Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Καταγγελία της Human Rights Watch για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στον Έβρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία της Human Rights Watch για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στον Έβρο

Φωτογραφία αρχείου

«Χιλιάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο στη βόρεια Ελλάδα υπόκεινται σε άθλιες συνθήκες υποδοχής και κράτησης, διατρέχοντας κίνδυνο και στερούμενοι της απαραίτητης προστασίας» σημειώνει η οργάνωση Human Rights Watch, σε ανακοίνωσή της.

Κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε τρία κέντρα τα οποία βρίσκονται υπό κρατική διαχείριση, όπου κρατούνται αιτούντες άσυλο και μετανάστες, τον περασμένο Μάιο η Human Rights Watch διαπίστωσε πως «οι συνθήκες διαβίωσης δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα. Και οι τρεις εγκαταστάσεις στερούνται επαρκούς πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης υγειονομικής φροντίδας και στήριξης ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο, μεταξύ αυτών και γυναικών που ταξιδεύουν ασυνόδευτες, εγκύων, νέων μητέρων και θυμάτων σεξουαλικής βίας. Η έλλειψη διερμηνέων αποτελεί τροχοπέδη στην ουσιαστική επικοινωνία. Οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες δεν γνώριζαν ούτε καν τον λόγο κράτησής τους».

Η ίδια οργάνωση προσθέτει ότι «η Ελλάδα έχει την ευθύνη να τηρεί τα βασικά πρότυπα φροντίδας για όλους υπό την επίβλεψή της, ασχέτως της μεταναστευτικής ιδιότητάς τους».

Η Χίλαρι Μαργκόλις, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των γυναικών στη Human Rights Watch, τονίζει: «Μας είπαν ότι έτυχαν τόσο κακής μεταχείρισης σε αυτές τις εγκαταστάσεις που αισθάνθηκαν απαξιωμένοι».

Ακόμη, η οργάνωση, αναφερόμενη στην αύξηση που παρατηρήθηκε στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στον Έβρο την περασμένη άνοιξη, υπογραμμίζει ότι αυτή «επιβράδυνε τις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, με αποτέλεσμα υπερπλήρεις δομές και μεγαλύτερη διαμονή σε αυτές. Ωστόσο, αυτό δεν απαλλάσσει την ελληνική κυβέρνηση από τις υποχρεώσεις της να σέβεται τα δικαιώματα όλων των αιτούντων άσυλο και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής αξιοπρεπών προτύπων διαβίωσης και υγειονομικής περίθαλψης».

Επιπλέον, η Human Rights Watch επισημαίνει ότι «οι ελληνικές αρχές πρέπει άμεσα να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η υποδοχή των μεταναστών και οι εγκαταστάσεις κράτησης θα συμμορφώνονται με τη διεθνή και εθνική νομοθεσία».

«Η αξιοπρεπής διαβίωση και η ανθρώπινη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και μεταναστών δεν είναι προαιρετικές. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των αφίξεων, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποποιείται την νομική της υποχρέωση να προλαμβάνει καταχρηστικές συνθήκες και να συνδράμει όσους διατρέχουν κίνδυνο» καταλήγει η κ. Μαργκόλις.

ΔΟΜ: 1.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο το 2018

Για πέμπτη συνεχή χρονιά τουλάχιστον 1.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, με τους περισσότερους θανάτους, 1 στους 19, να καταγράφονται στη θαλάσσια δίοδο μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Η Ισπανία, που ξεπέρασε την Ιταλία ως προτιμώμενος προορισμός, έχει καταγράψει περίπου 21.000 μετανάστες από τις αρχές του έτους, σχεδόν περισσότερους από το σύνολο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. 

Συνολικά, περίπου 55.000 μετανάστες έφθασαν στις ευρωπαϊκές ακτές από τις αρχές του έτους, συγκριτικά με τους 111.753 τέτοια εποχή πέρυσι.

Η Ιταλία, της οποίας η νέα κυβέρνηση έχει κλείσει τα λιμάνια, είχε περίπου 18.130 μετανάστες που έφθασαν διά θαλάσσης από τη Λιβύη φέτος, με τους υπόλοιπους να κατευθύνονται στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι παρά τους απίστευτα χαμηλούς αριθμούς που φθάνουν στην Ιταλία, το ποσοστό των θανάτων ανά 1.000 άτομα ίσως είναι στο υψηλότερο σημείο από τότε που ξεκίνησε αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν.

Αναφερόμενος στους 1.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε: «Μόνο μία φορά τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια καταγράφηκε αυτό το επίπεδο αργότερα από αυτή την ημερομηνία τον Ιούλιο και αυτό ήταν το 2014 όταν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πραγματικά μόλις άρχιζε».

Πάνω από 600 Αφρικανοί μετανάστες κατάφεραν χθες να παραβιάσουν τον ενισχυμένο συνοριακό φράκτη που διαχωρίζει τον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, στη Βόρεια Αφρική, από το Μαρόκο χρησιμοποιώντας δισκοπρίονα και κλαδευτήρια για να κόψουν τα σύρματα.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι πρώτες ενδείξεις που λαμβάνουμε από τις ισπανικές αρχές είναι πως οι μετανάστες της Δυτικής Αφρικής, που περνούσαν κυρίως στη Λιβύη τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, φαίνεται τώρα να επιλέγουν την Ισπανία ως διαδρομή», δήλωσε ο Μίλμαν. Το ποσοστό των θανάτων στο πέρασμα της δυτικής Μεσογείου προς την Ισπανία είναι περίπου ένας στους 70 μετανάστες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL