση του Κ. Μητσοτάκη σε σχετική ερώτηση, ο οποίος επισήμανε ότι αυτό θα γίνει «με κάποιον τρόπο». «Με αυτό τον τρόπο, όμως, υιοθετείτε την επιχειρηματολογία και την ατζέντα της Ακροδεξιάς» τόνισε ο Δ. Βίτσας προειδοποιώντας τη Ν.Δ. ότι αν το κάνει για προεκλογικούς λόγους, δεν θα την ευνοήσει, καθώς υπάρχει και το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου ο προηγούμενος υπουργός Εσωτερικών έκανε τα ίδια με αυτά που κάνει ο νυν υπουργός Εσωτερικών.

Ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι «εμείς μιλάμε για θωράκιση των συνόρων, μιλάμε για τη διαχείρισή τους με βάση το διεθνές δίκαιο και με βάση την εξέταση». «Η δική σας πολιτική είναι η πολιτική του κ. Κερκλ, ο οποίος είπε 'θα κατεβάσω τον στρατό'», επισήμανε ο Δ. Βίτσας παρατηρώντας ότι όταν κατέθεσε τη σχετική πρόταση ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών «εξεμάνη και η Γερμανία και η Γαλλία και είπαν: 'Με συγχωρείς, με ποιο συνταγματικό, με ευρωπαϊκό δικαίωμα;'».

"Να πείτε τι σημαίνει δύο κέντρα"

Σχετικά με την πρόταση της Ν.Δ. για διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, ο Δ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να πάτε στα νησιά και να τους πείτε ότι αυτό σημαίνει, ακόμα και αν το υιοθετήσω, δυο κέντρα. Θα το δεχθούν;» συμπληρώνοντας ότι «εμείς από πέρυσι τους έχουμε κάνει μια σειρά από προτάσεις πολύ πιο 'light', τις οποίες δεν έχουν δεχθεί».

Μ. Βαρβιτσιώτης: Οι νησιώτες βορά σε ακραία κινήματα

«Είχατε στη διάθεσή σας και χρόνο και χρήμα να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση» υποστήριξε ο Μ. Βαρβιτσιώτης επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για αδιαφάνεια στη διαχείριση των πόρων για το προσφυγικό. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης ισχυρίστηκε ότι «δεν έχετε ακόμα συνδέσει τη Μόρια με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων της Λέσβου, με αποτέλεσμα κάθε μήνα να πληρώνεται τοπική εταιρεία να έρχεται να καθαρίζει. Έχετε ξοδέψει πάνω από 5-6 εκατ. ευρώ εκεί, ενώ το κόστος σύνδεσης δεν ξεπερνά τις 350.000».

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη από τους νησιώτες του Βόρειου Αιγαίου, τους οποίους «έχετε εγκαταλείψει, έχετε δώσει βορά σε ακραία κινήματα, γιατί ακριβώς η κατάσταση η οποία επικρατεί ζητάει δραστικές λύσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL